Romania a avut, in 2014, un numar mediu lunar de 4,3 milioane de persoane care au beneficiat de asistenta sociala, arata un raport al Curtii de Conturi, care a identificat sume de bani alocate necuvenit in total de 26 de milioane de lei, din vina autoritatilor sau a beneficiarilor.

Astfel, potrivit unui raport al Curtii de Conturi aferent anului 2014, depus in Senat, numarul mediu lunar al persoanelor care au incasat beneficii de asistenta sociala a fost de 4,3 persoane. Dintre acesti beneficiari, ponderea cea mai insemnata, respectiv circa 85% din total, o reprezinta copiii beneficiari de alocatie de stat pentru copii, care au fost in numar de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocatii pentru sustinerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizatii pentru cresterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub forma de venit minim garantat, informeaza Mediafax.

Fondurile publice pentru sustinerea sistemului de beneficii de asistenta sociala, acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, au fost in anul 2014, de 8.1 miliarde de lei (aproximativ 1.8 mld euro), reprezentand 1,21% din PIB, se mai arata in raportul Curtii de Conturi. Institutia precizeaza ca, in actiunile de audit financiar intreprinse in anul 2014, au fost urmarite alocari de 5,5 miliarde de lei din bugetul de stat.

Astfel, aproximativ 2,6 miliarde de lei au mers catre plata alocatiilor, 1,7 miliarde de lei catre plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de insertie, 261 de milioane de lei catre alocatia pentru sustinerea familiei si 664 de milioane de lei catre ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

Curtea de Conturi a sesizat deficiente in sistemul national de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit. Potrivit unor modificari legislative de la finele anului 2013, agentiile teritoriale aveau obligatia de a transmite aceste debite la organele de executare silita din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, aceasta institutie urmand sa confirme preluarea in continuare a urmaririi debitului respectiv. In realitate, acest lucru nu s-a intamplat insa, avand in vedere lipsa unor institutii competente la nivel judetean, dar si a unor deficiente birocratice.

Din analizele Curtii de Conturi, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat in cursul anului 2014. Astfel, cea mai mare suma de bani a provenit din sistemul privind ajutoarele sociale si alocatiile pentru sustinerea familiei. Mai exact, 17.8 milioane de lei au fost acordate necuvenit din motive precum nedeclararea de catre beneficiari a unor venituri nete realizate, detinerea unor bunuri care atrag excluderea acordarii acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile detinute, nedeclararea conturilor la banci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverintelor de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca de unde rezulta ca sunt in cautarea unui loc de munca si nu au refuzat unul.

Alte peste 10 milioane de lei au fost acordate necuvenit in cazul indemnizatiei de crestere a copilului ca urmare a nedeclararii realizarii altor venituri pe perioada incasarii acestui drept, nerecalcularii cuantumului dreptului in functie de veniturile efectiv realizate, nesuspendarea platilor pentru ultima luna in plata, in conditiile in care celalalt parinte nu a solicitat acest drept pentru ultima luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului cuvenit, precum si acordarea stimulentului lunar/de insertie in situatia in care nu s-a facut dovada inceperii activitatii si implicit obtinerea de venituri supuse impozitarii.

Nu in ultimul rand, Curtea de Conturi sesizeaza ca 176.000 de lei au fost acordate necuvenit prin alocatiile pentru copii, in conditiile in care sume de bani au mers catre minori decedati, copii exmatriculati, care au abandonat scoala sau care au repetat anul din cauza inspectoratelor judetene care nu au transmis in timp util catre autoritatile competente documentele justificative pentru incetarea platii.

In acest sens, Curtea de Conturi critica si activitatea Directiei de Inspectie Sociala, care in cursul anului 2014 a desfasurat doar 17 actiuni de control si numai in perioada 17 februarie – 30 mai 2014. Mai mult, in anul 2014, s-a realizat cel mai mic numar de campanii tematice din ultimii trei ani, adica numai 4, cu doua mai puține fața de anul 2013, cand au fost realizate 6 campanii și cu una mai puțin fața de anul 2012, cand au fost realizate 5 campanii.

In cadrul celor patru campanii tematice naționale din anul 2014 toate suspiciunile au fost verificate (22.817 cazuri), dar dintre acestea s-au confirmat numai 28% (6.486 cazuri). Pentru cazurile confirmate s-au intocmit 5.457 decizii de debit in suma de 9.4 milioane de lei lei, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Sursa foto: Zsido/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri