Guvernul Romaniei si Banca Mondiala au lansat oficial Proiectul privind Invatamantul Secundar din Romania (ROSE) prin care vor fi sprijinite liceele de stat si facultatile sa asigure tranzitia elevilor de la invatamantul secundar superior la invatamantul tertiar, precum si finalizarea primului an de facultate.

Proiectul, finantat printr-un imprumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondiala, va fi implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pana in anul 2022. Acesta va sprijini 80% dintre liceele de stat si 85% dintre facultatile din Romania, pentru a raspunde problemelor care impiedica tranzitia elevilor de la invatamantul secundar superior la invatamantul tertiar, precum si finalizarea primului an de facultate.

„Proiectul ROSE este inovator, deoarece pune impreuna provocarile cu care se confrunta atat sistemul preuniversitar, cat si sistemul de invatamant superior din Romania, in contextul mai larg al accesului, calitatii si echitatii. In fiecare an, un numar semnificativ de elevi romani se confrunta cu probleme in ceea ce priveste tranzitia la invatamantul tertiar, iar sprijinul acordat acestor elevi reprezinta una dintre prioritatile Guvernului Romaniei. Angajamentul ministerului de a creste ratele de tranzitie si retentie trebuie sa fie insotit de un demers continuu, dincolo de mandatele ministrilor, astfel incat sa se obtina impactul dorit”, a declarat Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

„Banca Mondiala a sprijinit sectorul de educatie din Romania inca de la inceputul anilor ‘90 investind peste 235 de milioane de euro si furnizand asistenta tehnica importanta. Am observat imbunatatiri semnificative pana in momentul de fata, iar acest lucru dovedeste importanta educatiei atat pentru Guvern cat si pentru Banca Mondiala. Cu toate acestea, in anul scolar 2011/12 au fost aproximativ 100.000 de tineri fara perspectiva de a trece catre invatamantul tertiar, reprezentand un procent de 50% dintre elevii inmatriculati in ultimul an de liceu, si aproape 20.000 de studenti au abandonat studiile in primul an de facultate. Astazi, lansam un nou proiect, ROSE, pentru a contribui la solutionarea acestor aspecte. Este cel mai mare proiect al Bancii Mondiale in Europa si Asia Centrala in domeniul educatiei. Suntem mandri de angajamentul romanilor de a imbunatati tranzitia catre invatamantul superior, retentia studentilor in primul an de facultate si calitatea sistemului de invatamant”, a conchis Elisabetta Capannelli, manager al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.

ROSE ofera sprijin in abordarea atat a factorilor academici, cat si a factorilor personali ce conduc la abandonul scolar al elevilor sau studentilor prin activitati remediale, tutorat, consiliere, activitati extracuriculare, activitati de practica, programe de tip scoala de vara si centre de invatare. Printre beneficiari se afla elevii din liceele de stat cu performante scazute si studentii din primul an de studii, cat si personalul din aceste institutii de invatamant. In plus, proiectul sprijina interventii la nivel de sistem, in invatamantul secundar superior, inclusiv prin revizuirea programelor scolare, asigurarea formarii profesorilor si revizuirea sistemului de evaluare al elevilor.

Guvernul Romaniei si Banca Mondiala se asteapta ca pana la finalul implementarii proiectului ROSE, de rezultatele acestuia sa beneficieze 1,6 milioane de elevi din 1.160 de licee identificate ca avand „performante scazute” si studenti din 300 de facultati ce se confrunta cu riscul de abandon in primul an.

Sursa foto: Ditty_about_summer, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri