Profesorii sunt in Romania a doua cea mai respectata profesie din zece evaluate, dupa cea de doctor, dar inaintea altor profesii, cum ar fi cea de inginer, avocat, economist sau preot, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online. Cu toate acestea, doar unul din patru parinti si-ar incuraja copiii sa devina profesori.

Conform studiului Triple Helix, 16,7% dintre romani au pus pe primul loc profesorii atunci cand li s-a cerut sa ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasa ca fiind cea mai respectata profesie de 4 din 10 romani. Apoi, in ordine, sunt respectate ocupatiile de profesor, cercetator, preot, programator, avocat, inginer, consultant in management, contabil si economist.

“Datele studiului nostru pun in evidenta un fenomen interesant: in ciuda respectului mare pe care romanii il au fata de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) si-ar incuraja copiii sa imbratiseze aceasta profesie. Cu aceasta cifra, ne situam sub media tarilor incluse in Studiul Global privind Statutul Profesorului,” a aratat Irina Anghel – Enescu, fondatoarea Triple Helix si membra a prestigiosului juriu international al Global Teacher Prize (supranumit «Nobelul pentru Educatie»).

Studiul mai arata ca in Romania numarul celor care si-ar incuraja copiii sa devina profesori este mai mic decat in tari precum: China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decat in tari precum: Franta (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Potrivit studiului Triple Helix, doar 14% dintre romani considera ca profesorii sunt respectati de copii, cifra cu care Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri daca ne raportam la tarile incluse in Studiul Global referitor la Statutul Profesorului.

“Comparandu-ne cu tarile analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plaseaza Romania pe primul loc in ceea ce priveste respectul parintilor fata de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri in ceea ce priveste perceptia adultilor cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinatie nefireasca si ingrijoratoare pentru competitivitatea viitoare a tarii,” a mai spus fondatoarea Triple Helix.

Mai mult, conform studiului Triple Helix, chiar si in cazul adultilor respectul pentru profesia de dascal se erodeaza la generatia tanara. Astfel, romanii de peste 45 de ani pun pe primul loc aceasta profesie in proportie de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10%, in cazul celor care au varsta intre 18 si 35 de ani. De asemenea, respectul pentru aceasta profesie este dublu in orasele mici si in mediul rural, prin comparatie cu orasul Bucuresti (20% versus 10%).

Datele pentru studiul Asociatiei Triple Helix au fost culese, in perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online. Studiul s-a efectuat pe un esantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta intre 18 si 65 de ani.

Studiul Global referitor la Statutul Profesorului (luat ca referinta pentru Studiul Triple Helix) este realizat de Fundatia Varkey, care, de altfel, este si cea care acorda Global Teacher Prize (supranumit «Nobelul pentru Educatie»). Global Teacher Prize este un premiu anual de un milion de dolari acordat unui profesor de oriunde din lume, ales pentru contributii exceptionale la dezvoltarea profesiei de dascal. De altfel, fondatoarea Triple Helix, romanca Irina Anghel-Enescu, a fost selectata și inclusa recent in prestigiosul juriu international al acestui concurs.

Dascalii romani inca mai pot aplica pentru premiul din acest an, Global Teacher Prize fiind o competitie internationala, deschisa profesorilor care predau copiilor intre 5 si 18 ani, iar termenul-limita de depunere a aplicatiilor pe website-ul www.globalteacherprize.com este 10 octombrie 2015.

Triple Helix este o organizatie non-guvernamentala, care isi propune sa contribuie la dezvoltarea Romaniei, prin intarirea si accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educatie si leadership. Activitatea Triple Helix se imparte in proiecte pe care le dezvolta integral si proiecte pe care le concepe si le lanseaza pentru a fi incredintate spre implementare altor organizatii. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului transformational pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.

Sursa foto: invatatoare, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri