In piete si magazine, brazii se vand la preturi intre 20 si 3.000 de lei, insa, pe langa aceste oferte, pe site-uri au aparut anunturi prin care diverse persoane isi scot la vanzare chiar bradul crescut in curte. Multi oameni insa aleg sa cumpere, cu 2-3 lei, doar o crenguta, "de miros".

ALBA
In Alba, pomii de Craciun sunt o raritate in piete dupa ce politistii si inspectorii Garzii Forestiere au facut un control in urma caruia le-au dat amenzi comerciantilor de brazi. Astfel, in piete preturile sunt ridicate: un molid costa cateva zeci de lei, iar un brad intre 100 si 500 de lei, in functie de marime. In supermarketuri, preturile variaza intre 30-40 de lei, pentru un brad de maxim 1,5 metri, si 150-200 de lei, pentru un brad de doi-trei metri, chiar mai mult pentru unul argintiu, potrivit Mediafax.

In judet sunt mai multe firme care vand braduti in ghiveci, din productie proprie sau adusi din strainatate. Patronul unei astfel de firme, Florin Marginean, spune ca vinde brazi in ghiveci, de diferite dimensiuni, cu preturi intre 200 si 850 de lei, acestia fiind foarte cautati deoarece dupa sarbatori pot fi replantati. Si Directia Silvica Alba pune in vanzare brazi si molizi, numarul fiind insa in functie de solicitari. "Estimam ca vom vinde in acest an pana in 500 de pomi de iarna deoarece ne ajustam oferta in functie de solicitarile clientilor.

Preturile fara TVA variaza intre 10 si 20 de lei pentru un molid si 20 si 30 de lei pentru un brad", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Alba, Mihai Palamaru. Cele mai inedite oferte de brazi se gasesc insa pe site-urile de anunturi, unde sunt localnici care isi vand brazii crescuti in curte. De exemplu, un barbat din Alba Iulia ofera la vanzare un brad de peste 6 metri, crescut chiar langa casa, pentru care cere 1.000 de lei. Tot pe astfel de site-uri, o femeie din Abrud vinde coronite si decoratiuni din crengute de brad realizate manual, preturile variind intre 20 si 35 de lei.

ARAD
In Arad, preturile brazilor vanduti in piete sunt mai mici decat in anii anteriori. Astfel, un brad de aproximativ un metru inaltime poate fi cumparat si cu 30 de lei, in timp ce anul trecut pretul pornea de la 50 de lei. Un brad de doi metri costa intre 100 si 250 de lei, in functie de coroana. Pomii adusi din Germania, Danemarca sau Olanda sunt mai scumpi, pretul ajungand la 400-500 de lei. Marile magazine care au de vanzare brazi naturali au preturi similare celorpiete, fiind, de asemenea, mai mici decat in alti ani. Preturile la brazii artificiali sunt cuprinse intre 180 si 350 de lei pentru cei de 2,10 metri, in functie de calitate.

BUCURESTI
In piete, brazii costa intre 30 de lei si peste 200 de lei. Totusi, un brad de patru-cinci metri inaltime costa intre 1.200 si 3.000 de lei, in functie de provenienta sau coroana. Vanzatorii ofera brazi adusi din tarile nordice, insa cumparatorii asteapta ca preturile sa mai scada. La unele supermarketuri se vand brazi in ghiveci, la 75 de lei, si molizi in ghiveci, la 45 de lei.

Cei care doresc un brad natural, cu sau fara radacina, direct de la producator, pot merge in Voluntari, la cativa kilometri de Bucuresti, pentru a alege unul din cei 10.000 de pomi de iarna (brazi, molizi, pini). Aici, un brad cu radacini costa in jur de 85 de lei (pret fara TVA), avand o inaltime intre 1,5 si 2,5 metri, iar unul fara radacini costa 50-70 de lei (pret fara TVA), in functie de inaltime.

BUZAU
In pietele din Buzau, pretul brazilor variaza intre 50 si 120 de lei, in timp ce in supermarket-uri pomii de Craciun costa pana la 200 de lei, fiind adusi din afara tarii. In Piata Centrala din Buzau, costul brazilor este cuprins intre 50 si 120 de lei, in functie de specie si dimensiuni, pretul fiind in scadere fata de zilele trecute, cand brazii erau si 150 de lei. La un magazin din Buzau se vand brazi adusi din Germania in trei variante de pret, in functie de marime: 69 de lei - cei pana la 1,75 metri, 99 de lei - cei cu inaltime intre 1,75 si 1,95 metri si 129 de lei - cei intre 1,95 metri si 2,35 metri. La pepiniera Directiei Silvice Buzau se vand doar brazi cu radacina, in cosuri de nuiele, care pot fi replantati dupa ce trec sarbatorile, la preturi intre 100 si 200 de lei, in functie de specie si inaltime. La pretul de vanzare se adauga 26 de lei, valoarea cosului de nuiele.

CONSTANTA
La Constanta, pretul brazilor naturali variaza intre 30 si 200 de lei, ei putand fi achizitionati din principalele piete din municipiu sau de la mall-uri. In Piata Tomis III, un brad poate fi cumparat si cu 50 de lei, insa, in functie de inaltime, de cat este de bogat, poate ajunge la 120 de lei, 140 de lei, 180 de lei sau chiar 200 de lei. Comerciantii spun ca vanzarile merg bine, dar se asteapta sa creasca in apropierea Craciunului. Tot in Piata Tomis III se pot cumpara coronite din brad, pretul acestora plecand de la 10 lei si ajungand la 25 de lei.

La intrarea intr-un mall din Constanta a fost amenajat un targ al brazilor de Craciun. Aici, cel mai ieftin brad costa 70 de lei, dar preturile ajung si la 150 de lei. Si aici pot fi cumparate crengi de brad, cele mai mari costand 15 lei, iar cele mai mici - 10 lei. Vanzatorii spun ca, deocamdata, merge mai bine vanzarea brazilor decat a crengutelor, dar ca, de regula, acestea din urma sunt cumparate cu o zi, doua inainte de Craciun. Tot aici pot fi achizitionate suporturi de brad, la pretul de 25 de lei. Brazii pot fi cumparati si de la mall-urile de la iesirea din municipiul Constanta. Astfel, unul dintre mall-uri ofera pomi de Craciun la pretul de 30 de lei, insa cu o inaltime maxima de 130 de centimetri.

Pe masura ce brazii sunt mai mari, preturile cresc, ajungand sa coste 50 de lei pentru o inaltime de maxim 170 de centimetri si 60 de lei pentru cel care ajunge la doi metri. La un alt mall exista doua tipuri de pomi de Craciun. Cei pana in 175 de centimetri costa 80 de lei, iar cei care pot ajunge la 200 de centimetri - 100 de lei. Cei care achizitioneaza un brad de la acest mall il pot aduce in ianuarie tot aici, urmand sa primeasca un cupon de cumparaturi de 20 de lei, valabil la anumite produse. In mall-uri pot fi gasiti si brazi artificiali, la preturi intre 40 si peste 300 de lei.

DOLJ
La Craiova, Piata Centrala este principalul punct de vanzare a brazilor, multi fiind adusi din strainatate sau de la Ocolul Silvic Valcea, insa spatii pentru vanzarea pomilor de Craciun mai sunt in piata Craiovita Noua si in cea din cartierul Valea Rosie. In Piata Centrala, preturile brazilor variaza intre 80 si 130 lei. "Avem brazi pentru toate gusturile, mai inalti, mai mici, mai bogati, dar si pentru un buget mai mic. ia mai mici ii vand cu 80 de lei, dar putem negocia cu cumparatorul. Am vandut, zilele trecute, un brad cu 250 de lei, dar era mare, frumos, bogat. Eu am brazi adusi din afara, sunt mai aratosi decat ceea ce se gaseste pe aici prin piata", spune Silviu Vasile, unul dintre comerciantii din Piata Centrala, care are de vanzare brazi importati din Danemarca.

In piata Craiovita Noua, preturile sunt putin mai mici, intre 50 si 100 de lei. De asemenea, craiovenii care nu isi permit un brad cumpara crengute, care costa intre 10 si 15 lei. Totodata, se vand aranjamente de tip coronita, al caror pret porneste de la 5 lei. La supermarketurile din Craiova, preturile la brazi variaza intre 49,90 lei si 129,90, in functie de marime. De asemenea, pot fi cumparati molizi cu o inaltime de pana la un metru, care pot fi replantati, la pretul de 38,90 lei. Brazii artificiali costa intre 19,90 lei si 225 de lei.

GALATI
La Galati, brazii pot fi cumparati din piete si supermarketuri, la preturi care pornesc de la 20 de lei, dar pot depasi 1.000 de lei. Spre exemplu, in Piata Centrala, brazii care nu sunt mai inalti de jumatate de metru costa 25 de lei, in timp ce brazii intre unu si doi metri se vand la preturi cuprinse intre 40 si 180 de lei. Brazii mai inalti de doi metri pot costa si peste 200 de lei. In general, brazii care se vand in Piata Centrala sunt adusi din judetul Vrancea. "Avem brazi pentru toate buzunarele, de la Lepsa i-am adus. Acum sa vina si clientii ca sunt brazi veritabili", a afirmat un comerciant de brazi din Piata Centrala. In aceasta piata se pot gasi si molizi, care provin din Ucraina si care au preturi de 40-60 de lei, in cazul celor de 1-1,5 metri inaltime, dar pot ajunge si la 120 de lei, la cei de doi metri inaltime.

In piata din cartierul Micro 17, cei mai ieftini brazi, adusi tot din judetul Vrancea, se gasesc la 20 de lei, iar cei mai scumpi, care pot ajunge si la trei metri inaltime, costa circa 200 de lei. O simpla crenguta de brad care costa 3-4 lei. "Noi avem un brad artificial cumparat cu ani in urma, asa ca nu mai luam unul nou. O sa cumpar cateva crengute sa se simta in casa, de Craciun, mirosul de brad", spune o galateanca aflata in piata din Micro 17. In supermarket-uri oferta este mai diversificata. Aici, cei mai ieftini brazi, dar in ghiveci, se gasesc la 40 de lei, daca masoara circa un metru, si la 75 de lei, daca au circa 1,5 metri inaltime.

In acelasi magazin, un brad fara ghiveci, de aproximativ 2,5 metri, costa 127 de lei, fiind vorba despre pomi adusi din judetul Salaj. Intr-un alt supermarket, un brad in ghiveci, de aproximativ doi metri, costa 490 de lei, iar unul de 4-5 metri inaltime si cu o coroana bogata se vinde cu 1.400 de lei. Sunt insa si brazi mai mici de un metru, care costa cateva zeci de lei, sau de aproximativ 1,5 metri, la pretul de circa 150 de lei, fiind vorba despre brazi care provin din zona judetului Cluj. In supermarket-uri se gasesc insa si brazi artificiali, unul inalt de circa doi metri avand un pret de aproximativ o suta de lei. Daca bradul are si alte decoratiuni si o instalatie de lumini, pretul poate ajunge la 250 de lei.

HARGHITA
In Harghita, se vand molizi comuni si argintii, brazi autohtoni, dar si din Olanda si Danemarca, la preturi care incep de la 50 de lei si ajung la 450 de lei sau chiar mai mult, in functie de inaltime si de aspect. In piata din Miercurea Ciuc, cei mai ieftini sunt molizii, pretul de pornire fiind de 50 de lei pentru unul destul de firav, nu prea des si care masoara un metru sau 1,2 metri, iar cei care ajung pana la doi metri costa intre 80 si 120 de lei. Brazii sunt mai scumpi, mai ales daca sunt argintii. Un brad comun, de peste 1,5 metri, se vinde cu 70 de lei si ajunge la 300 de lei la inaltimea de doi metri. In schimb, un brad argintiu autohton, de 1,5 metri, costa intre 100 si 150 de lei, in functie de coronament, iar cei de doi metri ajung si la 450 de lei. Avantajul pietei este ca preturile se pot negocia, nu foarte mult insa, pentru ca vanzatorii tin la pret.

O firma comercializeaza brazi argintii cu radacina, in ghivece, inalti de 1,5 metri cu 300 de lei. In pietele din Odorheiu Secuiesc, se vand molizi, pini si brazi, la preturi stabilite in functie de inaltime, costul fiind de 50 de lei pe metru, negociabil. Astfel, cei care stiu sa se tocmeasca pot lua un brad de 1,7 metri, mai putin bogat si cu crengi lipsa la baza, la 60-70 de lei. Cel mai bine se vand insa brazii din import, aspectuosi, cu ramurile dispuse uniform. Cei mai frumosi sunt brazii argintii de Normandia, vanduti la inaltime, cu 100 de lei/metru. "Sunt deosebiti si in plus sunt mai ieftini decat brazii autohtoni. Nu merita sa mai luam brazi de la noi, cand cu bani mai putini putem lua un brad mult mai frumos. Eu am negociat si am reusit sa iau un brad normand inalt de doi metri cu 190 de lei", a spus Balazs Elemer, unul dintre cumparatori.

Sunt si persoane din satele invecinate municipiului care aduc la piata braduti frumosi, cu inaltimi intre 1,3 si 1,6 metri, crescuti in pepinierele proprii, la preturi de 50-70 de lei. Acesti pomi se vand insa rapid, cateva zeci de exemplare in mai putin de o jumatate de ora. Directia Silvica Harghita a pus la dispozitie in acest an aproximativ 3.400 de molizi argintii, la preturi de 40-45 de lei, cei interesati fiind invitati sa mearga la pepinierele din Belchia si Martinis, pentru a-si alege pomul de Craciun, care va fi taiat de silvicultori pe loc. Intrucat tot mai multi oameni prefera brazii din import, numarul celor taiati din padurile harghitene a scazut in ultimii ani.

IASI
In pietele din Iasi, brazii sunt scosi la vanzare la preturi cuprinse intre 40 si 500 de lei, cei mai scumpi fiind cei care depasesc inaltimea de patru metri. Brazii comercializati la Iasi provin atat din productia interna, fiind valorificati prin Directia Silvica, cat si din import, mai ales din Danemarca. Cei mai scumpi brazi sunt comercializati in piata centrala a orasului, unde pretul ajunge si la 500 de lei, in cazul brazilor cu inaltimea de peste patru metri. "Vanzarea merge cam ca anul trecut, adica nu foarte grozav. Oamenii vin si se uita, dar putini cumpara, lumea se asteapta sa mai scada pretul in ajunul Craciunului", a spus un comerciant din piata centrala a Iasiului.

In pietele din cartiere, brazii sunt mai ieftini, preturile variind intre 40 si 250 de lei. Din cauza veniturilor reduse, unii oameni prefera sa cumpere doar crengute de brad, la trei lei bucata. "Pai de unde sa dau eu doua milioane pentru un brad? Am luat o crenguta, pun cateva luminite si asa fac sarbatorile", a spus o femeie din Iasi, aflata la cumparaturi in piata Nicolina. In supermarket-urile din Iasi, un brad de 1,3 metri costa 30 de lei, in timp ce un molid argintiu in ghiveci - 50 de lei, cei mai scumpi fiind brazii din import, al caror pret ajunge la cateva sute de lei.

MEHEDINTI
La Drobeta Turnu Severin, brazii se vand doar in centrele comerciale, iar preturile variaza intre 80 si 100 de lei. Astfel, un brad in ghiveci, cu inaltimea de 1,2-1,4 metri costa 100 de lei, iar cei fara ghiveci au preturi cuprinse intre 80 si 100 de lei. Anul acesta, desi au venit mai multi comercianti din judetul Harghita care au adus brazi si molizi, ei nu ii pot vinde intrucat risca sa fie amendati de politisti. Spre exemplu, o familie venita din Harghita cu 100 de brazi si 300 de molizi sta de cateva zile cu masina incarcata de marfa si nu a reusit sa vanda nimic, desi are autorizatie eliberata de Primarie, aviz de exploatare si act de punere in valoare.

Femeia a declarat ca, daca scoate la vanzare marfa, risca sa fie amendata de politisti, intrucat potrivit legii, brazii intra in categoria marterialelor forestiere care se comercializeaza doar in locuri autorizate. "Noi am venit din Harghita cu marfa, la fel ca in anii trecuti, pentru ca nu este prima data cand venim la Drobeta Turnu Severin. Avem aviz de exploatare, act de punere in valoare, dar Politia Economica spune ca este o lege care spune ca nu se pot comercializa brazi decat in locatii autorizate in regim silvic, ca brazii sunt materiale forestiere. Nu avem autorizatie de acest gen, pentru cateva zile. Noi nu am platit decat spatiul la Primarie", a explicat femeia.

In aceeasi situatie sunt mai multe persoane care nu isi pot scoate brazii la vanzare in Drobeta Turnu Severin. La inceputul saptamanii, politistii au confiscat 410 molizi si brazi de la doi comercianti din Harghita, care expusesera marfa intr-o zona centrala din Drobeta Turnu Severin, unde s-au vandut brazi in anii trecuti. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Mehedinti, Nicolae Lohon, cei doi barbati au fost amendati in baza Legii 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.

PRAHOVA
In judetul Prahova, brazii se vand in piete, in magazinele de bricolaj si in parcarile unor supermarketuri, la preturi incepand de la 50 de lei. La Ploiesti, vanzatorii de brazi isi expun marfa in marile piete din oras, iar pretul porneste de la 50 de lei si ajunge pana la 200 de lei, in functie de inaltime. De asemenea, magazinele de bricolaj au in oferta brazi din import. In unul dintre aceste magazine se gasesc brazi la pretul de 79 de lei, dar si molizi la preturi sub 50 de lei.

Cei care vor un brad in ghiveci pot cumpara tot din magazinele de bricolaj, la preturi ce ajung si la 300 de lei. Brazi se vand si in parcarile unor supermarketuri, la preturi de 80-90 de lei. Cei care au vrut sa cumpere un brad romanesc au mers la ocoalele silvice, unde pretul a fost putin peste 40 de lei, insa stocurile s-au epuizat inca de saptamana trecuta, au declarat reprezentanti ai Directiei Silvice Prahova.

SIBIU
La Sibiu, pretul brazilor variaza, in functie de marime si tara de provenienta, intre 29,99 si 250 de lei.Cu 29,99 de lei cei interesati pot cumpara, dintr-un magazin de bricolaj, un brad care are intre 100 si 130 de centimetri. Acelasi magazin vinde si brazi mai mari, pretul acestora fiind cuprins intre 49,98 de lei pentru un brad inalt de 140-170 de centimetri si 124,89 de lei pentru un brad cu o inaltime cuprinsa intre 220 si 250 de centimetri. Un alt magazin de bricolaj vinde brazi la preturi cuprinse intre 49,90 si 129 de lei, pornind de la cei de 130-160 de centimetri si ajungand la cei de doi metri si jumatate. In plus, acelasi magazin vinde molizi la pretul de 42,90 de lei.

Brazii vanduti de cele doua magazine de bricolaj sunt din Normandia. Tot brazii de import sunt majoritari si in pietele din oras. In cea mai mare dintre acestea, Piata Cibin, se vand, in general, brazi din Germania la preturi cuprinse intre 100 si 200 de lei. Avantajul in piata este ca vanzatorii se arata dispusi sa negocieze pretul. Brazii romanesti costa intre 70 si 150 de lei si sunt adusi din alte judete ale tarii, pentru ca Directia Silvica din Sibiu a anuntat ca nu scoate brazi pe piata, pentru al treilea an consecutiv.

"Pomii care se recoltau pentru comercializare faceau parte din regenerarile naturale de sub masiv, fiind crescuti printre ceilalti arbori maturi, in amestec, brad cu fag. La ora actuala, cei existenti sunt de dimensiuni mici si abia in doi-trei ani vor ajunge la dimensiunile corespunzatoare pentru a putea fi recoltati", a declarat Gheorghe Soare, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Sibiu. Tot brazi de import vand, in piata, comerciantii de flori. Acestia au adus din Olanda brazi inalti, cu coroana simetrica, pe care ii vand cu preturi cuprinse intre 100 si 250 de lei.

Se vinde, de asemenea, cetina de brad pentru cei care nu-si doresc neaparat brazi mari. Pretul unui bradut din cetina este cuprins intre 15 si 50 de lei, in functie de marime si de tara de provenienta a pomului din care a fost taiata cetina - Olanda, Germania sau Romania. In piete, comerciantii se plang ca nu au inca vanzare, dar se asteapta ca numarul cumparatorilor sa creasca saptamana viitoare.

SUCEAVA
La Suceava, brazii pot fi gasiti in piete cu preturi intre 30 si 50 de lei, iar Directia Silvica Suceava vinde pomi de Craciun cu preturi pornind de la 20 de lei, in functie de inaltime. De asemenea, persoane private vand brazi care au si conuri si au crengile mai dese cu preturi cuprinse intre 150 de lei si 300 de lei, dar pretul este in general negociabil. Totodata, pot fi achizitionati braduti confectionati artizanal din crengi de brad, iar preturile pornesc de la 10-15 lei pentru unul cu inaltimea de sub jumatate de metru, dar pot ajunge si la 70-80 de lei la cei de un metru sau mai inalti. In centre comerciale sunt adusi brazi de import, care se vand cu preturi cuprinse intre 40 si 125 de lei, in functie de inaltime, dar si brazi sau molizi in ghivece, la preturi intre 40 si 100 de lei.

TIMIS
La Timisoara, brazii pot fi cumparati din principalele piete din oras si din supermarketuri. Brazi autohtoni se gasesc in Piata 700 din Timisoara, situata in apropierea centrului orasului, la preturi ce pornesc de la 150 de lei. Cei care doresc sa achizitioneze brazi din import trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar. Astfel, un brad importat din Danemarca sau din Ungaria costa 200-400 de lei. De exemplu, un brad de import de 2,5 metri in Piata 700 din Timisoara costa 500 de lei.

Timisorenii pot achizitiona si brazi in ghiveci, de cel mult un metru, care au preturi intre 50 si 70 de lei, in Piata 700. In marile magazine, insa, preturile sunt mai mici, iar brazii sunt adusi din import. Intr-un supermarket din Timisoara, brazii se vand cu preturi cuprinse intre 40 si 120 de lei. Vanzatorii spun ca anul acesta foarte multa lume s-a orientat inspre supermarketuri in ceea ce priveste brazii de Craciun. "Oamenii vin sa isi faca tot felul de cumparaturi in supermarket si nu se mai baga prin piete, ci cumpara de la noi si brazii", a spus un vanzator dintr-un supermarket.

VASLUI
La Vaslui, pretul brazilor in piete variaza intre 40 si 120 de lei, in functie de marime si de coronament, ceea ce ii determina pe multi sa alega o varianta mult mai avantajoasa, cea a achizitionarii unei crengi de brad, care costa 2-3 lei. "De mai multi ani preferam aceasta varianta mult mai economicoasa. Avem un brad artificial pe care-l impodobim cu tot ceea ce inseamna globuri, beteala si instalatii luminoase, iar din crengile cumparate din piata, pe care nu dam mai mult de 2-3 lei bucata, facem coronite pe care le punem pe usa de la intrare in casa, ca sa simtim mirosul de sarbatori", a declarat Ioan Varlan. In magazinele de bricolaj din municipiul Vaslui, costul unui brad de Craciun in ghiveci este de minimum 75 de lei, insa acesta nu depaseste cateva zeci de centimetri ca inaltime.

Sursa foto: Rose-Marie Henriksson/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri