Aproximativ 1.500 de militari in rezerva au protestat, duminica, in Piata Victoriei, dupa ce au manifestat si la sfarsitul anului trecut, fata de modificarea bazei de calcul pentru pensiile militare, scrie Mediafax.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), cu aceleasi revendicari ca la finalul anului trecut, cand, pe 28 decembrie, peste 200 de pensionari militari au pichetat sediul Guvernului.

Duminica, in Piata Victoriei s-au adunat 1.500 de militari in rezerva pentru a cere anularea art. 40 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, articol care modifica Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Prevederea contestata nu mai permite luarea in calcul pentru pensiile militare a unor sporuri si a altor drepturi banesti, pensiile urmand sa fie calculate in functie de solda sau salariul brut intr-un interval de sase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formula de calcul ar pleca de la o baza de 65 la suta din salariu, la care se va adauga unu la suta pe an, dupa 25 de ani de vechime, procentajul putand creste doar pana la 85 la suta. In vechea formula, calculul pensiei pornea de la 80 la suta din venit, ajungand in unele cazuri la 130 la suta din salariu.

Protestul a mai inclus si alte revendicari, printre care: Guvernul sa solicite Parlamentului, spre analiza si avizare, proiectul Legii unice a salarizarii, care va intra in procedura de urgenta in Parlament, pana la sfarsitul acestei prime sesiuni, instituirea salariului minim pe economie sa se faca prin hotarare de Guvern, pana la 1 martie 2016, iar Ministerul Muncii sa initieze un nou proiect al Legii pensiilor, care sa faca distinctiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, intre pensii, ajutoare sociale, rente si indemnizatii, cu luarea in calcul, pentru pensii, a procentului de 45 la suta din salariul mediu brut pe economie.

Militarii in rezerva protestatari mai cer si ca "a 13-a pensie, hotarata de precedentul Guvern pentru decembrie 2015, sa fie acordata in aprilie 2016, doar pensionarilor cu pensii al caror cuantum se situeaza sub valoarea salariului minim pe economie".
In plus, sindicalistii cer anularea OUG nr. 95/2014 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de revolutionari (nr. 341/2004) si repunerea in plata a beneficiarilor, conform vechii legi.

Sursa foto: t81/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri