Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, la videoconferinta de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ca este posibil sa fie prelungit pana marti codul galben de ninsori si viscol ce intra in vigoare duminica la ora 14.00.

Sandu a participat la videoconferinta convocata de ministrul de Interne Petre Toba, in contextul emiterii de catre ANM a unei atentionari de cod galben de ninsori pentru 10 judete din sud-vestul tarii, valabila de duminica la ora 14.00 pana luni la ora 12.00. "Cantitatile de precipitatii, strat de zapada, pentru cele 10 judete pana maine (luni, n.r.) dupa-amiaza nu sunt semnificative, insa aceste precipitatii sunt asociate cu vant de 50 de km/h, ceea ce inseamna aspect de viscol", a spus directorul ANM, potrivit Mediafax.

De luni, vantul nu va fi la fel de puternic ca in aceasta noapte, insa vor continua ninsorile in aceste judete, a mai spus Sandu, adaugand ca este posibil ca ANM sa emita luni dupa-amiaza o noua atentionare cod galben de ninsori. El a mai spus ca in 10 zile temperaturile vor ajunge la normalul pentru aceasta perioada: "usor pozitive pe timpul zilei si un minus 5 - minus 6 grade pe perioada noptii", "nu de minus 15 - minus 20 de grade". Ministrul de Interne Petre Toba a cerut sa existe in aceasta perioada monitorizare permanenta a celor 10 judete si a cerut prefectilor sa mentina o legatura stransa cu Jandarmeria si Politia pentru a se putea interveni cat mai prompt.

El a precizat ca sunt 3.500 de pompieri, politisti si jandarmi pregatiti sa intervina in orice moment si 5.600 forte in rezerva. Toba a mai atras atentia ca pe site-urile prefecturilor exista numele firmelor care au constracte incheiate pentru deszapezire, astfel ca "vom sti exact cine are raspundere in fiecare judet". Secretarul de stat pentru situatii de urgenta Raed Arafat a atras atentia autoritatilor locale ca o problema importanta in zilele urmatoare o reprezinta persoanele fara adapost si a cerut prefectilor sa se asigure ca adaposturile de noapte sunt functionale si primesc aceste persoane.

El a mai cerut serviciilor de interventie sa monitorizeze atent si sa aiba o evidenta a persoanelor care au nevoie de dializa, dar si a femeilor gravide din judetele sub cod galben. Directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Honor, a declarat ca sunt pregatite utilaje si stocuri de materiale pentru deszapezire, acestea din urma fiind suficiente pentru doua luni de iarna. Atentionarea cod galben ce intra in vigoare la ora 14.00 vizeaza judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si jumatatea sudica a judetelor Valcea, Arges si Dambovita.

Ninsorile se vor extinde dinspre sud-vestul extrem al tarii si vor cuprinde treptat regiunile sudice, iar stratul de zapada nou depus va fi de aproximativ 10 cm. In Oltenia si vestul Munteniei vantul va avea intensificari temporare, atingand la rafala 50 - 55 km/h, iar in sudul Banatului 60 - 70 km/h, viscolind zapada. Vremea se va mentine geroasa in majoritatea regiunilor, iar in estul Transilvaniei si in nordul si centrul Moldovei, temperatura aerului va cobori local sub -15 grade. In sudul Dobrogei, precum si in estul si centrul Munteniei, inclusiv municipiul Bucuresti, va ninge slab, indeosebi in noaptea de duminica spre luni, iar vantul va sufla cu 40 - 45 km/h, potrivit ANM.

Sursa foto: Canadapanda/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri