Deplasarile deputatilor in strainatate au insemnat cheltuieli de la buget de peste 2 milioane de lei numai in primele 10 luni ale anului 2015, cele mai scumpe destinatii fiind Vietnamul, Canada si Mexicul.

In primele 10 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ului Camerei Deputatilor, alesii au cheltuit peste 2 milioane de lei pentru deplasarile externe pe care le-au facut, scrie Mediafax.

Cea mai scumpa deplasare a costat 121.230 de lei si a fost facuta in Vietnam, cu prilejul participarii la cea de-a 132 -a Adunare a Uniunii Interparlamentare si reuniunile asociate, unde 5 parlamentari romani au petrecut 9 zile si jumatate. Din delegatia Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusa de deputatul PSD Ioan Stan au facut parte: deputatul PNL Ionel Palar, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciuca, deputatul PSD Gheorghe Marin.

Deplasarea externa in Vietnam a fost facuta la doar o luna dupa vizita oficiala pe care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insotit de o delegatie, a facut-o in Canada. Seful Camerei si deputatii Angel Tilvar, PSD, Mircea Lubanovici, PNL, si Stefan Burlacu, independent, au cheltuit de la bugetul de stat 93.086 de lei pentru cele 6 zile si jumatate pe care le-au petrecut pe continentul american.

O alta deplasare pe care au facut-o parlamentarii romani si care a surprins din cauza cheltuielilor pe care le-a generat a fost participarea la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP), pentru care Camera Deputatilor a platit suma de 89.398 de lei, echivalentul chetuielilor de transport, cazare si diuna pentru 6 zile, facilitati de care a beneficiat o delegatie formata din 4 deputati. Din delegatia parlamentara au facut parte deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu, deputatul independent Liliana Ciobanu, deputatul ALDE Cornelia Negrut, deputatul PNL Andreea Paul, plus un consilier parlamentar.

Cele mai multe deplasari ale alesilor au fost facute in luna octombrie a anului trecut - 28 - care au generat cheltuieli de peste 445.000 de lei, iar cele mai putine in luna ianuarie, cand teoretic deputatii sunt in vacanta - 3 deplasari externe care au costat in jur de 33.000 de lei. In prima luna a anului 2015, cea mai scumpa din cele trei a dost vizita la Praga a presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Stefan Zgonea, in vederea participarii la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Memoriale a Holocaustului si pentru marcarea celei de-a 70-a aniversari a victoriei asupra nazismului. Vizita a costat 26.152 de lei si a durat 2 zile si jumatate.

Deputatii au mai platit sume considerabile si pentru deplasari in Franta, SUA, Japonia sau Mongolia. Mentionam ca datele aferente deplasarilor din noiembrie si decembrie nu au fost facute publice deocamdata de Camera Deputatilor pe site. Potrivit solicitarilor aprobate de Biroul Permanent, in lunile noiembrie si decembrie ale anului 2015 alesii au plecat in peste 40 de delegatii, care au avut ca destinatii tari precum Georgia, Belgia, Cipru, Germania, Muntenegru, Serbia, Italia, Japonia, Suedia, Marea Britanie, Cambodgia, Rusia, SUA, Belarus, Israel.

Astfel, alesii au facut anul trecut aproximativ 190 de deplasari externe platite din bani publici. Potrivit programului de relatii externe al Camerei Deputatilor pentru 2016, aprobat de Biroul Permanent in sedinta din 14 decembrie 2015, conducerea Camerei Deputatilor va face 11 deplasari externe in toate colturile lumii.

In plus, Programul anual de relatii cu adunari si organisme parlamentare internationale insumeaza peste 450 de deplasari si reuniuni in strainatate, pentru mai multe persoane, pe durate cuprinse de la 2 la 7 zile. Daca toate aceste deplasari s-ar efectua, deputatii ar petrece peste 1.100 de zile - echivalentul a trei ani - in strainatate. Cele mai multe reuniuni, 59, vor avea loc in cadrul relatiei cu Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Deputatii mai au in program evenimente ca Forumul Crans Montana, Monaco World Summit sau reuniunile Asociatiei Parlamentarilor Europeni pentru Africa. Si pentru Mic dejun cu rugaciune sunt programate 6 reuniuni in strainatate pentru 4 persoane de cate 4 zile. Editia din Romania a acestui eveniment va fi organizata pentru 200 de persoane timp de 4 zile.

Potrivit unei note din documentul Camerei Deputatilor, este posibil ca un numar de actiuni incluse in programul de relatii externe sa fie amanate, din motive obiective, pentru anul 2017, fiind posibil, totodata, sa apara si necesitatea realizarii altor actiuni, ca urmare a unor propuneri initiate ulterior. De asemenea, Camera Deputatilor precizeaza ca un numar de actiuni propuse pentru 2016 sunt reportate din 2015, ca urmare a restrictiilor bugetare si a modificarilor survenite in agenda parlamentara.

Sursa foto: Denis Rozan/ shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri