"Funcționarea firmelor este în prezent blocat de completarea formularului D088 prin care ANAF solicit într-un termen scurt, un volum foarte mare de informații, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacitții de a desfșura activitți în sfera de aplicare a TVA. Unele dintre aceste informații sunt extrem de greu sau imposibil de obținut în termenul acordat, câteva cerințe încalc legislația privind confidențialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informații din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autoritți publice", a transmis vineri diminea, într-un comunicat, Coaliia pentru Dezvoltarea României.

În replic, Fiscul spune c înelege reacia CDR, dar doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare , conform Mediafax.

"Astzi (vineri - n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicat CDR înc din cursul zilei de ieri (joi - n.r.), se arat într-un comunicat al ANAF.

Totodat, autoritatea menioneaz c are instrumentat o cazuistica bogat privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de ctre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menținerea acestei proceduri este imperios necesar.

Asociațiile și organizațiile membre CDR au atras atenția ANAF în repetate rânduri c aceast procedur impune o povar administrativ excesiv și abuziv asupra contribuabililor onești, iar recomandrile fcute de experții fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial și minimal în modificrile recente aduse formularului D088, consider organizaia.

"Clienții onești ai consultanților din CDR sunt beneficiarii direcți ai relaxrii fiscale, consecinț a diminurii evaziuniii fiscale, diminuare ce se datoreaz în mare msur și acestei proceduri, fapt cunoscut de consultanții fiscali ai acestora, familiarizați cu dimensiunea și metodele de evaziune fiscal în domeniul TVA", puncteaz ANAF.

Fiscul intenioneaz s prezinte în perioada urmtoare cazuri și scheme de fraudare a bugetului de stat de ctre firme din categoria marilor contribuabili, potrivit preedintelui ANAF, Gelu Diaconu.

Coaliia apreciaz c lupta împotriva evaziunii fiscale nu trebuie s aib consecințe negative asupra contribuabililor onești i c obiectivul principal al administrației fiscale trebuie s fie reducerea birocrației și a costurilor administrative și încurajarea conformrii voluntare.
"Administrația fiscal dintr-o economie modern trebuie s fie aspr cu cei care încalc legea dar, în egal msur, prietenoas cu firmele care își desfșoar activitatea cu respectarea normele legale în vigoare", a mai transmis CDR

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri