"Paris", "FIFA" si "criza datoriei grecesti" au fost cuvintele folosite pentru cele mai multe cautari pe Google in 2015, anunta in aceasta luna gigantul in domeniul Internetului, iar o privire retrospectiva asupra acestui an arata de ce au fost atat de importante, relateaza DPA in pagina online, potrivit Mediafax.

IANUARIE
1 - Afganistanul preia de la NATO intreaga responsabilitate in domeniul securitatii.
Lituania devine al 19-lea membru al zonei euro.

7 - Doi atacatori inarmati patrund in sediul revistei de satira Charlie Hebdo, la Paris, si omoara 12 oameni. Presedintele francez Francois Hollande denunta un atac terorist.

8 - Militanti ai miscarii islamiste Boko Haram ataca orasul Baga, in nordul Nigeriei, si omoara 150 de persoane.

9 - Patru persoane au fost ucise in cursul unei luari de ostatici la un supermarket cu specific evreiesc din Paris. Politia l-a impuscat mortal pe suspect - Amedy Coulibaly. Separat, suspectii in atacul de la Charlie Hebdo - Cherif si Said Kouachi - s-au baricadat intr-o uzina de la periferia Parisului si au murit intr-un schimb de focuri cu politia.

- Bloggerul saudit Raif Badawi primeste 50 de lovituri de bici, primele dintr-o mie, dupa ce este gasit vinovat de insultarea islamului. In octombrie i se acorda Premiul Saharov, cea mai inalta distinctie UE in domeniul drepturilor omului.

10 - O fata in varsta de zece ani se detoneaza intr-o piata din nord-estul Nigeriei, omorand alte 19 persoane. Boko Haram revendica atentatul sinucigas.

11 - Conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic il infrange pe presedintele social-democrat in exercitiu Ivo Josipovici in scrutinul prezidential si devine prima presedinta a Croatiei.

18 - Alberto Nisman, un procuror argentinian care efectua o ancheta impotriva presedintei din acel moment Cristina Fernandez de Kirchner, este gasit mort in apartamentul in care locuia.

22 - Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca va cumpara bonduri europene in valoare de peste 1,1 miliarde de euro, in lupta impotriva inflatiei care afecteaza zona euro.

25 - Partidul Syriza (extrema-stanga), condus de Alexis Tsipras, obtine o victorie in scrutinul legislativ din Grecia si trece rapid la anularea planurilor de privatizare si austeritate.

26 - Agentia Standard & Poor's reduce cota de creditare a Rusiei la nivelul "junk", in urma unor temeri cu privire la faptul ca prabusirea pretului petrolului si sanctiuni occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului armat din Ucraina ar putea impinge economia rusa pe marginea prapastiei.

FEBRUARIE

3 - Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a ONU respinge acuzatiile de genocid pe care Croatia si Serbia le-au formulat una impotriva celeilalte cu privire la atrocitati comise in razboaiele din anii '90.

- Reteaua terorista Stat Islamic publica o inregistrare video cu executarea unui pilot iordanian luat ostatic, incendiat de viu.

9 - Aproximativ 330 de imigranti africani s-au inecat dupa ce ambarcatiunea in care se aflau s-a scufundat in apropierea Insulei italiene Lampedusa.

12 - Presedintii rus, Vladimir Putin, si ucrainean, Petro Porosenko, accepta un armistitiu fragil cu scopul de a pune capat conflictului dintre forte rebele proruse si armata ucraineana in regiunile Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei.

15 - Organizatia terorista Stat Islamic publica o inregistrare video care prezinta decapitarea a 21 de muncitori imigranti, in principal crestini egipteni, pe tarmul Mediteranei.

22 - Saizeci si noua de persoane au murit dupa ce un feribot cu 150 de persoane la bord s-a rasturnat in largul Bangladeshului.

25 - O furtuna provoaca o avalansa, la nord de Kabul, omorand cel putin 250 de oameni.

27 - Liderul opozitiei ruse Boris Nemtov, un fost vicepremier, este impuscat mortal in apropiere de Kremlin.

MARTIE

9 - Doua elicoptere care participau la filmari pentru o emisiune franceza de televiziune intra in coliziune, in Argentina, omorand zece persoane, inclusiv mai multe vedete franceze din lumea sportului.

12 - Guvernul islandez de centru-dreapta renunta la cererea de aderare la Uniunea Europeana.

13 - Ciclonul Pam loveste cu 270 de kilometri pe ora si devasteaza zone extinse pe Insula Vanatu, omorand 17 oameni si provocand pagube in valoare de 200 de milioane de dolari.

15 - Doi atacatori talibani sinucigasi omoara peste 12 credinciosi in doua biserici din Lahore, in estul Pakistanului, declansand revolte.

17 - Partidul Likud (centru-dreapta) obtine o victorie in alegerile parlamentare israeliene, iar premierul Benjamin Netanyahu ramane la putere.

18 - Doi atacatori inarmati ucid 21 de turisti straini si un politist, intr-un atac la Muzeul Bardo din Tunis. Reteaua terorista Stat Islamic a revendicat atacul.

24 - Un avion al companiei Germanwings care zbura de la Barcelona (Spania) spre Dusseldorf (Germania) s-a prabusit in Alpii francezi, iar toate cele 150 de persoane de la bord au murit. Procurorii francezi confirma ca Andreas Lubitz, copilotul aeronavei, a doborat avionul.

26 - Arabia Saudita lanseaza o campanie aeriana in Yemen, careia i se alatura parteneri sunniti, impotriva rebelilor siiti huthi, sustinuti de Iran.

31 - Fortele guvernamentale irakiene recuceresc, in lupta cu Stat Islamic, orasul strategic Tikrit (nord), marcand prima victorie importanta a Bagdadului impotriva teroristilor.


APRILIE

1 - "Palestina" devine cel de-al 123-lea membru al Curtii Penale Internationale (CPI) si solicita imediat deschiderea unor anchete impotriva Israelului pentru crime de razboi.

2 - Forte Al-Shabaab iau cu asalt un campus universitar din orasul Garissa, in estul Kenyei, omorand cel putin 148 de oameni.

8 - Un juriu il gaseste pe Dzhokhar Tsarnaev vinovat de comiterea atacurilor cu bomba la maratonul din Boston, in 2013. El este condamnat la moarte.

9 - Revolte xenofobe izbucnesc in Africa de Sud, dureaza mai multe saptamani si se soldeaza cu moartea a noua oameni.

11 - Presedintii american Barack Obama si cubanez Raul Castro participa la o intalnire istorica, la Panama, in marja Summitului Americilor.

- O ambarcatiune plina cu migranti se scufunda in timp ce traverseaza Mediterana din Libia spre Italia. Salvatorii gasesc 28 de supravietuitori, insa Inaltul Comisatiat ONU pentru Refugiati (UNHCR) semnaleaza ca este vorba despre cel mai sangeros naufragiu care a avut loc vreodata in Mediterana, soldat cu peste 800 de morti.

25 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,6 devasteaza Nepalul, urmat de o replica cu magnitudinea de 6,9 pe 12 mai. Aproximativ 8.000 de persoane mor in aceste catastrofe.

29 - Opt condamnati pentru trafic de droguri, dintre care sapte sunt straini, sunt executati in Indonezia, in pofida unor apeluriinternationale la clementa. Executiile au loc dupa trei luni de la o serie de alegeri controversate.

MAI

2 - Printul William si sotia sa Kate sarbatoresc nasterea celui de-al doilea copil, printesa Charlotte.

7 - Conservatorii premierului britanic David Cameron obtin o majoritate de 330 din cele 650 de mandate, in urma alegerilor parlamentare.

11 - Peste 700 de migranti - unii din Bangladesh, altii etnici rohingya din Myanmar - sunt salvati dupa ce sosesc la bordul unor barci in Indonezia.

17 - Militanti Stat Islamic cuceresc Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar (vest), o lovitura dura la adresa Guvernului, in pofida celor noua luni de atacuri aeriene ale coalitiei antijihadiste conduse de catre Statele Unite.

18 - Optzeci si patru de persoane mor in urma unei alunecari de teren la Las Margaritas, in Columbia.

19 - Autoritati americane de reglementare dispun rechemarea a 33,8 milioane de automobile, din cauza unei defectiuni la un airbag produs de firma japoneza Takata.

- Reteaua terorista Stat Islamic cucereste de la forte guvernamentale orasul antic Palmira, un sit al Patrimoniului Mondial siun punct strategic in desertul din centrul Siriei. Ulterior, jihadistii arunca in aer temple, turnuri funerare si Arcul de Triumf si il decapiteaza pe fostul director al Departamentului sirian de antichitati. Ei au procedat la fel dupa ce au cucerit, in martie, orasul istoric Hatra, in nordul Irakului.

22 - Casatoria intre persoane de acelasi sex este aprobata in Irlanda, in urma unui referendum in care 62,1% dintre cei care s-au prezentat la urne se pronunta in acest sens.

24 - Conservatorul Andrzej Duda obtine o victorie in alegerile prezidentiale din Polonia. Ulterior, Partidul Lege si Justitie (PiS), formatiunea sa, obtine o victorie in alegerile parlamentare.

27 - Departamentul american al Justitiei acuza noua actuali si fosti oficiali FIFA de coruptie, iar in aceeasi zi autoritatile elvetiene descind la un hotel si aresteaza oficiali FIFA care participau la o reuniune.

IUNIE

1 - Vasul de croaziera Eastern Star se rastoarna pe fluviul Yangtze, in centrul Chinei, in conditii meteorologice nefavorabile, un accident soldat cu 442 de morti.

2 - Presedintele SUA, Barack Obama, promulga Freedom Act (Legea Libertatii), o actualizare a Patriot Act (o lege privind lupta impotriva terorismului) din 2001, care extinde puterile in domeniul supravegherii electronice.

7 - Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan nu reuseste, pentru prima data din 2002, sa obtina o majoritate parlamentara in alegerile din Turcia, iar partidul prokurd HDP intra - pentru prima data in istoria Turciei - in Parlament.

15 - Forte kurde siriene recuceresc de la organizatia terorista Stat Islamic localitatea Tel Abyad, consolidand astfel controlul kurd asupra a mai bine de jumatate din frontiera Siriei cu Turcia si intrerupand totodata rute-cheie de aprovizionare ale jihadistilor.

16 - Miliardarul american Donald Trump anunta ca va candida la presedintie din partea republicanilor, iar dupa cateva saptamani ajunge, in mod neasteptat, pe primul loc in sondaje de opinie. El face de-a lungul anului o serie de declaratii tot mai controversate, provocand furie in intreaga lume, insa sustinerea de care se bucura creste.
- Fostul presedinte islamist egiptean Mohammed Morsi este condamnat la moarte pentru orchestrarea unei evadari in masa dintr-o inchisoare, intr-un dosar denuntat de catre miscarea sa, Fratii Musulmani, drept "o farsa politica". Anterior el a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru reprimarea violenta a unor demonstratii.

17 - Noua credinciosi afroamericani sunt ucisi, intr-un atac armat, de catre un adept al suprematiei albilor, intr-o biserica din Charleston, in South Carolina.

18 - Blocul opozitiei daneze de centru-dreapta obtine o victorie in alegerile parlamentare si ajunge la putere in locul Guvernului de stanga al premierului Thorning-Schmidt. Liderul liberal Lars Lokke Rasmussen formeaza un Executiv minoritar.

- Curtea Suprema a Statelor Unite legalizeaza casatoriile intre persoane de acelasi sex la nivel national.

29 - Procurorul-sef egiptean Hisham Barakat, o figura-cheie in reprimarea islamistilor si a altor disidenti, este ucis intr-un atac cu masina-capcana asupra coloanei sale, la Cairo.

30 - Cel putin 142 de persoane mor, dupa ce un avion militar de tip Hercules C-130 se prabuseste la Medan, al treilea cel mai important oras din Indonezia.

IULIE

1 - Vanatorul american de trofee Walter Palmer il omoara pe Cecil, un leu care purta o zgarda cu GPS, in Zimbabwe, provocand un val de furie in intreaga lume.

5 - Alegatorii greci resping austeritatea printr-un referendum, la indemnul Guvernului. Controversatul ministru al Finantelor Yanis Varoufakis demisioneaza imediat dupa scrutin. Insa, la mai bine de o saptamana dupa impunerea unor masuri de control al capitalului, in urma deciziei Guvernului de a inceta negcierile cu creditorii sai internationali, Grecia accepta un plan de salvare in valoare de 86 de miliarde de euro care prevede o serie de masuri foarte asemanatoare cu cele respinse prin referendum.

8 - Fostul premier italian Silvio Berlusconi este gasit vinovat de mituirea unui parlamentar din opozitie si este condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

11 - Traficantul de droguri Joaquin "Chapo" Guzman evadeaza dintr-o inchisoare mexicana de maxima securitate.

13 - Directia Nationala romana Anticoruptie (DNA) il acuza pe premierul social-democrat Victor Ponta de frauda si evaziune fiscala. Ponta devine primul sef de guvern roman inculpat in timpul mandatului.

14 - Statele Unite si alte cinci mari puteri ajung la un acord cu Iranul asupra unei limitari a programului nuclear iranian, in schimbul ridicarii unor sanctiuni impuse Teheranului.

- UE mediaza un conflict intre macedoneni, dupa ce premierul conservator Nikola Gruevski l-a acuzat pe liderul opozitiei social-democrate Zoran Zaev ca a incercat sa dea o lovitura de stat prin faptul ca l-a santajat cu inregistrari care i-ar fi fost furnizate de catre un serviciu de spionaj strain. Acordul prevede organizarea unor alegeri anticipate in aprilie.

16 - Un islamist in varsta de 24 de ani ataca doua instalatii militare la Chattanooga, in statul american Tennessee, si omoara cinci persoane, dupa care este ucis de politie.

17 - Cel putin 130 de persoane sunt ucise intr-un atac sinucigas cu bomba comis de catre un jihadist din cadrul Statului Islamic in apropiere de Bagdad.

- UE stabileste sa redistribuie in interiorul Blocului comunitar 32.256 de solicitanti de azil care au sosit in Grecia si Italia, intr-o decizie fara precedent vizand sa ajute aceste state de frontiera. Numarul acestor solicitanti creste mai tarziu la 160.000. Insa, pana la sfarsitul anului, doar o mica fractiune dintre aceste persoane sunt mutate efectiv, in cadrul unui mecansim obligatoriu controversat.

- Statele Unite si Cuba isi restabilesc in mod oficial relatiile diplomatice, dupa luni de negocieri, prin redeschiderea ambasadelor.

24 - Turcia anunta ca lanseaza atacuri aeriene asupra retelei Stat Islamic in Siria si PKK in Irak, insa fortele aeriene vor viza in mare masura, in urmatoarele luni, militanti kurzi. Patru zile mai tarziu, presedintele Recep Erdogan anuleaza procesul de pace cu PKK.

27 - Bursa de valori de la Shanghai inregistreaza pierderi de 8%, dupa doua luni de depreciere puternica a actiunilor chineze.

30 - Talibanii anunta moartea mollahului Omar, liderul suprem al gruparii, care ar fi decedat in Pakistan, in aprilie 2013. Anuntul conduce la o amanare a unor negocieri de pace intre Kabul si talibani.

AUGUST

1 - India si Bangladeshul pun in aplicare un acord istoric privind efectuarea unui schimb vizand 162 de enclave situate la frontiera comuna, cu scopul de a pune capat unor dispute vechi de zeci de ani vizand aceasta frontiera. Peste 53.000 de locuitori ai acestor enclave apatride isi sarbatoresc libertatea pentru prima data in ultimii 68 de ani.

3 - Parlamentul din Kosovo amendeaza Constitutia, deschizand astfel calea crearii unui tribunal pentru crime de razboi care sa judece atrocitati comise de catre etnici albanezi asupra unor etnici sarbi in timpul razboiului de eliberare din perioada 1998-1999.

4 - O mina antipersonal mutileaza doi militari sud-coreeni care patruleaza in zona demilitarizata (DMZ) si conduce la o intensificare brusca a tensiunilor intre cele doua Corei. Sudul acuza Nordul de amplasarea minei. Phenianul afirma ulterior ca "regreta" aceasta explozie.

11 - Google creeaza holdingul Alphabet pentru a-si putea desparti activitatea motorului de cautare de celelalte activitati.
- Japonia reporneste un reactor nuclear, pentru prima data in ultimii doi ani, in pofida faptului ca publicul continua sa se teama de energia atomica, in urma accidentului nuclear de la Fukushima, in 2011.

12 - Fostul presedinte american Jimmy Carter anunta ca are cancer. In decembrie, el anunta ca boala a remis.

- Explozii si incendii in portul chinez Tianjin se soldeaza cu 173 de morti.

13 - Cel putin 70 de oameni sunt ucisi intr-un atac cu camion-capcana intr-o piata din Bagdad.

- Anchetatorii suedezi abandoneaza trei presupuse cazuri de infractiuni de natura sexuala impotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, dar anunta ca mentin ancheta cu privire la un presupus viol de care a fost acuzat dupa o vizita in aceasta tara in 2010.

16 - Fortele aeriene siriene ucid 110 civili intr-un atac asupra unei piete din orasul Duma, aflat sub controlul rebelilor.

17 - Un atac cu bomba, in centrul capitalei thailandeze Bangkok, se soldeaza cu 20 de morti si peste 100 de raniti. Politia leaga atacul de activitati de trecere ilegala a frontierei a unor etnici uiguri din China.

20 - Afluxul de migranti din Turcia in Grecia, iar de aici pe ruta din Balcani catre Europa creste, iar Macedonia, depasita de situatie, isi inchide pentru o scurta perioada frontierele. Valul de refugiati - dintre care multi incearca sa ajunga in Germania si Suedia - afecteaza mai multe tari de pe ruta din Balcani pana la sfarsitului anului, provocand o criza, inchiderea frontierelor si construirea unor garduri la granite in Europa de Est.

- Premierul grec Alexis Tsipras demisioneaza si cere alegeri anticipate, pe care le castiga detasat in septembrie.

- Partidul francez Frontul National (FN, extrema-dreapta) il exclude pe Jean-Marie Le Pen, fondatorul formatiunii, din cauza unor declaratii antisemite.

21 - Manifestatii de amploare au loc la Heidenau, in estul Germaniei, impotriva primirii unor refugiati, unul dintre nenumaratele proteste cu caracter xenofob care au loc in aceasta tara in 2015. In multe cazuri, imobile in care urmeaza sa fie cazati refugiati sunt avariate.

- Patru pasageri de la bordul unui tren francez de mare viteza imobilizeaza un marocan care parea ca se pregatea sa comita un atac terorist, inarmat intre altele cu o mitraliera.

25 - Un tribunal rus il condamna pe regizorul ucrainean Oleg Sentov la 20 de ani de inchisoare pentru terorism.

28 - Un camion frigorific sigilat, la bordul caruia se aflau 71 de refugiati morti, este gasit pe o autostrada in Austria.

29 - Turcia efectueaza primele atacuri aeriene impotriva Statului Islamic in Siria, in cadrul coalitiei conduse de catre Statele Unite, dupa ce Ankara a fost acuzata timp de mai multe luni ca ignora gruparea.

31 - Cancelarul Angela Merkel le spune germanilor ca primirea valului de refugiati este o datorie nationala si ca "putem sa facem acest lucru". In pofida acestui anunt, Germania suspenda, dupa doar cateva saptamani, anumite prevederi ale Acordului Schengen, intr-o incercare de a prelua controlul asupra valului de refugiati care curge in tara.

SEPTEMBRIE

1 - Autoritatile ungare inchid principala gara din Budapesta, ingrijorate ca tara nu poate face fata numarului mare de refugiati care traverseaza teritoriul Ungariei in drum catre Europa de Vest. In urmatoarele luni Ungaria isi "sigileaza" mai multe frontiere cu tari vecine, intr-un efort de a tine refugiatii la distanta.

2 - Corpul neinsufletit al lui Aylan al-Kurdi, un baietel kurd sirian din Kobane, este adus de valuri pe tarmul Turciei, in perioada de varf a afluxului de migranti care se indreapta catre Europa. Imagini cu trupul copilului de doar 3 ani declanseaza un val mondial de simpatie fata de soarta sirienilor care fug din calea razboiului care le devasteaza tara.

4 - Saizeci de militari din regiunea Golfului Persic, membri ai coalitiei conduse de catre Arabia Saudita, sunt ucisi intr-un atac cu rachete comis de catre rebeli huthi asupra bazei acestora de la est de Sanaa. Atacul marcheaza cea mai importanta pierdere - 45 de militari - din istoria armatei Emiratelor Arabe Unite (EAU).

9 - Regina Elizabeth a II-a a Regatului Unit devine cel mai longeviv monarh britanic, depasind recordul de 63 de ani detinut de catre regina Victoria, stra-strabunica sa.

- Israelul isi redeschide ambasada la Cairo, la patru ani dupa ce a inchis-o in urma unui atac al multimii.

11 - O macara se prabuseste peste Marea Moschee de la Mecca si omoara 107 persoane.

12 - Partidul Actiunii Populare, la putere in Singapore, obtine o victorie zdrobitoare in alegerile generale.- Jeremy Corbyn este ales lider al Partidului Laburist britanic (opozitie).

13 - Violente izbucnesc intre tineri palestinieni si politie la Moscheea Al-Aqsa, la Ierusalim, in urma unor informatii potrivit carora israelienii ar putea primi un acces in zona. Aceste violente degenereaza in luni de atacuri comise de catre tineri palestinieni - cu vehiculul si cutitul - impotriva unor israelieni.

16 - Aproximativ 200 de persoane sunt ucise in explozia unui camion-cisterna in Sudanul de Sud.

18 - Agentia americana pentru Protectia Mediului anunta ca Volkswagen foloseste un software pentru a eluda normele americane in domeniul poluarii aerului, declansand primele rechemari dintr-o imensa serie, intr-un scandal care pune constructorul german de automobile in dificultate financiara. Compania recunoaste ca a trisat doua zile mai tarziu.

19 - Parlamentul japonez adopta un controversat pachet legislativ in domeniul securitatii, care pemite armatei sa lupte in razboaie in strainatate, o decizie denuntata dur ca fiind contrara Constitutiei pacifiste a tarii.

24 - Peste 1.800 de pelerini au murit intr-o busculada in timpul pelerinajului la Mecca, potrivit unor date neoficiale, cel mai sangeros accident din istoria acestui pelerinaj anual.

25 - Presedintele Camerei Reprezentantilor John Boehner anunta ca va demisiona din cea mai importanta functie detinuta de catre republicani in Congres, pe fundalul unor disensiuni in cadrul formatiunii sale. Paul Ryan este ales sa-l inlocuiasca in functie dupa mai multe saptamani de incertitudine politica.

29 - In total 131 de persoane sunt ucise intr-un bombardament al coalitiei conduse de catre Arabia Saudita.

30 - Presedintele rus Vladimir Putin obtine in Parlament aprobarea unei interventii militare in razboiul civil din Siria. Moscova lanseaza in aceeasi zi atacuri aeriene in sprijinul controversatului presedinte sirian Bashar al-Assad, un mai vechi aliat al rusilor.

- Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas anunta, in Adunarea Generala a ONU, ca nu se mai simte legat de Acordurile de la Oslo, care au deschis drumul catre o pace palestiniano-israeliana.

OCTOMBRIE

1 - In total 280 de persoane mor in urma unei alunecari de teren in Guatemala.

- Un barbat in varsta de 26 de ani deschide focul in campusul unui colegiu comunitar, in statul american Oregon, ucide noua persoane, dupa care se sinucide.

2 - Un baiat in varsta de 15 ani impusca mortal un politist la sediul central al fortelor de ordine din Sydney, dupa care este ucis de fortele de ordine.

3 - Un spital administrat de organizatia umanitara Medecins Sans Frontieres (MSF) la Kunduz, in Afganistan, este bombardat de americani. Centrul de traumatologie este distrus, 19 persoane sunt ucise, iar multe altele ranite.

5 - Statele Unite si 11 tari din regiunea Pacificului anunta un nou acord comerical de Parteneriat Trans-Pacific (TPP).

6 - Curtea Europeana de Justitie anuleaza un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit "Safe Harbour", argumentand ca acesta nu protejeaza in mod suficient drepturile cetatenilor UE si provocand, astfel, incertitudini catorva mii de companii care folosesc acordul in comertul transatlantic.

8 - Opozitia kosovara comite primul dintr-o serie de atacuri cu gaze lacrimogene in interiorul Parlamentului, in semn de protest fata de un acord privind normalizarea relatiilor bilaterale cu Serbia, mediat de UE.

- FIFA ii suspenda pe Joseph Blatter si pe seful UEFA Michel Platini pentru o perioada de 90 de zile.

9 - Cvartetul pentru Dialog National Tunisian primeste Premiul Nobel pentru Pace.

10 - Un dublu atac sinucigas cu bomba, la un miting prokurd in Ankara, ucide aproximativ 100 de persoane - cel mai sangeros atac terorist din istoria moderna a Turciei. Gruparea Stat Islamic este acuzata, dar nu revendica atacul, in contextul unor aprige confruntari armate intre jihadisti si militanti kurzi in Irak si Siria.

15 - Presedintele american Barack Obama anunta o amanare a retragerii trupelor din Afganistan pana la sfarsitul lui 2017.

- Bundestagul modifica legislatia germana privind azilul, pe fondul crizei migratiei, si declara "sigure" mai multe tari din Balcani, ceea ce inseamna ca cetatenii acestor tari nu pot cere azil.

19 - Liderul Partidului Liberal Justin Trudeau obtine o victorie in alegerile federale impotriva liderului Partidului Conservator Stephen Harper, care a condus Canada timp de aproape zece ani.

23 - Un autobuz cu pensionari intra in coliziune cu un camion in apropiere de Bordeaux, in Franta, accident soldat cu 43 de morti.

26 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 devasteaza provincia afgana Badakhshan (nord). Seismul, soldat cu cel putin 400 de morti in trei tari, este resimtit din Tadjikistan si pana in India.

27 - Distrugatorul american USS Lassen navigheaza in apropiere de Insulele Spratly, o actiune denuntata drept provocatoare de catre China, care revendica aceste insule.

31 - Un avion de linie rusesc cu 224 de persoane la bord explodeaza in zbor si se prabuseste in partea egipteana a Peninsulei Sinai, la 20 de minute dupa ce decoleaza din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh catre Sankt-Petersburg, al doilea cel mai important oras din Rusia. O grupare terorista locala afiliata Statului Islamic revendica un atac cu bomba.

NOIEMBRIE

1 - Partidul AKP al lui Recep Erdogan obtine in mod surprinzator aproximativ 59% din voturile exprimate in al doilea rand de alegeri parlamentare organizate anul acesta in Turcia, ceea ce ii asigura un regim cu un partid unic si pune capat unei scurte perioade de instabilitate politica.

4 - Premierul roman Victor Ponta demisioneaza in urma unor manifestatii de strada izbucnite dupa incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti, soldat cu peste 60 de morti. Zeci de mii de romani denunta coruptia ca aflandu-se la originea reglementarilor laxe care au declansat dezastrul.

7 - Liderii Taiwanului si Chinei se intalnesc pentru prima data de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta prima reuniune, la Singapore, este considerata un pas istoric catre reducerea tensiunilor intre cei doi rivali.

8 - Uniunea Democratica Croata (HDZ, conservatori) obtine o majoritate parlamentara in urma alegerilor, invingandu-i pe social-democrati. Insa noul partid Most detine cheia formarii guvernului.

9 - O comisie independenta creata de catre Agentia mondiala antidoping prezinta un raport de 300 de pagini potrivit caruia Rusia este implicata in utilizarea generalizata, aprobata de stat, a unor droguri care imbunatatesc performanta de catre multi dintre cei mai buni atleti rusi.

10 - Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt moare la varsta de 96 de ani.

12 - Cel putin 40 de persoane sunt ucise in atacuri sinucigase cu bomba comise de catre reteaua terorista Stat Islamic la periferia sudica a Beirutului, unde se afla cartierul general al miscarii siite Hezbollah.

13 - Justitia ordona arestarea liderului opozitiei Sam Rainsy, pe fondul intensificarii unor tensiuni intre formatiunea sa, Partidul Salvarii Nationale a Cambodgiei si premierul Hun Sen. Rainsy nu se mai intoarce in tara dintr-o vizita in Coreea de Sud.

- Forte kurde recuceresc de la reteaua Stat Islamic orasul irakian Sinjar si descopera 16 gropi comune in care suspecteaza ca se afla ramasite ale unor membri ai minoritatii religioase yazidi, masacrati dupa ce jihadistii au cucerit orasul anul trecut.

- In total, 130 de persoane sunt ucise, iar alte peste 350 sunt ranite intr-o serie de atacuri coordonate la Paris, in sala de concerte Bataclan, in apropiere de stadionul national Stade de France si la o serie de baruri si cafenele. Presedintele Hollande afirma ca atacurile au fost comise de catre teroristi si declara stare de urgenta. Doua zile mai tarziu, Franta lanseaza atacuri aeriene impotriva retelei Stat Islamic in Siria.

18 - Politia din Paris il gaseste pe presupusul organizator al recentelor atacuri de la Paris la Saint-Denis. Abdelhamid Abaaoud si alte doua persoane sunt ucise intr-o operatiune.

20 - Teroristi afiliati Al-Qaida ataca un hotel de lux la Bamako, in Mali, si iau 170 de ostatici. Pana la finalul acestei crize sunt ucise 21 de persoane, inclusiv atacatorii.

21 - Nivelul alertei in domeniul securitatiii este ridicat la maximum, la Bruxelles, timp de sase zile, magazinele sunt inchise, iar viata cotidiana este limitata in oras, de teama unor atacuri teroriste asemanatoare celor de la Paris.

24 - Un avion de vanatoare turc doboara un avion de razboi rus in apropiere de frontiera siriana, in urma unor acuzatii potrivit carora avionul rus a incalcat spatiul aerian turc. Rusia afirma ca nu a incalcat frontiera turca.

DECEMBRIE

2 - Un cuplu de atacatori, sot si sotie, omoara 14 oameni intr-un atac terorist la San Bernardino, in statul american California.

6 - Opozitia venezueleana ii infrange pe socialistii de la putere, care au condus tara timp de 16 ani, in urma unor alegeri parlamentare istorice.

8 - Talibani ataca aeroportul din Kandahar si omoara cel putin 50 de membri ai fortelor afgane de securitate si civili, in confruntari armate care dureaza peste 48 de ore.

12 - Un acord istoric este adoptat, in apropiere de Paris, in vederea limitarii incalzirii globale cauzate de emisii poluante. Acest prim acord universal, intre 195 de tari, vizeaza sa mentina cresterea temperaturii medii mondiale "mult sub" doua grade Celsius, atingerea cat mai curand a unui varf al emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel mondial si atingerea unui echilibru intre emisia si absorbtia gazelor cu efect de sera din atmosfera in perioada 2050-2100.

13 - Frontul National sufera o infrangere in turul doi al alegerilor regionale din Franta, dupa ce se clasase pe prima pozitie in numeroase regiuni cu o saptamana inainte.

17 - Papa Francisc atribuie o a doua minune Maicii Tereza, deschizand astfel calea sanctificarii acesteia.

18 - Consiliul de Securitate al ONU adopta o rezolutie care aproba un plan al unui proces de pace in Siria, care va ajuta in implementarea si monitorizarea unui armistitiu la nivel national.

21 - Presedintele FIFA Joseph Blatter si presedintele UEFA Michel Platini primesc interdictii in fotbal pentru o perioada de opt ani, intr-un caz de coruptie privind un acord in valoare de doua milioane de dolari.

Sursa foto: blvdone/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri