Elevii pot descarca gratuit de pe Internet, incepand de luni, primul manual de "Educatie Juridica" din Romania, conceput la initiativa judecatorului Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, au fost tiparite si 1000 de exemplare, care vor fi distribuite elevilor din Bucuresti.

"De saptamana trecuta si pana pe 31 martie, o echipa de judecatori, procurori si avocati merg in mai multe licee unde tin un curs de educatie juridica si lasa cartea copiilor. Sunt vizate liceele: Colegiul National «Mihai Eminescu», Colegiul National «Cantemir Voda», Colegiul Tehnic «Costin D. Nenitescu», Liceul Hyperion, Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu», Liceul Teoretic «Al. I. Cuza», Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii «Ghe. Airinei», Liceul Teoretic «Tudor Vladimirescu», Colegiul National «Spiru Haret» si Liceul Teoretic «Lucian Blaga». Primii care au primit manualul au fost cei de la Colegiul National «Mihai Eminescu», lunea trecuta", a spus judecatorul Danilet, conform Mediafax.

Judecatorul a mai precizat ca manualul este scris intr-un limbaj uzual, pe intelesul tuturor, reda dispozitii legale pentru copii in viata de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile si penale cu minori solutionate de instantele din Romania si atentioneaza asupra unor date statistice.

Manualul va ajuta elevii sa isi insuseasca cunostinte juridice primare necesare in activitatile lor cotidiene, sa dobandeasca anumite deprinderi practice pentru a-si valorifica drepturile si respecta obligatiile si sa adopte o atitudine civica in legatura cu respectarea legilor si autoritatilor, implicarea lor in viata comunitatii si apararea altor membri ai societatii.

"Dincolo de aspectele juridice, in cele 80 de pagini structurate in 15 capitole, manualul face apel la cunostinte care tin de educatia civica, cea sexuala, cea religioasa, cea pentru sanatate si chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea in cariera. Citindu-l, copiii vor afla care sunt puterile publice ale statului si ce functionalitati au, care sunt drepturile lor si care sunt organismele care le apara, cum se identifica ei ca persoane, care sunt relatiile lor cu parintii, ce drepturi au in calitate de consumatori sau ca angajati in campul muncii, care sunt aspectele vietii sexuale ce ii pot proteja de consecinte fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispozitii din Regulamentul scolar, in ce conditii pot calatori in siguranta, ce proprietati pot avea si cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fara teama de a incalca legea sau a fi abuzati, cum se pot implica in viata actiuni civice, care sunt organele legii si cum se desfasoara un proces judiciar", a descris Danilet continutul manualuilui de Educatie juridica.

Manualul a fost realizat in cadrul proiectului "Educatie pentru Justitie si Democratie – un program de formare cetateneasca in scoli" implementat de CRPE si LiderJust, proiect conceput de Cristi Danilet impreuna cu Cristian Ghinea si Bianca Toma.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri