Asamblarea celui mai puternic laser din lume va incepe in iunie-iulie la Magurele, a declarat, marti, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Prima componenta a celui mai puternic laser din lume este gata, urmand sa fie adusa in bucati, pentru a fi asamblata la Magurele, incepand cu iunie-iulie, a spus Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) si al Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" , conform Mediafax.

In ceea ce priveste implementarea proiectului ELI-NP, profesorul Nicolae Zamfir a explicat ca lucrarile au ajuns la jumatate. "Speram sa terminam cu bine prin decembrie 2018, momentan suntem exact la mijloc din punct de vedere al timpului si al implementarii propriu-zise.Sunt patru componente majore ale implementarii. In primul rand este cladirea, care este aproape gata. Dupa spunsele constructorilor, probabil ca undeva spre sfarsitul lunii martie se va termina constructia si urmeaza etapa de testare a cladirii. Asta inseamna ca trebuie sa raspunda la toti parametrii pe care i-am cerut in caietul de sarcini , prin contract. Aici vorbesc de conditii: temperatura, umiditate, stabilitatea la vibratii si toate conditiile impuse care trebuie testate", a explicat Zamfir.

In ceea ce priveste mutarea efectiva a cercetatorilor in cladirea care va gazdui cel mai puternic laser din lume, aceasta se va face cel mai probabil in iunie, a anticipat Zamfir.

"Speram ca in iunie sa avem cladirea autorizata pentru functionare. In acel moment se vor aduce celelalte doua componente care inseamna laserii de mare putere si sistemul de fascicul gamma. Deja s-a finalizat realizarea primului laser de 10 petawati din lume, a avut loc si o ceremonie la Paris, iar componentele sunt inca acolo si vor fi aduse incepand din iunie si de atunci va incepe montarea lui", a explicat Zamfir.

Desi proiectul ELI-NP este cunoscut drept "Laserul de la Magurele" sau "cel mai puternic laser din lume", in realitate, el are in componenta doua lasere de 10 petawati, insemnand 10% din puterea Soarelui. Profesorul Nicolae Zamfir se refera la cele doua lasere drept "brate" ale intregii structuri, la care se adauga si alte cateva lasere de mai mica intensitate.

"Mai exact pentru un brat de 10 petawati sunt gata toate componentele, care vor fi aduse in tara in iunie, cand e gata cladirea, unde vor fi montate. In perioada urmatoare va trebui realizat si al doilea brat plus iesirile pentru fascicule de mai mica intensitate, deci mai mica putere, dar cu frecventa mai mare", a spus Nicolae Zamfir.

A treia componenta a proiectului ELI-NP este sistemul de fascicul gamma, unde de asemenea s-a finalizat prima parte. "Urmeaza sa fie aduse componentele tot in iunie-iulie, cand e cladirea gata. A patra componenta a proiectului, care este cea mai importanta din punct de vedere al cercetarii este partea de experimente. Pentru aranjamentele experimentale s-au facut achizitii in decursul anului trecut, urmeaza sa inceapa montarea echipamentelor tot prin iulie", a spus Nicolae Zamfir.

In ceea ce priveste experimentele care vor fi realizate la Magurele, directorul ELI-NP a explicat ca se vor face doua tipuri. "In primul rand este vorba de experimente fundamentale, adica se vor studia legile care guverneaza interactia acestor fascicule de mare putere si intensitate cu materia. In al doilea rand sunt cercetarile aplicative, unde sunt o serie intreaga de propuneri. Ramane sa vedem in ce masura acestea sunt sau nu fezabile. Vom incerca sa atragem diverse firme specializate sa valorificam cat mai repede aceste rezultate", a detaliat Zamfir.

Printre aplicatiile pe care le prevad cercetatorii de la Magurele se numara tratarea cancerului fara efecte secundare, gestionarea materialelor nucleare sensibile si sateliti cu o viata mai lunga, dar aceste rezultate le vom vedea abia peste 10-20 de ani. "De asemenea, o alta aplicatie ar fi testarea diverselor materiale la camp inalt de radiatii, care serveste la constructia navelor spatiale. Sunt mai multe directii de cercetari aplicative, dar cercetarea medicala are prioritate zero in experimentele care vor urma", a mai spus Zamfir.

Proiectul ELI-NP a inceput pe 6 aprilie 2006, cand reprezentantii a trei tari europene, Romania, Ungaria si Cehia, au semnat un memorandum prin care si-au asumat responsabilitatea colaborarii in cadrul acestui proiect care se desfasoara in cele trei tari, dintre care Romania este tara care gazduieste laserul de mare putere.

Proiectul costa 293 de milioane de euro fara TVA (356 milioane cu TVA), iar constructia de la Magurele a inceput in 2012 si se va termina la sfarsitul lui 2018. Pana acum au avut loc si intarzieri in derularea proiectului, dupa ce Apele Romane au tergiversat un an de zile pentru a da un aviz ca sa se poata incepe lucrarile pentru forajul geotermal.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri