Clubul Colectiv va fi incendiat controlat, miercuri, in cadrul unui experiment judiciar ce va constitui segmentul cel mai important al expertizei facute de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani in acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca acest experiment judiciar, constand in incendierea controlata a clubului, reprezinta faza finala a expertizei INSEMEX in dosarul de ucidere si vatamare corporala din culpa deschis de Parchetul instantei supreme dupa incendiul din Colectiv.

La experiment vor fi prezenti experti INSEMEX Petrosani, procurori, politisti si pompieri. Urmare a experimentului, anchetatorii vor sti daca artificiile au cauzat aprinderea buretilor de antifonare din club si incendiul care a urmat.

Localul va fi partial amenajat ca la momentul producerii incendiului, respectiv vor fi folosite acelasi tip de artificii, acelasi tip de burete si va fi amplasat mobilier intr-un mod cat mai asemanator, pe baza imaginilor si videoclipurilor recuperate de anchetatori.

Sursele citate au mai spus ca patronii clubului sunt audiati marti in legatura cu achizitia buretelui de antifonare, a amenajarii interioare a clubului si a amplasarii unui container ce servea drept anticamera la intrarea in local, care ar fi facut dificila evacuarea.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) fac cercetari intr-un dosar de ucidere si vatamare corporala din culpa, deschis in urma incendiului ce a avut loc in seara de 30 octombrie in clubul Colectiv, in timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, ce a inclus efecte pirotehnice. Martorii relatau dupa incendiu ca, dupa declansarea artificiilor, a luat foc buretele de antifonare care acoperea un stalp pe care erau montate artificii, si apoi intreg tavanul, acoperit cu acelasi material. Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in clubul Colectiv spunea dupa incendiu ca patronii localului nu au ales un burete ignifugat pentru ca era prea scump.

Pana in prezent, procurorii PICCJ i-au pus sub urmarire pe patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, care sunt arestati preventiv din 3 noiembrie, pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a instalat artificiile pentru concert, pe administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile, Daniela Nita, si pe directorul societatii, Cristian Nita, acestia trei fiind cercetati in arest la domiciliu.

PICCJ sustine ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Procurorii au constatat si ca artifiicile folosite la concertul Goodbye to Gravity erau destinate a fi folosite doar in spatiu deschis, conform instructiunilor de utilizare, care erau insa in limba bulgara.

Patronii clubului si pirotehnicianul Viorel Zaharia sunt acuzati de ucidere din culpa, iar patronii firmei care a furnizat artificiile sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si sustragerea sau distrugerea de probe sau de inscrisuri.

Potrivit procurorilor, ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela si Cristian Nita "au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trasi la raspundere penala", sustin procurorii.

Bilantul incendiului produs in 30 octombrie in clubul Colectiv a ajuns la 62 de morti, dupa ce o alta persoana - o tanara de 24 de ani - a murit, marti dimineata, la Spitalul de Arsi din Capitala.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. Aproape 150 de raniti au fost internati in spitale din Capitala, peste jumatate fiind in stare critica si foarte grava. Un numar de 39 de raniti au fost transferati in spitale din strainatate. Dintre persoanele internate, 35 au murit, 24 in tara si 11 in strainatate.

Marti, in spitale din Capitala mai sunt internate 18 persoane ranite in incendiul din Colectiv, dintre care una in stare critica. In clinicile din strainatate mai sunt internati 22 de pacienti, dintre care opt in Belgia, cate patru in Marea Britanie si Olanda, cate doi in Israel, Austria si Germania.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri