Aproximativ 1.200 de persoane au fost salvate de pompieri, iar 490 au fost asistate medical, in ultima saptamana, cand s-au inregistrat ninsori abundente si ger, informeaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), potrivit Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, locotenent Catalin Chirca, a sustinut, sambata, o declaratie de presa avand ca tema misiunile derulate pentru gestionarea situatiilor de urgenta inregistrate pe timpul fenomenelor meteorologice din ultima perioada.

In perioada 16 - 21 ianuarie, peste 12.700 angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, dintre care 4.100 pompieri, au actionat in 16 judete si municipiul Bucuresti, pentru a veni in sprijinul populatiei si autoritatilor din zonele afectate de viscol puternic si zapezi.

Inspectoratele pentru situatii de urgenta au utilizat in actiunile de interventie peste 1.700 mijloace tehnice, in principal autospeciale cu capacitate de trecere marita, autospeciale pentru transport personal si victime multiple, autofreze, camioane, inclusiv autospeciale pentru stingerea incendiilor.

Pentru sustinerea misiunilor de salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase dar si pentru transportul unor persoane cu probleme medicale, echipajele de pompieri au utilizat senilatele aflate in dotare, in sprijinul acestora fiind solicitate si senilatele CNADNR.

In conditii dificile, generate de viscol puternic si ninsori abundente, echipajele de salvatori au desfasurat in judetele afectate peste 3.800 misiuni, in urma carora 1.200 de persoane au fost salvate, iar 490 au fost asistate medical.

Pompierii au intervenit atat pe timp de zi, cat si noaptea pentru deblocarea si salvarea persoanelor surprinse de viscol pe anumite tronsoane de drum, precum si pentru preluarea si transportul persoanelor cu afectiuni medicale din zonele greu accesibile. Fortele de interventie au actionat in sute de situatii pentru degajarea si indepartarea arborilor sau a stalpilor de electricitate cazuti pe autoturisme sau care blocau circulatia.

In cele cinci zile de ninsoare, 29 femei insarcinate au fost asistate de salvatori sau transportate la spitalele din apropiere. O situatie deosebita a constat in transportul, cu ajutorul senilatei, a unei gravide din localitatea Almalau, judetul Constanta la cea mai apropiata unitate de specialitate, aceasta fiind Spitalul din Silistra, Bulgaria.

De asemenea, o misiune de lunga durata, finalizata cu succes, a avut loc in localitatea Vinderei din judetul Vaslui, unde o femeie a suferit un traumatism la coloana vertebrala si a avut nevoie de ajutorul medicilor. Initial, un elicopter SMURD trebuia sa o duca pe tanara de 21 de ani la o unitate medicala, dar din cauza vremii aeronava nu a mai putut ajunge la caz. Avand in vedere traumatismul de coloana, fata nu putea fi transportata cu senilata pompierilor, intrucat i-ar fi agravat situatia. Astfel, s-a luat decizia deplasarii spre locatia indicata, din doua directii, Iasi si Vaslui, fiind trimise mai multe autospeciale incadrate cu medici, asistenti si pompieri paramedici SMURD. Intr-un final, o autofreza care insotea autospecialele de la Vaslui a reusit sa elibereze calea de acces si medicii au ajuns la caz cu o autospeciala de transport victime multiple. Tanara a fost transportata in siguranta la Spitalul din Iasi.

De asemenea, in aceasta perioada elicopterele MAI au efectuat 47 de zboruri, atat pentru interventia in zone in care nu se putea ajunge pe caile rutiere ori deplasarea dura foarte mult, cat si in alte situatii de urgenta. Pe durata manifestarii fenomenelor meteo periculoase, echipajele serviciilor de ambulanta din cele 16 judete au fost angrenate in peste 12.300 misiuni, fiind asistate medical persoane cu diferite afectiuni.

Sursa foto: CanadaPanda/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri