Lemnul recoltat in Romania reprezinta sub 50 la suta din cresterea anuala a padurii, se importa mai mult decat se exporta bustean iar exporturile de produse finite sunt in crestere, in timp ce taierile ilegale sunt estimate exagerat, sustin proprietarii de paduri in Inventarul Forestier.

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania "Nostra Silva" si platforma online Fordaq au lansat, joi, Inventarul Forestier National (IFN), scrie Mediafax.

Analiza Inventarului Forestier National a fost efectuata in perioada 2008-2012, insa nu a fost prezentata publicului larg. "Informatiile sale obiective au rolul de a determina starea actuala a fondului forestier national, ajutand la conceptualizarea principiilor de gestionare a industriei forestiere din Romania si la o strategie nationala pe termen lung", se arata in material, amintindu-se ca "ultima strategie forestiera nationala a expirat in 2010, fara a reusi sa dea raspunsuri fenomenului taierilor ilegale, crearii cadrului legislativ si institutional pentru administrarea padurilor in contextul retrocedarii a aproape 50% din fondul forestier national, finantarii sectorului pentru punerea in valoare a potentialului de dezvoltare oferit de valoroasa resursa regenerabila oferita de padurile Romaniei".

Potrivit IFN, suprafata padurilor din Romania este de 6,9 milioane de hectare, in timp ce Institutul National de Statistica indica o suprafata de 6,5 hectare. Tot potrivit inventarului 51 la suta din aceasta suprafata este in proprietate privata sau public-privata si exista 830.000 de proprietari de padure.

Totodata, peste 51 la suta din padurile Romaniei au desemnate functii principale de protectie, cu diferite grade de restrictie ale exploatarii masei lemnoase. In plus, 39,7 la suta din padurile Romaniei sunt incluse in arii protejate la nivel national.

Cu toate acestea, statul nu a platit pana in prezent compensatii proprietarilor de paduri pentru pierderile de venit rezultate in urma restrictiilor de exploatare a masei lemnoase impuse prin amenajamentele silvice si includerea padurilor in arii natural protejate, se arata in documentul citat.

"Daca pentru functiile de agromediu ale pasunilor si pajistilor prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala, n.r.) exista compensatii intre 170-400 euro/ha, pentru paduri compensatia este zero, in conditiile in care in zonele de protectie integrala este interzisa complet recoltarea de lemn! Este o incalcare abuziva a dreptului de proprietate si o cauza a taierilor ilegale", arata sursa citata.

IFN arata ca, daca inainte de 1989, volumul de lemn anual mediu recoltat era de 25 milioane metri cubi, dupa 1989 volumul mediu a scazut la o medie de 15 milioane metri cubi.

"Daca ne raportam la datele actuale ale Inventarului Forestier National, masa lemnoasa recoltata reprezinta sub 50% din cresterea anuala a padurii, comparativ cu o medie a UE-27 de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) si Slovenia (44%) inregistrand recoltari in proportie mai mica din crestere", potrivit IFN.

Astfel, arata sursa citata, volumul de masa lemnoasa in padurile Romaniei este de 2,29 miliarde metri cubi, in crestere uriasa fata de volumul de 1,4 miliarde metri cubi estimat in cadrul ultimului IFN realizat in anul 1986.

Proprietarii de paduri contrazic si ideea ca Romania este un exportator de lemn brut, aratand ca, dimpotriva, este importator net in materie de busteni (importuri de aproape 2 milioane de metri cubi in 2015 fata de exporturi de sub 0,2 milioane metri cubi in 2014).

Exporturile de mobila au inregistrat o crestere de peste 250 la suta fata de anul 2004, se mai spune in IFN. "Industria mobilei este cel mai important segment al industriei lemnului. Avem o industrie a lemnului puternica, cu o cifra totala de afaceri ce tinde spre 6 miliarde euro, cu exporturi de 4 miliarde euro si un aport valutar net de peste 3 miliarde euro anual", spun autorii inventarului.

In ceea ce priveste taierile ilegale, acestia spun ca o prima cifra de referinta este suprafata de 250.000 - 300.000 ha padure taiata ras, suprafata rezultata in urma unui inventar realizat in anii 2001-2002 al
suprafetelor retrocedate in baza Legii 18/1991. Este o cifra reala, rezultatul aplicarii Legii 18/1991 - retrocedarea faramitata a padurilor pana la 1 ha in lipsa oricaror instrumente legislative si institutionale de respectare a regimului silvic.

Curtea de Conturi a vehiculat o cifra de 80 milioane mc taiati ilegal in perioada 1990 - 2012. Practic, este echivalentul volumului celor 250.000 - 300.000 ha taiate ras-bracuite, mentionate anterior, se spune in IFN. Sursa citata neaga insa ca ar fi taiat ilegal anual un volum de aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn, cifra anuntata si de Ministerul Mediului, rezultand din diferenta dintre volumul de 26,69 milioane mc "disparut" si volumul mediu legal exploatat de 18 milioane mc, proprietarii precizand ca aceasta diferenta are drept cauze lemn taiat ilegal, dar si lemn mort, rezultat al eliminarii naturale, precum si erori ale metodei de calcul.

Proprietarii de paduri neaga totodata ca aproximativ 50% din lemnul taiat in Romania a provenit, in ultimul deceniu, din surse ilegale, asa cum s-a sustinut in raportul Agentiei pentru Investigatii de Mediu (EIA), un ONG international. Raportul EIA a fost dat publicitatii la sfarsitul lunii octombrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri