Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a declarat luni ca 70 de spitale vor fi evaluate in cadrul actiunilor din Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale.

Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei va incepe imediat si presupune intr-o prima etapa evaluarea spitalelor, a spus, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Strambu, conform Mediafax.


"S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcatuit din cateva persoane cu diverse specialitati, microbilogie, epidemilogie, boli infectioase, sanatate publica si colegii din ministerul Sanatatii, care au adoptat directii de actiune in perioada urmatoare" a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic privind principalele directii de actiune care trebuie urmate in perioada urmatoare in cele mai importante spitale din tara, unitati unde pot aparea mai frecvent infectii nosocomiale si unde se inregistraza cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sanatatii doreste ca in primul an 70 de spitale sa faca parte din acest program, iar in decurs de cinci ani toate spitalel din Romania sa aiba bine pus la punct un sistem de prevenire si control al infectiilor nosocomiale.

"In decurs de un an de zile, ne dorim, sa punem bazele unui sistem care sa raspunda de capacitatea de diagnostic, sa amelioram capcaitatea de diagnostic, sa reusim sa facem training personalului din spitale, apreciem un numar de 70 de spitale care sa fie incluse in acest proiect", a mai spus Rafila.

Intr-o prima etapa, se va face o evaluare a spitalelor in baza unor chestionare care vor fi analizate de specialistii Institutului National de Sanatate Publica, "pentru a se identifica un calendar de masuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infectiile nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii “ a mai declarat secretarul de stat in MS Victor Strambu.
Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge in cel mult 30 de zile in spitale, iar acestea vor trebui completate in cel mult 14 zile si transmise Directiei Nationala de Sanatate Publica, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sanatatii este ca "spitalele sa aiba in componenta lor structuri bine definite si functionale, care sa se ocupe de prevenirea si combaterea infectiilor nosocomiale atunci cand apar, ingrijirea acestor pacienti atunci cand apar, astfel ca ei sa nu devina o sursa de noi infectii nosocomiale, in acelasi timp sa avem un alt compartiment bine definit, care sa sprijine prescrierea judicioasa, buna practica a administrarii de antibiotice in spital" a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals.

Infectiile nosocomiale sunt privite drept o problema importanta de siguranta a pacientilor in legatura cu acordarea asistentei medicale, iar gravitatea lor deriva din implicarea frecventa a unor germeni rezistenti la antibiotice si evolutii grave ce apare de multe ori la pacienti cu deficiente ale apararii antiinfectioase.

Datele arata ca in Europa, in ultimii zece ani, 5,5-7,5% din totalul pacientilor internati contracteaza astfel de infectii. In Romania raportarile oficiale (ceea ce comunica spitalele) sunt doar de 0,2-0,25%, , insa date mai credibile pentru tara noastra au fost furnizate de participarea la un studiul european in anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta
circa 100.000 de cazuri inregistrate anual in Romania, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri