Majestatea sa Regele Mihai I implineste pe 25 octombrie varsta de 94 de ani.

Regele Mihai I s-a nascut pe 25 octombrie 1921 in Sinaia. El este ultimul rege al Romaniei, fiind obligat sa abdice in 1947, cand a fost si fortat sa paraseasca tara. Regele si-a recapatat cetatenia romania abia in 1997.

Anul acesta Regele Mihai nu isi poate sarbatori aniversarea alaturi de romani, la Palatul Elisabeta, din cauza starii de slabiciune si suferinta a Reginei Ana. Casa Regala a Romaniei a sarbatorit, incepand de joi, implinirea varstei de 94 de ani a Regelui Mihai I, insa in absenta acestuia, Duminica, fiica lui cea mare, Principesa Mostenitoare Margareta, a facut public un mesaj video, precizand ca tatal sau si-a dorit sa fie in aceasta zi aniversara in mijlocul societatii romanesti, dar starea de slabiciune si suferinta a Reginei Ana l-a impiedicat, potrivit Mediafax.

"Familia Regala si intreaga societate sarbatorim astazi pe tatal meu, Regele Mihai, la varsta de 94 de ani. Majestatea Sa a traversat aproape un secol de viata cu statura unui om de Stat adevarat: calm, brav, bun si drept. Cand a fost vorba despre legamantul sau si despre principii, Regele a stiut sa fie ferm, uneori necrutator. Tatal meu m-a invatat, in calitate de succesor, sa traiesc la inaltimea valorilor si credintei sale. Regele a dorit sa fie astazi in mijlocul societatii romanesti, sa deschida portile Palatului Elisabeta, sa reverse iubirea si binecuvantarea lui catre noi toti. Nu a putut sa o faca, fiindca mama mea se afla intr-o stare de slabiciune si suferinta. Sa ne rugam cu totii pentru Regina noastra si sa uram Regelui, la aniversarea a 94 de ani, la multi ani cu sanatate!", este mesajul transmis de Principesa Margareta si remis Mediafax de Biroul de Presa al Regelui Mihai I.

Regele Mihai I si Regina Ana sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei. Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima oara in Londra in 1947, cu ocazia casatoriei principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Regele Mihai I i-a cerut mana principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire. Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege sa se intoarca in Romania dupa incoronarea reginei Elisabeta.

A urmat abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, astfel incat Regina Ana a calcat pe pamant romanesc abia la sarbatoarea de Pasti din 1992. Casatoria Regelui Mihai I si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, in Grecia, la invitatia regelui Pavlov si a reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenti, printre altii, regina-mama Elena a Romaniei, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse. Regina Sofia a Spaniei si regele Constantin al elenilor, prezenti la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui si reginei, la Atena.

Regele Mihai I si Regina Ana au cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia si Principesa Maria.
Regele Mihai si Regina Ana locuiesc din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele lor publice, Regele Mihai si Regina Ana aleg sa fie alaturi de cei dragi, fie Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri