Un cioban angajat ca zilier la o stana castiga in medie 1.000 de lei pe luna, insa remuneratia sa poate sa se dubleze, daca se pricepe sa mulga sau sa tunda oile. Pe langa bani, ei au asigurata cazarea, mancarea, tigarile si cafeaua, beneficii fara de care nu vin la munca, a declarat pentru wall-street.ro Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania.

"Un cioban angajat cu ziua la stana castiga 1.000 de lei intr-o luna, insa poate sa ajunga si la 2.000 de lei daca stie sa faca multe lucruri. De exemplu, el poate sa castige mai mult daca stie sa mulga o oaie, sa o tunda, sa ii taie unghiile, iar in plus le oferim mancare, tigari, iar fara cafea nu incep ziua de munca", a explicat Marcel Andrei.

Si numarul de oi din stana influenteaza suma incasata de ciobani la final de luna.

Daca le place doar sa se sprijine in bat toata ziua, automat castiga mai putin

El a aratat ca desi aceasta meserie este una platita corect, forta de munca este greu de gasit, iar multi dintre oameni sunt neseriosi.

"Nu stiu in cate alte meserii oamenii raman cu acesti bani in mana. Chiar si asa, gasim foarte greu oameni, mai ales ca noi lucram cu o categorie aparte de oameni, in general din randul celor cu probleme sociale, care nu au nici acte. Ii angajam, insa multi dintre ei pleaca in cateva zile", a precizat Andrei.

Mai mult, in aceasta industrie au aparut intermediarii, care profita de dificultatea gasirii fortei de munca si aduc oameni contra unor comisioane de 150-200 de lei.

In ceea ce priveste veniturile unui cioban care detine propria turma de oi, Marcel Andrei nu a puut face o estimare privind veniturile dintr-o luna, precizand insa ca ajung adesea sa fie mai mici decat ale celor angajati.

"Era o vorba ca pana intr-o suta de oi, ciobanul tine turma, iar la peste 100 de oi, turma il tine pe cioban. Zicala nu mai este valabila. Acum, nici cu o turma de 600 de oi nu mai poti intretine o familie, la pretul de 6 lei pe kilogramul de carne de miel", a aratat Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, organizatie cu peste 10.000 de membri.

Romania are un efectiv de aproape 7.9 milioane de capete, clasandu-se cu aceasta cifra intre primele tari din Uniunea Europena, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Peste 3.000 de crescatori de oi au protestat recent la Palatul Parlamentului, impotrivindu-se noilor reglementari intrate in vigoare in Legea vanatorii si a fondului cinegetic, care interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine. Ei au venit in Bucuresti din toata tara, cu peste 60 de autocare si cu microbuze.

Dupa patru ore de proteste, reprezentanti ai manifestantilor au fost invitati la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, care s-a intrunit pentru a discuta despre nemultumirile acestora, respectiv noile modificari ale Legii vanatorii.

Dupa discutiile din Comisia de Agricultura, Nini Sapunaru, presedintele Comisiei, a anuntat ca Legea vanatorii ar putea fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, iar modificarile vor fi dezbatute de un grup de lucru care va fi constituit in acest scop

Sursa foto: SSokolov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri