Un grup de 13 antreprenori locali, sub egida fundatiei non-profit School for Europe, au inaugurat recent in Cluj-Napoca o scoala privata dupa model britanic, Royal School in Transylvania, cu predare in limba engleza, in care au investiti peste 150.000 de euro. Anul scolar in curs a inceput cu peste 30 de elevi, in general din randul copiilor de manageri expati.

Scoala se afla in cladirea Cluj Business Center, unde au fost utilati pana in prezent 650 de metri patrati, respectiv sase sali de clasa, cu o capacitate de 20 de copii per clasa. In total, pana in septembrie 2016 vor fi dotati in total 1.100 metri patrati.

Scoala dispune o sala multifunctionala, cabinet medical, cantina, sala de sport, vestiare si locuri de joaca.

Cei 13 finantatori sunt anteprenori locali, dar si straini: Julian Hingley (Marea Britanie), Erika Hristea, Sorin Teglas, Ioan Dragan, Dan Dunca, Radu Vargancsek, Lorand Soares Szasz, Carl Widell (Suedia), Alexandra Gioarsa, Marie Druguet (Franta), Vasile Vita, Sorin Gadola, Sergiu Biris.

Scoala functioneaza dupa model britanic, fiind centrata pe elev.

"Modelul britanic reprezinta imaginea reala a invatamantului centrat pe elev, pe necesitatile individuale, ofera posibilitatea aplicarii in mod firesc a metodelor de diferentiere in cadrul strategiilor educationale. De asemenea, intregul parcurs pe care il desavarseste orice candidat al acestui sistem are in vedere mult mai mult decat acoperirea domeniului academic: implica munca in sprijinul comunitatii, promovarea unei atitudini civice de inalta tinuta, construirea unei increderi in propriile capacitati, incepand cu afirmarea democratica a propriei opinii si continuand cu posibilitatea construirii unei adevarate platforme de leadership, sau gasirea unor solutii pentru o abordare adecvata pentru marile probleme ale momentului, intr-un cuvant: e vorba de idealul unei educatii care are in vedere directa legatura cu lumea reala a secolului 21", a declarat pentru wall-street.ro Ioan Dragan, cofondator si presedintele Fundatiei School for Europe.

Cursurile sunt predate in limba enleza, parintii avand posibilitatea de a solicita ore de limba materna (romana, germana, maghiara).

Investitia in scoala se ridica la peste 150.000 de euro

Investitia in dotari se ridica pana la finalul lunii august 150.000 de euro, suma stransa din donatii, sponsorizari si imprumuturi ale fondatori. Planurile scolii vizeaza amortizarea investitiei in trei ani de la inaugurare.

Anul scolar 2015-2016 a debutat cu 35 de elevi, in clasele 0-8.

Taxele de scolarizare variaza intre 500 si 550 euro pe luna, suma care include scolarizarea, uniforma, mancarea, manualele si cluburile optionale.

"Tinta pentru acest an este de a tripla pe parcursului anului numarul celor inscrisi la 1 septembrie si sa incepem in septembrie 2016 cu 130 de elevi. In paralel, planificam cresterea pana la 240 de copii pana in 1 septembrie 2017", a explicat Dragan.

Fondatorii scolii isi propun sa dezvolte in viitor si un campus complet pentru elevi.

Corpul profesoral este format in prezent din 18 profesori romani, britanici si americani, si trei cadre auxiliare.

Discrepante intre mediul socio-economic si cunostinele elevilor

Fondatorii proiectului arata ca unul dintre factorii care au generat dorinta de a deschide aceasta scoala privata a fost "nealinierea dintre asteptarile mediului socio-economic actual cu aptitudinile si cunostintele majoritatii absolventilor de liceu. Mai mult, Romania este pe primul loc in Europa la numarul tinerilor care isi deschid o afacere si la gradul de inovare al tarii (statistica UE). In plus, tara noastra figureaza printre tarile europene cu cel mai mare grad de corupirt in structurile statului. Aceste masuratori reflecta gradul de cultura si de educatie la care au acces tinerii nostri", a mai spus Ioan Dragan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri