Scoala din comuna Checea, judetul Timis, a fost obligata de instanta sa plateasca 100.000 de euro familiei unui copil diagnosticat cu sindromul Down, care in anul 2012 a plecat singur de la gradinita si a ajuns in curtea unei ferme dezafectate, unde a fost atacat de o haita de caini.

Curtea de Apel Timisoara s-a pronuntat, joi, irevocabil intr-un dosar in care familia unui copil diagnosticat cu sindromul Down cerea daune morale in valoare totala de 500.000 de euro scolii din comuna Checea si educatoarei copilului care nu l-a supravegheat corespunzator, in ianuarie 2012 baiatul plecand singur de la gradinita si ajungand in curtea unei ferme dezafectate unde a fost atacat de o haita de caini, transmite corespondentul Mediafax.

Gradinita din Checea unde a avut loc incidentul se afla in subordinea scolii gimnaziale din localitate. Educatoarea a fost trimisa in judecata, iar prima instanta, Judecatoria Timisoara, a condamnat-o pe femeie la un an de inchisoare cu suspendare si plata unor daune morale de 200.000 de euro. Aceasta a depus o contestatie la Curtea de Apel Timisoara care, joi, s-a pronuntat irevocabil si a redus cuantumul daunelor la suma de 100.000 de euro.

”Curtea de Apel Timisoara reduce cuantumul daunelor morale acordate partii civile D.G.B., prin reprezentant legal D.C., de la suma de 200.000 euro la 100.000 euro sau echivalentul in lei la cursul practicat de BNR in ziua efectuarii platii. Mentine in rest dispozitiile sentintei penale apelate”, se arata in sentinta. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Timis spun ca, deocamdata, nu s-a discutat la nivelul institutiei despre aceasta sentinta deoarece abia a fost stabilita.

”A fost un proces lung, de vreo doi ani. Vom vedea cum vom rezolva problema cu daunele materiale. Vom discuta cu jurista ISJ si vom lua o decizie”, a declarat Aura Danielescu, inspector-sef al ISJ Timis. Directoarea Scolii Generale din localitatea Checea, o localitate defavorizata din judetul Timis, Florentina Voicu, a declarat, sambata, corespondentului Mediafax ca scoala nu are o asemenea suma si ca deja a fost pus sechestru pe unele bunurile educatoarei.

”De unde credeti ca are scoala o asemenea suma? Suntem o institutie publica, bani nu avem decat ce vine de la Ministerul Educatiei pe cost standard si banii acestia sunt pentru salariile cadrelor didactice. Si pentru functionarea scoliii este o suma complementara care vine de la Consiliul Local pentru ce inseamna utilitati. Suntem solidari, impreuna trebuie platit. Educatoarea de unde va avea o asemenea suma? Intr-o localitate dezavantajata cum suntem acolo, e o suma foarte mare. S-a pus sechestru pe niste bunuri ale doamnei: terenuri, remorca, autoturism. Nu se va putea pune sechestru si pe o institutie publica, asa cum suntem noi”, a declarat Florentina Voicu.

Directoarea scolii a mai spus ca va discuta cu jurista de la Inspectoratul Scolar Timis si cu primarul localitatii Checea pentru a gasi o solutie de achitare a sumei de 100.000 de euro familiei copilului. Florentina Voicu a mai spus ca acum copilul vine la scoala si este in clasa pregatitoare, iar educatoarea este inca angajata la gradinita din localitate.

”Educatoarea lucreaza in continuare la grupa. Au fost aproximativ doi ani de proces si a fost foarte greu. Nu avem ce face, a fost, s-a intamplat, se poate intampla oricui. Se poate intampla si acasa. Copilul are sindrom Down. Acum este la clasa pregatitoare la noi la scoala. Vine insotit de un membru al familiei, dar din pacate vine foarte rar la scoala. Eu m-as bucura sa vina mai des”, a mai spus directoarea. Potrivit acesteia, copilul are inca urme de muscaturi pe femur, pe umar si in zona cefei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri