Legea privind interzicerea fumatului in spatii publice inchise ar putea avea ca efect reducerea cazurilor de cancer pulmonar si a mortalitatii, sustin medicii oncologi, potrivit carora 30% din aparitia cancerului este cauzat de fumat.

Presedintele Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala, Gabriel Kacso, s-a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la un forum oncologic, incantat de Legea privind interzicerea fumatului in spatii publice inchise, afirmand ca, in ciuda unui stil de viata sanatos, "prin teribilism, tinerii din Romania fumeaza intr-un procent absolut ingrijorator”, informeaza Mediafax.

"Preventia se refera la identificarea factorilor biologici, cei care determina aparitia cancerului sau a factorilor de risc care expun pacientul la a face cancer. Cam 30 la suta din aparitia cancerelor este cauzat de alimentate, alti 30 la suta - de fumat, in jur de 10 la suta de infectii, iar restul de alti factori. Simpla renuntare la fumat ar scadea mortalitatea in cancer cu 30 la suta", a spus Kacso.

Presedintele Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala si-a manifestat speranta ca modificarea legislativa, alaturi de mesajele antifumat, va contribui in viitorul apropiat la scaderea incidentei si a mortalitatii prin cancer la plamani. "Dar nu numai de plamani, sunt si alte tipuri de cancer legate de fumat – vezica urinara, pancreas”, a afirmat Kacso.

Oncologii prezenti la forum au afirmat ca, in Romania, cancerul pulmonar este una dintre cele mai raspandite forme de cancer, peste 70 la suta din cazuri fiind diagnosticate in stadii avansate, iar peste 27 la suta din decesele cauzate de cancer apartin celui bronho-pulmonar.
Gabriel Kacso a participat, joi, la Cluj-Napoca, de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, alaturi de alti medici oncologi si pacienti, la un forum oncologic intitulat "Pacient informat si responsabil – Eu pot sa ma informez”.

Legea privind interzicerea fumatului in spatii publice inchise a fost publicata luni in Monitorul Oficial, ea urmand sa intre in vigoare in data de16 martie.

Conform legii, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri