Capitala pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat de peste 132 milioane de lei din cauza ca proiecte precum pasajul rutier de la Piata Sudului, construirea ambulatoriului de la Spitalul Foisor sau consolidarea Arcului de Triumf nu sunt gata la timp.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) informeaza ca Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de 124.183.654 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015, termenul stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), precum si alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizati din fonduri europene, si care vor fi platiti din bugetul Primariei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare pana la data de 30 iunie 2016, potrivit Mediafax.

"Vom avea o gaura in buget, iar vina aceasta este in intregime a fostei administratii.Va trebui sa ducem proiectele la bun sfarsit, iar acest lucru il vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasa a primariei ne va costa pe fiecare dintre noi", arata primarul general interimar, Razvan Sava.

PMB precizeaza ca finantarea de peste 124 de milioane de lei, care nu mai poate fi decontata din fonduri europene si de la bugetul de stat, reprezenta cofinantarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si pentru lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul Foisor.

Alte trei proiecte - consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" - a caror lucrari sunt aproape finalizate - pierd finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei. Primaria Municipiului Bucuresti a obtinut finantare europeana pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: consolidare, restaurare si conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" si Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" si "Foisor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului.

Valoarea totala a acestor proiecte a fost estimata la 313.490.033 lei, din care 191.066.216 lei reprezenta finantare nerambursabila din fonduri europene si contributie de la bugetul de stat al Romaniei, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015, se arata in comunicatul PMB. Primarul general Razvan Sava a solicitat responsabililor din Primaria Capitalei o analiza a stadiului acestor proiecte si din raportul prezentat rezulta ca doar doua proiecte din cele opt, respectiv Casa Cesianu (proiect in valoare de 8.585.807 lei) si Muzeul Nicoale Minovici (proiect in valoare totala de 14.995.314 lei) sunt finalizate la termen.

De asemenea, lucrarile la ambulatoriul de la Spitalul "Victor Gomoiu" - proiect in valoare de 10.521.149 lei - sunt finalizate integral, insa nu au fost decontate, conform proiectului de finantare, informarea si publicitatea proiectului, auditul de proiect si managementul proiectului. "Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri in valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene", se mai arata in comunicat. La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" - proiect in valoare de 11.105.896 de lei - lucrarile au fost finalizate in proportie de 80 la suta, urmand sa fie achitata o diferenta de 4.442.358 de lei de la bugetul local al Primariei Capitalei.

Consolidarea, restaurarea si conservarea Arcului de Triumf - proiect in valoare de 30.461.626 de lei - este tot in stadiu avansat al lucrarilor, fiind finalizat in proportie de 86 la suta. "Pentru acest proiect au fost deja utilizati 17.733.716,70 lei, pana in luna august 2015, alte lucrari in valoare de 3.770.508,43 urmand sa fie decontate pana la sfarsitul anului 2015. Pentru acest obiectiv, contributia din fonduri europene si bugetul de stat a fost estimata la 22.522.381,43 lei. Din aceasta suma, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferenta, in valoare de 3.153.133,41 lei urmand sa fie suportata din bugetul local al Primariei Municipiului Bucuresti", se mai arata in comunicat.

PMB informeaza ca edilul general interimar va solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti prelungirea acestor proiecte pana la data de 30 iunie 2016 si acordul legislativului orasului pentru finantarea, de la bugetul local, a sumelor necesare finalizarii proiectelor. "Daca CGMB nu va fi de acord cu prelungirea si finantarea de la bugetul local a acestor proiecte, Bucurestiul va trebui sa restituie si banii europeni utilizati deja pentru cele trei obiective. Cele mai grave probleme sunt inregistrate la proiectele Piata Sudului, circuitul turistic Floreasca - Tei si ambulatoriul de la spitalul «Foisor», potrivit raportului prezentat primarului general de catre responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finantare europeana", informeaza PMB.

Potrivit sursei citate, la Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA), iar din 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii. "Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535,75 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor. O situatie la fel de grava se inregistreaza si in cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finantare europeana in valoare totala de 23.519.736, 61 lei.

Valoarea estimata a proiectului este de 88.355.487,98 lei. La Spitalul Foisor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finantarea europeana in valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimata a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei", se mai arata in comunicatul PMB. Institutia precizeaza ca valoarea totala a fondurilor europene si de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte este de 124.183.654 lei.

Potrivit raportului facut de cei care au gestionat proiectele cu finantare europeana, cauzele care au dus la aceasta situatie grava ar fi eroarea de proiectare. Astfel, la Piata Sudului, precum si in cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a tinut cont de planul de retele subterane. In cazul ambulatoriului de la spitalul "Foisor" s-au inregistrat neconcordante si erori in proiectul tehnic, situatie care a dus la revizuirea proiectului de doua ori, in 2014, respectiv 2015.

Sursa foto: Anton_Ivanov / Arcul de Triumf

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri