Delegatia transportatorilor invitata la negocieri la Guvern a iesit dupa mai bine de doua ore, liderii protestatarilor aratandu-se dezamagiti pentru ca supraacciza va ramane in vigoare anul viitor si anuntand ca vor continua discutiile privind RCA, iar protestele ar putea fi reluate de anul viitor.

Reprezentantii transportatorilor, care au protestat de la 10.00 la 15.00 in Piata Victoriei, au discutat timp de peste doua ore la Guvern cu vicepremierul Vasile Dancu, ministru al Administratiei. Dupa discutii, liderii protestatarilor au iesit, aratandu-se dezamagiti din cauza faptului ca problemele lor vor avea solutionare in viitorul apropiat, scrie Mediafax.

"Ne-a spus domnul Dancu ca supraacciza nu are cum sa o scoata, deoarece deja s-a votat in Parlament pentru bugetul de anul viitor. Am discutat si de drepturile de autor si ne-a promis ca va discuta cu cei de la ORDA sa platim o singura taxa in momentul inmatricularii masinii, de exemplu de 100 de euro, si sa nu mai fim nevoiti sa platim lunar", a spus Mihai Ghisa, vicepresedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

In ceea ce priveste RCA, transportatorii au fost invitati la o noua discutie, marti, la sediul ASF. "Suntem mai optimisti, ca avem sanse sa scada pretul RCA-ului. Daca totusi vedem marti ca nu avem sanse de izbanda, ne vom intoarce in strada", a spus Ghisa, precizand ca un nou protest nu va putea avea loc pana la sfarsitul acestui an, dat fiind ca se apropie sarbatorile, dar nu este exclus sa aiba loc la inceputul anului viitor.

Piata Victoriei si Soseaua Kiseleff au fost blocate, joi, de transportatorii care au venit sa protesteze cu mii de taxiuri, camioane, autobuze si microbuze, principalal nemultumire fiind legata de tariful prea mare al RCA.

Transportatorii au inceput sa se adune in Piata Victoriei si pe Soseaua Kiseleff inca de la ora 08.00, iar pana la ora 10.00, cand a inceput protestul, manifestantii si-au parcat masinile in zona cuprinsa intre sediul Guvernului si Arcul de Triumf, blocand traficul.

Protestatarii au avut bannere cu mesajele: "Prima RCA, plata mafia", "Misu face pisu", "Service-uri in faliment, ASF incompetent", "Misu Negritoiu, criminalul care a distrus asigurarile din Romania", "Negritoiu, nu uita, DNA-ul te va lua" si scandeaza "Demisia, demisia, Negritoiu, demisia", "Ce cauta premierul la Bruxelles", "Domnule premier, treziti-va".

Vicepresedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Mihai Viorel Ghisa, a declarat ca transportatorii platesc sume exorbitante si nu primesc nimic in schimb.

"O sa ajungem sa ne facem RCA in alta tara, sa ne inmatriculam in alta tara. Nu se poate sa se mareasca RCA-ul cu 400 la suta, si de anul viitor iar se va scumpi. Unde ajungem? Dam 20 la suta la RCA, 24 la suta TVA. Din ce mai reparam masini, ce bani mai ducem acasa? Vrem desfiintarea ASF, deoarece nu consideram ca isi face treaba. Ei sunt plaiti de asiguratori, cum pot ei sa isi ia la rost sefii? Ne-au tot cerut bani pentru drumuri, la rovinieta bani de drumuri, supraacciza pentri drumuri. Unde sunt aceste drumuri? Platim sume exorbitante si nu avem nimic, nu avem autostrazi, au facut ungurii mai mult ca noi. Este inadmisibil", a spus Mihai Ghisa.

Dupa o jumatate de ora de la inceperea protestului, o delegatie a transportatorilor, formata din 10 oameni, a fost invitata la discutii in sediul Guvernului.

Delegatia transportatorilor a intrat in sediul Guvernului in jurul orei 11.00, iar cei care au ramas in strada au mers la masini sa claxoneze, ca sa fie auziti in Guvern de colegii lor. "Claxonati pana premierul va anul supraacciza la carburanti", le-au spus organizatorii celor care au venit la protest.

Organizatorii - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) si Asociatia Operatorilor de Transport (APULUM) - au anuntat ca la protest vor participa aproximativ 9.000 de oameni, 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane si aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfa.

Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a declarat ca s-a recurs la aceasta forma de protest pentru a atrage atentia ca masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de aproximativ 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor.

"De asemenea, cresterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii", a mai spus Vasile Stefanescu.

Transportatorii solicita interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300 la suta in ultimele sase luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi.

De asemenea, transportatorii solicita eliminarea supraacizei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, interventia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane, si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri si urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri