O femeie trecuta de 40 de ani, cu lacrimi in ochi, striga “de ce ne omorati copiii?...”; o tanara tine o fotografie a uneia dintre victimele incendiului din clubul Colectiv. Si ea are lacrimi in ochi. Aflati in mijlocul multimii, peste 15.000 de oameni, asistam la o multitudine de emotii – furie, regret, durere, dorinta de mai bine.

Citeste si: Zeci de mii de persoane, in strada dupa incendiul de la Colectiv. La Victoriei se cer demisii

In jurul orei 18.00, atunci cand a inceput protestul erau in jur de 2.000-3.000 de oameni in Piata Universitatii. Numarul a urcat la circa 15.000 de oameni la ora 19.30 si la 22:30 deja cifrele vehiculate indicau un numar de peste 30.000.

Protestul de marti seara a fost unul pasnic. Unul diferit de cele de pana acum, atat prin amploare cat si prin declansatorul care a scos oamenii in strada – tragedia de vinerea trecuta in urma caruia si-au pierdut viata 32 de tineri. Mult mai putini jandarmi ca de obicei, mult mai intelegatori. Masinile de pe sensul opus de mers al multimii, care s-a deplasat de la Universitate la Victoriei, apoi la sediul Ministerului de Interne, Parlament si Primaria Sectorului 4, aplauda, claxoneaza, saluta multimea. La un moment dat, trece o masina de pompieri, ne oprim si lumea aplauda, ovationeaza.

Vadit emotionati, cei doi pompieri din masina saluta si zambesc catre oameni.

Versurile formatiei Goodbye to Gravity devin slogane pe pancartele tinerilor ajunsi in Piata Victoriei – “We’re not numbers, we’re free, we’re so alive, ‘cause the day we give in, is the day we die!”. Se cer demisii – Ponta, Oprea, Piedone. Intregul Guvern. Schimbare. Aud tineri care critica biserica – “numai ei si prostituatele nu platesc taxe!”. Sunt furiosi pe reactii nepotrivite ale celor ce aduc "cuvantul Domnului" pe Pamant.

Trec pe langa o tanara care, efectiv, plange in hohote. In mana tine o fotografie mototolita.

Este pentru prima oara cand, cu repetitivitate, se scandeaza “Re-vo-lu-tie! Re-vo-lu-tie!”. In fata Guvernului, Ponta este chemat afara. “Jaluzelele” sunt trase, nu se vede nimic in spatele cordonului de jandarmi. Nu iese nimeni. Ponta este ocupat sa demita pe seful ANPC, in timp ce Piedone, probabil emotionat de cele ce se intampla, promite un…monument.



Ce se simte din interiorul multimii? Cum energia creste, furia creste.
Este ceva normal, este un organism viu care se hraneste din el insusi, creste, se dezvolta. Se redefineste, se reinventeaza si se maturizeaza! Simt, uneori, ca este de ajuns o scanteie pentru ca spiritele sa se infierbante si mai mult. Oamenii au iesit in strada asa cum au apucat - cu biciclete, cu carucioare cu bebelusi. Un tanar tata si-a scos fiul imbracat in roman. Razboinic. Multi au iesit cu cei mai buni prieteni ai oamenilor, caini - usor nelamuriti dar extaziati de multime.

Cineva incepe sa injure, puternic, incercand sa ii faca si pe altii sa ii preia scandarea. Un tanar din spatele meu spune, zambind, “Hai, acum serios. Sa o lasam cu de-astea! Sigur putem mai mult de atat…”. Rasete din apropiere detensioneaza situatia.

Trec pe langa o tanara care, efectiv, plange in hohote. In mana tine o fotografie mototolita. Sunt secvente care nu se vad la televizor, care nu se simt de pe fotoliile din casa, secvente care pot parea “siropoase”, dar atat de reale.

Generatia mobile transmite totul pe retele sociale. Toti sunt “inarmati” cu telefoane mobile, incearca sa fotografieze, sa filmeze, sa trimita mesaje cunostintelor. Retelele nu fac fata – “auzi, tu ai semnal aici?!” Raspuns – “da, am!”; in cor – “da-ne si noua!!!”. Totul a pornit de pe retele sociale, tehnologia este "leaganul" protestelor. Politicienii sunt clar depasiti de vremuri.

Multimea nu este organizata, nu exista un lider, reguli. Se scandeaza mesaje din diferite directii, se intretaie – “criminalii, criminalii!”, “Piedone, a venit si vremea ta!”, “De-mi-si-a, de-mi-si-a!”, “Puscarie, puscarie!”, "Nu aveti coloana, decat oficiala!" si altele, plutesc in aerul rece.

Ramane de vazut daca cei carora le sunt adresate cuvintele sunt mai reci decat ele si se vor lovi de stanci de gheata, sau vor avea efectele scontate de catre cei ce au iesit in strada si, promit ei, vor iesi pana cand lucrurile se vor schimba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri