Compozitorul, muzicianul si muzicologul roman Pascal Bentoiu a decedat, duminica dimineata, la varsta de 88 de ani, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR).

"Astazi-dimineata a fost supus unei interventii chirurgicale, intr-un spital din Bucuresti. Suferea de o boala incurabila de mult timp si i-a cedat inima", a spus Adrian Iorgulescu. "Este o mare pierdere pentru muzica romaneasca si este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori romani de dupa 1950. A avut o activitate prodigioasa in componistica, dar si muzicologica, lasand cateva lucrari fundamentale in muzicologia noastra: 'Imagine si sens' si cartea 'Capodopere enesciene'. Si este si autorul unor finalizari si remodelari ale Simfoniei a IV-a si a V-a de George Enescu, pe care autorul nu le-a terminat si maestrul Bentoiu a realizat finalizarea lor si care au fost cantate cu mult succes si in Festivalul Enescu si peste hotare. Dar sigur ca cel mai important lucru este ca o viata a fost dedicat profesiunii de compozitor si de muzicolog si a fost, dupa Revolutie, primul presedinte al Uniunii Compozitorilor, timp de aproape doi ani", a spus Adrian Iorgulescu.

Acesta a precizat ca decesul lui Pascal Bentoiu este o mare pierdere pentru cultura romaneasca. "A fost un om de o moralitate exceptionala si de care m-a legat o profunda prietenie timp de aproximativ 30 de ani, desi facem parte din generatii diferite. Am conlucrat cu el doi ani si in calitate de vicepresedinte al Uniunii si a fost foarte apropiat sufletului meu. Cred ca este una dintre cele mai grave pierderi pe care Uniunea Compozitorilor le-a suferit in ultima vreme, dar nu numai pentru Uniunea Compozitorilor, ci pentru cultura romaneasca in ansamblul sau", a precizat Adrian Iorgulescu.

Totodata, Adrian Iorgulescu a spus ca are o scrisoare pe care i-a trimis-o Pascal Bentoiu, in care acesta si-a exprimat in mod foarte clar dorintele privind funeraliile sale. "Mi-a comunicat in mod expres, de altfel a lasat si o scrisoare, ca nu doreste niciun fel de ceremonii oficiale si ca este ultima lui dorinta sa nu fie o ceremonie cu onoruri de niciun fel. Nu vrea sa fie expus, nu vrea nimic din toate cele pe care altii si le doresc, de la salve de tun si pana la fanfare militare", a explicat Adrian Iorgulescu.

Acesta a mai spus ca Pascal Bentoiu o sa fie inmormantat in cavoul familiei Bentoiu din cimitirul Bellu din Bucuresti, la o data care nu a fost inca stabilita. Decesul lui Pascal Bentoiu a survenit la doua luni dupa decesul sotiei acestuia, scriitoarea si traducatoarea Annie Bentoiu, care a murit pe 21 decembrie 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri