Peste 2.000 de persoane au participat, sambata, in Piata Victoriei din Capitala, la mitingul de sustinere a familiei Bodnariu, organizatorii precizand ca astfel de proteste vor mai avea loc atat in tara, cat si in strainatate.

UPDATE: Peste 2.000 de persoane au protestat, sambata, timp de aproximativ de doua ore, in Piata Victoriei din Capitala, dupa ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu și ar fi deschis procedura adoptiei internationale pentru ei, informeaza Mediafax.

Daniel Bodnariu, unchiul copiilor si unul dintre organizatorii protestului, a spus ca manifestatia are menirea de a face publice lucrurile ce se petrec "intr-o tara asa-zis civilizata".

Protestul a fost organizat in sprijinul familiei formate din romanul Marius Bodnariu, inginer IT, sotia sa norvegianca Ruth, asistenta medicala, si cei cinci copii ai lor, stabiliti cu totii in Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar cateva luni, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor, scrie Mediafax.

Copiii au fost plasati in trei familii-surogat si a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei. Peste 1.000 de persoane erau prezente, sambata la amiaza, la protestul din Piata Victoriei, printre acestea numarandu-se si fratele lui Marius Bodnariu, Daniel, care este si unul dintre organizatorii manifestatiei, apropiati ai familiei, parinti cu copii, tineri. De asemenea, la manifestatie participau oameni din alte orase ale tarii - Suceava, Constanta, Sibiu, Piatra Neamt.

Printre persoanele prezente la protest se numara si fostul ministru de Externe Titus Corlatean. Oamenii aveau bannere cu mesajele: "Noi sustinem familia Bodnariu", "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Romani din toate tarile uniti-va. Vi se fura copiii!", "Stop the Barnevernet" (Opriti Barnevernet), "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copii furati in Norvegia", "Domnule presedinte Iohannis copiii rapiti ai familiei Bodnariu sunt si cetateni romani!", "Isus a zis: lasati copilasii sa vina la mine si nu ii opriti!", "Vi se pare ca acesta este crestinism radical?".

Daniel Bodnariu a povestit ca fratelui sau i s-au luat copiii dupa ce la Barnevernet s-a inregistrat un denunt al directoarei scolii in care invatau o parte dintre minori. Acesta a mentionat si ca protestul de sambata se doreste a fi o manifestare pasnica si are menirea de a face publice lucrurile ce se petrec "intr-o tara asa-zis civilizata"

Daniel Bodnariu a spus si ca interventia Barnerevrnet ar fi fost abuziva, in sensul ca a desprins copiii de o familie unita, nonviolenta si nonradicala. Acesta a precizat si ca Barnerevrnet este o institutie ce ar avea o autoritate chiar mai mare decat autoritatile judiciare, dar ca fratele sau si familia acestuia au initiat in justitie procedurile de reuperare a copiilor.

"Prin acest protest denuntam abuzurile, practicile institutiei Barnevernet (Protectia Copilului din Norvegia) in cazul lui Marius si Ruth Bodnariu si a celor cinci copii, denuntam pasivitatea si complicitatea statului norvegian si ne exprimam solidaritatea cu alte zeci de familii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, victime si ele abuzurilor aceleasi institutii, Barnevernet", se arata intr-un comunicat de presa transmis de organizatorii protestului.

Proteste similare sunt anuntate sambata, de la ora 13.00, si la Constanta si Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, in cooperare cu romanii din diaspora, cu cetateni si organizatii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, in ianuarie se vor organiza concomitent o serie de proteste similare in Oslo, Washington, Haga, Bruxelles, Madrid, Barcelona, Roma, Torino, Frankfurt, Londra, Dublin, Viena, Ottawa, Praga, Bratislava, Varsovia, Moscova, Riga si Copenhaga.

Protestul de sambata a fost organizat de Daniel Bodnariu, in cooperare cu Alianta Familiilor din Romania (AFR) si cu sprijinul Comunitatii Evanghelice din Romania, si se desfasoara intre orele 12.00 si 14.30.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucuresti despre cazul Bodnariu, ambasadorul Romaniei la Oslo urmand sa aiba in 13 ianuarie o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.
Intrevederea a fost anuntata de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presa care nu ofera detalii asupra convorbirii cu exceptia faptului ca ''a fost reiterata de ambele parti importanta unei cooperari sustinute in cazul familiei Bodnariu''.

"Intalnirea urmeaza unor demersuri sustinute intreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondente si discutii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele doua tari. Totodata, MAE, prin misiunea diplomatica de la Oslo, a actionat in sensul materializarii initiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar in Regatul Norvegiei. Este de asteptat ca aceasta vizita sa aiba loc in perioada imediat urmatoare", informeaza MAE.
Ministerul a anuntat si ca Ambasada Romaniei la Oslo mentine constant legatura cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia.

La solicitarea MAE, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale in urma careia a decis sa propuna partii norvegiene integrarea copiilor in familia biologica extinsa a tatalui, in Romania. Intreaga documentatie pusa la dispozitie de ANPDCA a fost transmisa, in regim de urgenta, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, tuturor autoritatilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protectie a Copilului), precum si avocatului care reprezinta familia, pentru a fi utilizata in cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instantelor locale.

Citeste si:

    O delegatie parlamentara formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii intentioneaza sa faca o vizita in Norvegia in perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, vicepresedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.

    "Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a facut, am inteles ca s-a facut o ancheta sociala cu privire la aceasta familie si la copii. Vrem ca aflam mult mai multe necunoscute pentru ca, din pacate, inca nu stim niciunii adevarul pana nu ajungem acolo. (…) Am solicitat sa ne puna la dispozitie ancheta sociala care s-a facut, pentru ca in baza anchetei au fost luati acei copii", a precizat, miercuri, Mircea Dolha.

    Dolha a precizat ca membrii comisiei incearca sa stabileasca intalniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului si cu reprezentanti ai Protectiei Copilului din Norvegia (Barnevernet), insa membrii Comisiei inca asteapta confirmarea intalnirilor.

    Citeste si:

      Sursa foto: t81/Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri