Materiale de lemn neignifugate, lipsa hidrantilor, cai de evacuare ingustate cu materiale combustibile, deschiderea usii de evacuare in sens invers directiei spre exterior sunt printre neregulile gasite de ISU Bucuresti-Ilfov dupa controale in cluburi, discoteci, restaurante si sali de cinematograf.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov a controlat, in perioada 5-9 noiembrie, 33 de cluburi, discoteci, restaurante, sali de cinematograf si mall-uri. In urma controalelor au fost gasite 129 de deficiente privind cerintele de securitate la incendiu, 30 de operatori economici fiind amendati cu 205.000 de lei, arata marti ISU Bucuresti - Ilfov, intr-un comunicat de presa, scrie Mediafax.

In unele dintre localurile cotrolate au fost gasite, printre nereguli: cai de evacuare ingustate prin amplasarea de materiale combustibile; usa de evacuare care se deschidea in sens invers directiei de deplasare a persoanelor catre exterior; materialelor din lemn neignifugate, la plafon sau pe scara de evacuare; lipsa hidrantilor interiori, neechiparea sau nemarcarea corespunzatoare a acestora; nemarcarea cailor de evacuare cu indicatoare standardizate; exploatarea conductorilor electrici neprotejati corespunzator; neefectuarea verificarilor periodice la instalatiile de gaze si de electricitate.

ISU Bucuresti - Ilfov a precizat ca va continua controalele si in zilele urmatoare si va prezenta vineri un raport privind masurile dispuse si amenzile aplicate. Controalele au loc in contextul in care angajati ai ISU sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numarul victimelor ajungand, marti, la 48. Alte aproximativ 150 au fost ranite, fiind internate in spitale din Capitala.

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

In ce priveste autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv si controalele care ar fi trebuit facute de ISU Bucuresti - Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal si au pus sub acuzare doi angajati de la ISU Bucuresti - Ilfov, respectiv capitanii Antonina Radu si George Petrica Matei. Acestia sunt acuzati ca au permis functionarea in continuare a firmei care detine clubul Colectiv, desi stiau ca nu aveau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere. Antonina Radu si George Matei s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu intocmirea dosarului PSI, dar nu au raportat sefilor despre existenta localului si verificarile efectuate. Capitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz in serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitala, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul Bucuresti a dispus plasarea in arest la domiciliu.

"Daca cei doi ofiteri ar fi identificat faptul ca SC Colectiv Club SA functiona intr-un spatiu de 425 mp, ar fi trebuit sa verifice daca societatea detinea autorizatie pentru securitate la incendiu, dar si modul de respectare a masurilor de aparare impotriva incendiilor, avand in vedere obiectul de activitate desfasurat acolo si suprafata localului. De asemenea, ofiterii ar fi trebuit sa intocmeasca un proces-verbal de control in care sa consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizatiei pentru securitate la incendiu si, sa sanctioneze contraventional societatea pentru lipsa acestei autorizatii, dar si sa consemneze in registrul de control prezenta si efectuarea controlului. Totodata, ar fi trebuit sa-mi raporteze despre existenta acestei societati, aspectele constatate si masurile dispuse si, in acest caz, sa luam in evidenta, ca si obiectiv, societatea in cauza", a precizat seful celor doi capitani in fata anchetatorilor, conform DNA.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, sunt arestati preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzati de ucidere din culpa in cazul incendiului din clubul Colectiv. Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone si doua angajate de la Primaria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, - sunt in arest preventiv din 7 noiembrie, masura luata intr-un dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv. Fostul edil este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual, iar cele doua angajate ale Primariei Sectorului 4, de complicitate la cele doua infractiuni retinute in cazul lui Piedone.

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7.

Sursa foto: Digital Storm/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri