Aproape o suta de mineri s-au blocat in Salina Ocna Dej din judetul Cluj, iar alti aproximativ 60 s-au solidarizat cu ei si protesteaza la suprafata, in curtea unitatii, fata de reducerea fondului de salarii al societatii, in conditiile in care productia a crescut comparativ cu anul trecut.

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a declarat, sambata ca minerii de la Salina Ocna Dej au declansat protestul vineri, cand primul schimb a refuzat sa iasa din subteran, iar ulterior s-au alaturat schimburile II si III, numarul protestatarilor din subteran ajungand, in prezent, la 98 de persoane. Vuscan a spus ca alti aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran si protesteaza in curtea unitatii.Prefectul de Cluj a explicat ca o parte dintre mineri, cei din primul schimb de vineri, sunt deja de peste 30 de ore in subteran. Vuscan a coborat in subteran, sambata dimineata, impreuna cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii si pentru a primi revendicarile lor, potrivit Mediafax.

"Eu sunt la Dej in continuare. Ne-am intalnit in mina cu cei 98 de mineri care sunt in subteran si ne-au spus ca nu renunta la revendicarile lor. Revendicarile sunt, in primul rand, de natura salariala. Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca si in 2014 si, din pacate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai putin, in conditiile in care productia lor a crescut cu aproape 10 la suta. Am putea spune ca au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizarile de la Dej se platesc si alte sucursale din tara, sunt sase de toate, Dejul fiind cea mai profitabila sucursala, cu productia cea mai mare. Dejul asigura 35 la suta din productie", a afirmat Vuscan.

Potrivit sursei citate, la Dej este asteptat, sambata, directorul Societatii Nationale a Sarii, minerii solicitand sa vorbeasca cu acesta pentru a-si spune nemultumirile. Prefectul de Cluj a spus ca autoritatile au asigurat pentru protestatarii din subteran mancare si apa, iar o ambulanta este mobilizata la salina pentru a monitoriza continuu starea de sanatate a minerilor. "Noi am trimis de ieri (vineri - n.r.) o ambulanta care monitorizeaza starea de sanatate a minerilor. O singura persoana a avut nevoie de ingrijiri medicale si a fost scoasa din mina si transportata la spital. Din fericire, nu este o situatie grava", a adaugat Vuscan.

Salina Ocna Dej este o sucursala a Societatii Nationale a Sarii SA, avand ca obiect de activitate extragerea, prepararea si comercializarea sarii geme. Sarea extrasa de la Dej este folosita, in special, in industria chimica, precum si in industria alimentara si in consumul uman direct. In prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sarii geme se face din Mina Transilvania, deschisa exploatarii in anul 1979.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri