Manifestantii adunati in zona fantanii de la Universitate duminica au scandat "Jos Oprea, "Oprea vinovat pentru sangele varsat", "Demisia" si "Demnitate" si au foi pe care scrie "Interesul national nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori si aroganti, dar cu girofar" si "Stop abuzului de putere".

Update: Cateva sute de manifestanti au plecat in mars din zona fantanii de la Universitate spre sediul Ministerului Afacerilor Interne, scandand "Jos Oprea, "Demisia" si "Solidaritate", dupa ce au tinut un moment de reculegere pentru politistul Bogdan Gigina.

Stirea Initiala

Protestatarii au inceput sa se adune de la ora 14.00 in zona fantanii de la Universitate, numarul acestora ajungand, in cateva zeci de minute, la peste o suta. Manifestantii spun ca vor ca impreuna sa ceara demisia vicepremierului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, din toate functiile executive pe care le ocupa, dupa accidentul de marti in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, care insotea coloana oficial a ministrului. relateaza Mediafax.

Acestia scandeaza "Jos Oprea, "Oprea vinovat pentru sangele varsat", "Demisia" si "Demnitate" si au foi pe care scrie "Interesul national nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori si aroganti, dar cu girofar" si "Stop abuzului de putere". O tanara a venit la protesat cu un banner pe care scrie, pe o parte, "Demnitar fara demnitate", iar pe cealalta parte este un desen cu un politist cu casca de motociclist pe cap, pe fundal negru, sub care scrie "Je suis Bogdan Gigina".

Manifestantii spun ca actiunea nu este una organizata, ci este o forma de protest a oamenilor care vor sa condamne "abuzurile oricarui demnitar aflat in pozitie de putere". Acestia cer demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea pentru abuz de functie in folosirea ilegala a coloanelor oficiale si solicita Parlamentului sa inceapa o ancheta privind folosirea coloanelor oficiale in trafic.

"Consideram total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de interne si vice-premier in Guvernul Romaniei. Suntem indignati vazand tentativele de musamalizare a tragediei de catre reprezentanti ai guvernului, ministerului si unei parti a mass-mediei.

Deplangem moartea la datorie a unui tanar politist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se afla in culpa morala si institutionala. Dorim o ancheta libera de influenta politica si realizata in deplina transparenta. Dar inainte de acest lucru cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate functiile executive pe care le ocupa. Impreuna spunem NU abuzului de putere", potrivit mesajelor de pe retelele de socializare prin care a fost anuntata actiunea de la Universitate.

In mesaj se mai arata ca este de condamnat si "indolenta autoritatilor locale si regiilor in ce priveste lucrarile publice, semnalizarea corespunzatoare a acestora si inchiderea santierelor imediat dupa finalizarea interventiilor". Actiuni de protest la adresa ministrului Gabriel Oprea sunt anuntate, duminica, si la Cluj-Napoca.

Sambata seara, peste 300 de motociclisti au aprins lumanari si au pastrat un moment de reculegere la locul unde a murit politistul Bogdan Gigina. Tot sambata a avut loc o actiune a biciclistilor in memoria lui Bogdan Gigina. Biciclistii au aprins si ei lumanari pe strada Stirbei Voda, la locul accidentului, si au pastrat un moment de reculegere. Ulterior, acestia au trecut pe la sediile Brigazii Rutiere a Capitalei si Ministerului de Interne.

Actiunea de protest de duminica, din zona fantanii de la Universitate, are loc la cinci zile dupa ce politistul Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, a cazut cu motocicleta intr-o groapa sapata in carosabil, pe strada Stirbei Voda si, cateva ore mai tarziu a murit in urma ranilor grave suferite.

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse. Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda. Dupa accident, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, sustinea Politia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Stirbei Voda spun insa ca masina in care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit dupa accident. Duminica, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul raspuns oficial legat de ancheta privind moartea politistului Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, sustinand ca MAI si ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei.

"Ca raspuns la solicitarile mass-media referitoare la circumstantele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., in urma caruia si-a pierdut viata politistul Bogdan Cosmin Gigina, Directia Informare si Relatii Publice transmite urmatoarele: Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o ancheta in care se fac cercetari privind cauzele si imprejurarile producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala, privind Competenta Procurorului, "procurorul conduce si controleaza nemijlocit activitatea de urmarire penala a politiei judiciare si a organelor de cercetare penala speciale, prevazute de lege", arata MAI, intr-un comunicat de presa transmis duminica, la cinci zile dupa accident.

De marti seara, cand a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reactie, insa inainte de raspunsul oficial al MAI, au postat pe Facebook mesaje de sustinere a vicepremierului atat Alexandra Dobre, consiliera personala a acestuia, cat si deputatul Ion Raducanu, vicepresedinte UNPR.

In cazul accidentului se fac cercetari intr-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Arad, ca "este inadmisibil" ca Guvernul sa nu ia o pozitie oficiala in cazul accidentului in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, adaugand ca ii pofteste "de urgenta in fata microfoanelor pe domnii Ponta si Oprea sa dea lamuriri". "In legatura cu acest eveniment, am un singur comentariu de facut: iata, suntem in cea de-a cincea zi si nu avem o luare de pozitie oficiala din partea Guvernului, asa ceva este inadmisibil. Opinia publica asteapta lamuriri si ii poftesc de urgenta in fata microfoanelor pe domnii Ponta si Oprea sa dea aceste lamuriri, si nu ma refer aici la partea penala a accidentului in care, din nefericire, a murit un politist care a fost in timpul serviciului, ci ma refer la latura politica si la lamuriri de ordin general", a spus seful statului.

Premierul Victor Ponta a refuzat sa le raspunda jurnalistilor, vineri, daca ministrul Gabriel Oprea avea dreptul legal sa foloseasca escorta Politiei Rutiere, inclusiv a motociclistilor, in toate deplasarile pe care acesta le face, el precizand ca raspunde doar la intrebari legate de rectificarea bugetara.
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar "in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", conform prevederilor legale.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca ia in calcul depunerea unei motiuni simple impotriva vicepremierului Gabriel Oprea, dar si constituirea unei comisii de ancheta care sa clarifice ”o situatie pe care Oprea avea obligatia sa o lamureasca”. Gorghiu a spus ca se impune demisia lui Gabriel Oprea sau demiterea acestuia de catre premierul Victor Ponta.

Si alti lideri politici, precum si organizatii neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din functiile de vicepremier si de ministru de Interne, dar si lamurirea circumstantelor accidentului a carui victima a fost Bogdan Gigina.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri