Valorile termice inregistrate in perioada Craciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate fata de cele specifice acestei perioade, cea mai ridicata temperatura, de 18 grade, fiind la Ramnicu Sarat, iar de luni vremea se va raci accentuat cu temperaturi de pana la minus 18 grade.

Potrivit meteorologilor, cea mai scazuta temperatura din tara in aceasta perioada, de minus 5 grade Celsius, a fost masurata, duminica dimineata, la Miercurea Ciuc, in judetul Harghita, o valoare termica mult mai ridicata fata de minus 33 grade Celsius in 1998, cea mai scazuta temperatura minima de cand se fac masuratori in judet, transmite corespondentul Mediafax.

Specialistii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au precizat ca in judetul Covasna cea mai scazuta valoare termica, de minus 4 grade Celsius, s-a inregistrat la Sfantu Gheorghe, iar cea mai ridicata, de 0,4 grade Celsius, la Baraolt, iar in judetul Mures, cel mai frig, minus 1,7 grade Celsius, a fost, duminica dimineata, la Batos.

In judetul Alba au fost minus 3,2 grade Celsius la Campeni, in vreme ce la Rosia Montana termometrele au masurat o minima de 2,5 grade Celsius. Fenomenul de inversiune termica a fost prezent si in judetul Sibiu, unde s-au inregistrat minus 3,3 grade Celsius in municipiul resedinta de judet, iar la Paltinis 4 grade Celsius, in vreme ce la Brasov meteorologii au consemnat o minima de minus 3,5 grade Celsius, iar la Fundata termometrele au indicat o valoare minima de 1,5 grade Celsius.

Cel mai consistent strat de zapada din tara, de 98 de centimetri, a fost masurat la Varful Omu, la Balea Lac sunt 67 de centimetri de zapada, iar la Bucin 37 de centimetri. In statiunile montane de pe Valea Prahovei stratul de zapada este modest, variind intre doi centimetri la Predeal si 16 centimetri la Sinaia.

Potrivit datelor detinute de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, luand ca referinta ziua de 26 decembrie, in perioada 1961-2010 au mai existat sarbatori de Craciun la fel de calde.

De exemplu, in judetul Sibiu, la Dumbraveni au fost 5 grade Celsius in 1967, fata de minus 0,6 grade Celsius sambata dimineata, la Alba Iulia in 1995 au fost plus 7 grade Celsius, iar minima din noaptea de vineri spre sambata a fost de 1 grad Celsius, in timp ce la Miercurea Ciuc in 1995 au fost 4,1 grade Celsius, fata de minus 3 grade Celsius sambata dimineata.
„Valorile minime inregistrate in Transilvania in 26 decembrie anul curent nu sunt cele mai calde de cand avem noi masuratori, comparand cu perioada de referinta 1961-2010”, a explicat Adrian Pasol, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

El a precizat ca au fost si perioade de Craciun foarte grele din punct de vedere al conditiilor meteo, dand ca exemplu localitatea Lacauti unde stratul de zapada a fost de 228 de centimetri in 1961, fata de 34 de centimetri in prezent, iar la Balea Lac a fost de 200 centimetri in 26 decembrie 1987, iar cel mai frig, minus 33 de grade Celsius, a fost la Miercurea Ciuc in 1998.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Sibiu a mai spus ca la toate statiile meteorologice au fost consemnate, sambata, temperaturi mai mari decat media maximelor.

”La Targu Mures, media este de 0,6 grade Celsius, iar noi am avut 6 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc temperatura de sambata a fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai mare decat norma climatologica, adica 9,1 grade Celsius fata de media maximelor de minus 1,6 grade Celsius”, a mentionat Adrian Pasol.

Reprezentatul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Adrian Boariu, a adaugat, la randul sau, ca in 26 decembrie anul curent, cea mai ridicata valoare inregistrata in tara a fost de 18 grade Celsius la Ramnicu Sarat, fiind inregistrate valori de 15-16 grade Celsius in zona Subcarpatica a Olteniei, a Munteniei, precum si in estul si nordul Moldovei, iar la Bucuresti au fost 12 grade Celsius.

Vremea prea calda pentru aceasta perioada se va raci accentuat incepand de marti.

Potrivit reprezentantilor ANM, valorile termice nu vor mai depasi zero grade Celsius pe timpul zilei, iar noptile vor deveni geroase in partea nordica si centrala a tarii, unde temperaturile vor cobori pana spre minus 18 grade Celsius.

”Vremea incepe sa se raceasca de marti, scaderea va fi semnificativa, astfel ca ne asteptam ca pe 29 decembrie sa avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius in sudul tarii. Miercuri continua procesul de racire accentuata a vremii, astfel ca vom avea temperaturi intre minus 5 si 3 grade Celsius la scara intregii tari in timpul zilei, iar joi nu vom mai depasi 0 grade pe timpul zilei decat cu totul izolat, in vestul Olteniei, in rest temperaturi sub zero grade chiar si pe timpul zilei.

Noptile vor deveni geroase in partea nordica si centrala a tarii, cu temperaturi care vor cobori pana spre minus 17 - minus 18 grade in depresiunile Carpatilor Orientali, iar in estul si sudul tarii cam intre minus 6 si minus 9 grade Celsius ”, a spus Adrian Boariu.

Sursa foto: Lukas Gojda/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri