Cele mai mari beneficii extrasalariale au fost acordate anul trecut de catre companiile din IT&C si industria farmaceutica, iar cele mai intalnite au fost tichetele de masa, abonamentele medicale si cele la sali de sport, potrivit Smartree, companie de externalizare a proceselor de HR.

Valoarea beneficiilor extrasalariale acordate de companii a crescut anul trecut cu 19%, comparativ cu 2014 , conform Mediafax
.
"Companiile s-au aratat mai relaxate si mai dispuse sa ofere beneficii extrasalariale, fie ele financiare sau non-financiare, acest lucru fiind reflectat de procentul de crestere semnificativa a valorii bonusurilor fata de anul precedent. Cele mai mari beneficii pe langa castigul salarial au fost acordate de companiile din IT&C si industria farmaceutica, in timp ce angajatii din comert si retail au primit cele mai putin valoroase beneficii in afara salariului lunar", arata Smartree, intr-un comunicat.

Pentru sarbatorile de iarna, valoarea medie a bonusurilor oferite de angajatori in 2015 a fost de 785 lei brut.

"In ceea ce priveste principalele beneficii extrasalariale oferite de companiile din Romania, acestea fac parte din categorii precum: sanatate, sport, cursuri, turism, asigurari si cadouri. Acestea se impart in doua tipuri: beneficii lunare si beneficii ocazionale/punctuale. Beneficiile lunare includ tichete de masa, abonamente medicale la clinici private, oferirea de telefon mobil sau laptop, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la sali de sport, sali de relaxare sau sali de jocuri etc", conform sursei citate.

Beneficiile ocazionale se acorda sub forma de tichete cadou (Craciun, ziua de nastere), prime de sfarsit de an sau cu diverse ocazii (Paste, Craciun, 8 Martie, vacanta), cadouri pentru copii in zile speciale (1 Iunie, Craciun), programe de formare profesionala, teambuilding, ajutoare pentru nastere/inmormantare/boli grave si incurabile, al 13-lea salariu.

"In general, beneficiile extrasalariale pot depinde de marimea si profilul organizatiei. Spre exemplu, in companiile IT si agentiile de publicitate se regasesc adesea sali de relaxare si dedicate jocurilor, pentru a se incuraja creativitatea", a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Oferta angajatorilor a devenit, in ultimii ani, destul de cuprinzatoare la capitolul beneficii extrasalariale. Daca la inceput bonusurile oferite de companii erau strict de ordin financiar, acum beneficiile pot fi, in multe cazuri, vacante pentru angajat si familia sa, cursuri de perfectionare sau asigurari medicale.

"Unii angajatori ofera si beneficii extrasalariale mai putin obisnuite, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologica, vouchere la restaurant, iar altii bonusuri <<out of the box>>, precum zile speciale, cu tematica. Spre exemplu, in zilele de 13 ale lunii, exista companii care ofera pizza sau iesiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai ofera cursuri de gatit sau posibilitatea de a conduce o masina de lux in weekend", mentioneaza Penes.

In plus, unele companii au inceput demersurile pentru un nou tip de facilitate - gradinita in apropiere de birou pentru copiii angajatilor - un proiect special pe cale sa se concretizeze, potrivit Smartree.Analiza companiei a luat in calcul datele a peste 150 de companii, in majoritate multinationale, din industrii variate.

Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara si consultanta in domeniu.

Smartree proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: Singkham/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri