Incendiu sau o situatie de urgenta in metrou bucurestean la ora de varf

Incendiu sau o situatie de urgenta in metrou bucurestean la ora de varf

Sunt peste 600.000 de bucuresteni care circula zilnic cu metroul, dar si mai multe intervale orare in care transportul cu acest mijloc de transport este o adevarata aventura, garniturile de metrou fiind incarcate pana la refuz de calatori.

O situatie nedorita de nimeni ar fi aceea in care una din garniturile de metroul aflate in circulatie sa fie implicata intr-un incendiu sau sa sufere probleme de natura sa forteze publicul calator sa coboare din metrou intr-o situatie de urgenta. Conform datelor disponibile, o singura astfel de garnitura de metrou moderna suporta pana la 1.200 de calatori, insa cu certitudine numarul celor care circula la orele de varf depaseste aceasta valoare, uneori fiind chiar imposibila urcarea sau coborarea calatorilor in statiile intens frecventate de calatori.

Pana acum au existat mai multe probleme ale circulatiei la metrou, dar vizate au fost in mare parte garniturile vechi, care dateaza inca din anii 80, dar au fost cateva probleme intampinate si pe noile garnituri dezvoltate de catre spanionii de la CAF.

Foto: Mediafax FOTO

Organizarea de mari concerte in spatii imprejmuite cu gard sau a evenimentelor pe arenele sportive

Organizarea de mari concerte in spatii imprejmuite cu gard sau a evenimentelor pe arenele sportive

Nu putine au fost cazurile in care in Romania au avut loc mari spectacole artistice in care zeci de mii de oameni au stat mai mult inghesuiti decat relaxati pentru a-si urmari cantaretii sau trupele de muzica preferate.

Unul dintre cele mai recente exemple in acest sens a fost concertul Robbie Wiliams care a avut loc in Piata Constitutiei din Capitala, si la care numarul celor prezenti a depasi pragul de 60.000 de spectatori. Marea majoritate a celor prezenti la eveniment s-au plans de faptul ca organizarea a fost una deficitara, iar spatiul s-a dovedit neincapator pentru numarul ridicat de fani prezenti la eveniment.

Internetul vuia in ziua concertului de probleme, inclusiv cozile uriase petrecute la zonele de alimentare cu racoritoare.

Sa facem un exercitiu de imaginatie: ce s-ar fi intamplat la un astfel de concert, daca o simpla neregula in organizare ar fi avut loc?
Acelasi lucru se poate spune si despre marile evenimente sportive care au loc pe arenele din tara noastra si in care tot mai multi suporteri reusesc sa patrunda cu asa-numitele “fumigene”, care pot constitui un real pericol pentru cei prezenti pe sectorul de arena in care se deruleaza activitatea “pirotehnica”.

Sunt riscuri la care foarte multi se expun si este necesar ca acest gen de evenimente sa nu mai aiba loc si pur si simplu controalele la intrarea pe astfel de arene sa fie mult intensificate, pentru a evita in orice fel urmarile nedorite ale unor astfel de actiuni.

Tencuiala care poate cadea de pe cladiri sau gropile din asflat, pericole la tot pasul

Tencuiala care poate cadea de pe cladiri sau gropile din asflat, pericole la tot pasul

Alte doua probleme destul de mari cu care ne confruntam, dar pentru care se iau foarte putine masuri vizeaza reabilitarea cladirilor sau a blocurilor a caror tencuiala a inceput sa cada si constituie un real pericol pentru persoanele care tranziteaza zonele pietonale, dar si gropile din asfalt, care pot fi extrem de periculoase pentru soferi, dar si pentru pietonii care sunt neatenti.

Interesul scazut al autoritatilor de la noi nu este o noutate, dar riscurile la care se expun oamenii atunci cand trec pe marile bulevarde din Capitala sunt uriase. Atat zona din Centrul Vechi, cat si arterele importante din Bucuresti – asa cum este cazul bulevardului Nicolae Balcescu, zona Magheru sau chiar si Dorobanti pot fi adevarate pericole pentru cetateni.

Sunt zeci de cladiri, daca nu chiar sute, incadrate sau nu in grad de risc seismic, dar din care incet – incet se desprind bucati mai mici sau mai mari de tencuiala si care pot ajunge pe trotuarele pietonale, si mai mult decat atat pot rani oamenii care le tranziteaza, daca nu chiar plati cu viata pentru o neglijenta greu de inteles.

Imaginea surprinsa de Wall-Street.ro este de pe bulevardul Dorobanti din Capitala, unul dintre cele mai “exclusiviste” cartiere ale Capitalei, pe o zona foarte tranzitata de oameni. Astfel de cladiri sunt un real pericol pentru locuitorii care trec prin aceasta zona, iar situatia este cu mult mai grava inclusiv in Centrul Vechi, acolo unde sunt cladiri care care fost construite acum mai bine de 150 de ani. Riscurile sunt uriase in Centrul Vechi mai ales datorita popularii zonei si a numarului tot mai mare de evenimente care au loc atat in timpul saptamanii cat si in weekend.

In ceea ce priveste situatia gropilor, nu putem sa nu ne reamintim de cazul agentului Bogdan Gigina, care si-a pierdut viata dupa ce a cazut intr-o groapa in timpul in care conducea o coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea.

Situatia nu este singulara, iar rezolvarea gropilor atat din localitati, cat si de pe drumurile nationale pare sa nu fie o prioritate pentru autoritatile responsabile de circulatia pe drumurile tarii. Tehnologiile moderne de comunicare si de socializare au dezvoltat inclusiv aplicatii disponibile pe smartphone si tablete – asa cum este cazul Waze, in care harta Capitalei arata tot mai multe nereguli in acest sens, asta ca sa nu ne mai gandim care este situatia si in alte zone mai periculoase ale tarii.

Tot in acest caz ne aducem aminte de un eveniment petrecut recent, in care o portiune importanta de drum din zona Izovor s-a surpat, provocand panica in randul soferilor si trecatorilor, dar si un risc urias ca nu care cumva portiuni si mai mari din drum sa fie expuse riscului.

Izolatia cu polistiren de proasta calitate, un pericol iminent

Izolatia cu polistiren de proasta calitate, un pericol iminent

Romania a demarat inca din urma cu cativa ani un amplu proces de reabilitare termica a blocurilor din intreaga tara, insa anumite proiecte inca se afla sub semnul intrebarii din punctul de vedere al calitatii materialelor de izolatie folosite. Au fost ample dezbateri referitoare la calitatea polistirenului folosit in izolatia termica a cladirilor, dar si a gradului de rezistenta la foc a acestui material, despre care se spune ca “ar arde ca o torta”.

In momentul de fata sub 10% din totalul cladirilor au fost reabilitate termic, iar autoritatile din domeniu sustin ca foarte multe proiecte au fost realizate “de mantuiala” si cu materiale care nu respecta standardele UE.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), pana la inceputul acestui an circa 80% din polistirenul utilizat pentru izolatia termica a fost unul neconform. “Vorbim despre polistiren promovat ca fiind de exterior, dar care nu intrunea caracteristicile unuia de profil. In mod normal polistirenul marcat cu indicativul EPS 80 este considerat unul pentru anveloparea la exterior a unei cladiri, doar ca in piata acesta era marketat ca unul indicat reabilitarii la exterior, dar care avea de fapt caracteristicile unuia de interior. Diferentele intre un EPS 80 si EPS 50 (de interior) sunt uriase. Sa ne imaginam un exemplu identificat in cadrul Asociatiei. Am identificat producatori care vindeau polistiren de exterior, care in mod normal ar trebui sa cantareasca in jur de 15 kg la aproape jumatate de greutate. Este clar ca undeva s-a facut rabat, iar acest lucru a insemnat o reducere a calitatii, asta desi pretul la raft era unul in standardul pietei”, sustin membri din cadrul Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania.

In situatia in care 80% din polistirenul utilizat este unul neconform, oricand ne putem astepta la situatii neplacute, tocmai dintr-o nepasare a autoritatilor si o nerespectare a prevederilor legale de constructie. Sunt foarte mult probleme care vizeaza aceste lucrari, iar evenimentul petrecut zilele trecute ar trebui sa indrepte si mai mult atentia asupra risculului la care blocurile izolate termic se expun.

In urma cu doi ani de zile, un hotel din Bucuresti a luat foc intr-un timp record din cauza izolatiei cladirii, anchetatorii stabilind ca vina a fost a materialelor utilizate la anveloparea cladirii.

Un cutremur devastator care ar putea provoca pagube uriase

Un cutremur devastator care ar putea provoca pagube uriase

Un cutremur de mare intensitate s-ar putea dovedi fatal pentru marea majoritate a locuitorilor Capitalei, in special pentru cei care se afla in zonele in care este concentrata marea majoritate a cladirilor cu risc seismic ridicat. Problema unui cutremur de magnitudine mare este discutata inca din urma cu mai multi ani, dar pana in momentul de fata nu s-a luat nicio masura menita sa preintampine o situatie de criza cum ar putea fi cea a unui cutremur.

Situatia petrecuta in seara zilei de vineri spre sambata (30-31 octombrie 2015), in care zeci de tineri au murit si alte cateva sute se afla in stare foarte grava in spitalele din Capitala este cel mai bun exemplu despre cum sistemul de sanatate din tara noastra este subfinantat, iar lipsa acuta de spitale si de specialisti ar putea curma viata a mii de oameni, daca nu chiar a sute de mii in cazul unei calamitati naturale, asa cum ar fi cazul unui cutremur.

Un exercitiu de imaginatie este foarte dificil, iar gravitatea unui eveniment nedorit de nimeni, asa cum ar fi cel al unui cutremur, depaseste cu mult orice asteptare, atat pentru locuitori, cat mai ales pentru autoritati. In Romania nu exista nicio educatie legata de situatiile de criza si cum acestea ar trebui gestionate, poate doar cateva cursuri de baza invatate in timpul orelor de dirigentie, la scoala, insa este acest lucru suficient?

Ne place foarte mult sa ne uitam la ce reusesc sa faca altii si sa gandim ca la noi este imposibil din cauza lipsei de interes, insa chiar si asa o minima pregatire pentru anticiparea unei solutii de criza ar fi mai mult decat necesara, daca nu chiar obligatorie.
Exista doua aspecte aici: cel mai important ar fi acela ca spatiile care reprezinta un pericol real de prabusire in caz de calamitate sa fie evitate sau daca cineva locuieste in astfel de spatii sa fie informat si instiintat de riscurile la care se supune, iar, dupa caz, sa se incerce estomparea problemelor de siguranta ale unei cladiri, in asa fel incat structura de rezistenta a unui bloc / cladiri sa nu fie afectata in caz de cutremur.

Urmare a acestui eveniment nefericit din clubul Colectiv ar fi o stabilire clara a prioritatilor autoritatilor in masura sa stabileasca ce schimbari trebuie aduse, dar si un simt civic al oamenilor care sa preintampine la maximum situatii nedorite si sa puna mai presus de toate sanatatea si riscurile la care se pot expune, decat distractia de moment.