Faptul ca anul 2016 este un an electoral poate fi observat si din agitatia demnitarilor de a-si consuma energia pe masuri cu impact social. De la majorarea salarilor si a somajului pana la noi beneficii acordate odata cu concediul de maternitate sau paternitate.

PNL a anuntat in decembrie, in contextul discutiilor privind majorarea salariului minim, ca in 2016 isi doreste reducerea taxelor pe munca. Astfel, Vasile Blaga a anuntat ca printre prioritatile partidului in noua sesiune se afla proiectul privind reducerea cu 5% a contributiilor sociale de stat , conform Mediafax.

.
Senatul a votat anul trecut modificarea legii privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor de pana la 2 ani, astfel cine opteaza pentru primul sau al doilea an ar putea primi minim 600 de lei sau maxim 3400 in primul, iar in al doilea an cel mult 1200, indiferent de optiune. Proiectul va fi luat in discutie de Camera Deputatilor, la fel ca si cel respins de senatori prin care autoritatile locale ar putea acorda propria indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, pe langa cea platita de la bugetul de stat.

De asemenea, tatii au dreptul la concediul paternal platit de 10 zile lucratoare, in primele doua luni de la nasterea copilului, potrivit unui proiect de lege initiat de 12 senatori PNL, adoptat de Senat si care va fi discutat de Camera Deputatilor in noua sesiune.

Senatorii au votat si proiectul de lege care prevedere reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut cel putin trei copii, pana in ianuarie 1990, acesta urmand sa intre si el in discutia deputatilor.
Printre propunerile legislative cu impact social si bugetar depuse la finalul lui 2015 care se vor regasi pe ordinea de zi a Parlamentului in 2016 se mai afla: majorarea indemnizatiei de somaj cu 100 de lei, pensie cumulata pentru familiile in care nici sotul, nici sotia nu indeplinesc conditia stagiului minim de cotizare, acordarea celei de-a 13-a pensii, posibilitatea cumularii pensiilor mici cu cele de urmas, dar si sporuri si prime pentru militarii si civilii care lucreaza in domeniul situatiilor de urgenta.

Totodata, parlamentarii au mai depus la finalul anului trecut initiative pentru acordarea de pensii speciale profesorilor din invatamantul preuniversitar, dar si personalului operativ din cadrul serviciilor de ambulanta.PNL vrea ca, in sesiunea parlamentara din februarie, premierul sa prezinte, in fata deputatilor, stadiul pregatirii alegerilor parlamentare din 2016 si masurile luate privind accesul cetatenilor din diaspora la votul prin corespondenta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri