De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar doua luni pe an, sub pamant si doar intr-o singura regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenati care sa le detecteze sub pamant, iar pretul lor creste de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea in decembrie 2015 cu 5 dolari, ceea ce inseamna ca un kilogram valoreaza 5.000 de dolari (21.000 de lei) conform Adevarul Financiar.

In ciuda acestui pret pe kilogram, care echivaleaza cu 21 de salarii minime pe economie din Romania, trufele albe de abia se incadreaza in categoria celor mai scumpe produse din lume.

Sofranul este alt exemplu de marfa extraordinar de scumpa chiar in cantitati extrem de mici. Sofranul este un condiment foarte cautat, dar care se obtine doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de sofran. Pentru a obtine un sfert de kilogram de sofran este necesar sa se prelucreze manual intre 50.000 si 75.000 de flori. Productia mondiala este de numai 300 de tone pe an si care valoreaza peste 3 miliarde de dolari.

Citeste articolul pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Maryna Pleshkun / Shutterstock