Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat la intalnirea reprezentantilor romanilor din Harghita, Covasna si Mures, ca o minoritate trebuie sa respecte Constitutia si legile tarii in care traieste, iar disputele referitoare la autonomia teritoriala ”nu isi au locul”.

”Cred ca ar trebui sa inteleaga si organizatiile care ii reprezinta pe etnicii maghiari, care sunt oameni modesti si oameni la fel de echilibrati ca si noi, ca o disputa continua, a pune continuu paie pe foc nu este benefic si ca intr-un stat democratic o minoritate trebuie sa respecte Constitutia si legile tarii in care traieste, iar disputele care se refera la autonomia teritoriala nu-si au locul. Constitutia Romaniei este una foarte clara si chiar in primul ei articol consfinteste suveranitatea statului”, a declarat ministrul Apararii Nationale, potrivit Mediafax.

Mircea Dusa a mentionat ca atunci cand reprezentantii minoritatilor dobandesc anumite demnitati publice, fie ca este voba despre parlamentari sau de alte functii de rang inalt in stat, si jura pe Constitutie ca vor respecta legea fundamentala si celelalte legi ale tari, ”atunci sa o si faca”. ”Nu in momentul solemn, cand dobandesti mandatul, sa spui una si apoi toata actiunea ulterioara sa fie in contradictie cu ceea ce ai jurat sa respecti. Sa nu mai invrajbeasca cetatenii pe care ii reprezinta impotriva cetatenilor majoritari”, a mai spus ministrul Apararii. Potrivit acestuia, la un deceniu de la infiintare, Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a devenit o organizatie reprezentativa si un factor de echilibru in zona, aplanand tensiunile create de politicieni si care ar fi putut afecta negativ convietuirea dintre romani si maghiari.

”A intreprins analize, a documentat viata romanilor din cele trei judete, dar mai ales felul in care se raporteaza romanii la institutiile si autoritatile judetene, a realizat materiale care au fost puse la dispozitia decidentilor la nivel national, in anumite probleme privind gestionarea activitatii economice, administrative din aceste judete. Foarte multe din propunerile forumului s-au regasit si in legile care au fost adoptate in aceasta perioada si eu pot sa apreciez ca forumul, chiar daca a tras de multe ori semnale de alarma, a fost un factor de echilibru in acest judete si de multe ori, cand apareau discutii care nu sunt normale intr-un stat democratic, a fost cel care a gasit mijloacele si actiunile de echilibru pentru ca tensiunile pe care le creasera politicienii in aceste zone sa nu aiba efecte in convietuirea dintre romani si maghiari”, a spus ministrul Apararii.

Reprezentantii romanilor din judetele Harghita, Covasna si Mures s-au intalnit, sambata, la Izvoru Muresului, pentru a discuta problemele prioritare ale comunitatilor romanesti si au solicitat masuri pentru protejarea si afirmarea identitatii lor. La eveniment a participat si ministrul Mircea Dusa.

Sursa foto: antoniodiaz/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri