Emisiile de dioxid de carbon eliberate de activitatile umane in atmosfera terestra, principala cauza a efectului de sera, au determinat o "amanare" cu 50.000 de ani a urmatoarei ere glaciare de pe Terra, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii germani, informeaza bbc.com.

Aceasta analiza stiintifica a fost realizata cu scopul de a determina conditiile care stau la baza glaciatiunilor de pe Terra, precum aceea care s-a manifestat pe planeta noastra in urma cu peste 12.000 de ani , conform Mediafax.

Potrivit acestui studiu, publicat in revista Nature, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera este mult prea mare, iar Terra va intra intr-o faza prelungita de incalzire.

"In teorie, urmatoarea era glaciara ar putea sa inceapa mult mai tarziu in viitor, dar nu exista nicio importanta practica in a discuta daca ea va incepe peste 50.000 sau peste 100.000 de ani", a declarat Andrei Ganopolski de la Institutul de Cercetari despre Impactul asupra Climei, din orasul german Postdam, coordonatorul studiului.

Terra a cunoscut mai multe cicluri de ere glaciare, intrerupte de perioade de incalzire, pe parcursul ultimilor 2,5 milioane de ani, in perioada cuaternara.Calotele glaciare au acoperit regiuni intinse, apoi s-au retras. In punctul ei de maxima extensie, ultima glaciatiune a acoperit cea mai mare parte din America de Nord, nordul Europei, Rusia si Asia.In emisfera sudica, o expansiune vasta a gheturilor a cuprins teritorii importante din Chile si Argentina.

Un parametru fundamental care determina intrarea Terrei intr-o era glaciara este definit de modificarea naturii orbitei planetei noastre in jurul Soarelui.Traiectoria Terrei in jurul Soarelui nu descrie un cerc perfect si, de-a lungul timpului, axa de rotatie a planetei noastre s-a modificat la randul ei.

Aceste variabile influenteaza cantitatea de radiatie solara primita de Terra si, daca un anumit prag critic este atins la latitudinile medii din emisfera nordica, atunci se produce o glaciatiune.

Cercetatorii germani au confirmat aceasta teorie prin intermediul modelului lor computerizat de prognoza, care a aratat, de asemenea, rolul important avut de concentratia gazelor cu efect de sera prezente in atmosfera terestra.Potrivit calculelor facute, Terra "a ratat" probabil de foarte putin intrarea intr-o era glaciara in urma cu cateva sute de ani, cu putin timp inainte de debutul revolutiei industriale.

"Acum ne aflam in perioada in care vara din emisfera nordica se afla la cea mai mare distanta de Soare. In conditii normale, perioada interglaciala ar fi deja incheiata, iar o noua calota de gheata ar fi inceput sa se formeze. Asadar, in principiu, ne aflam in conditii perfecte din punct de vedere astronomic. Daca am fi avut o concentratie de CO2 de 240 parti per milion (in urma cu 200 de ani), atunci gheata ar fi inceput sa se extinda. Din fericire, am avut o concentratie ce a fost putin mai mare, de 280 parti per milion", au declarat coordonatorii studiului.

In prezent, in societatea industriala din zilele noastre, concentratia de CO2 din atmosfera este de peste 440 parti per milion (ppm).
Cercetatorii germani spun ca acest climat interglacial va fi sustinut probabil pentru cel putin 20.000 de ani sau, cel mai probabil, pentru 50.000 de ani, chiar daca dioxidul de carbon ar fi ramas la aceeasi concentratie cu aceea din secolul al XVIII-lea.

Sursa foto: Igor Zh. / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri