Guvernul discuta miercuri proiectul de lege privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a celor conexe, care ar urma sa reglementeze interzicerea tigarilor mentolate si a celor cu arome, dar si introducerea unor avertismente mai mari pe pachete.

Proiectul de lege figureaza pe ordinea de zi pentru sedinta de miercuri, conform Mediafax.

Termenul de transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, anunta Ministerul Sanatatii la inceputul lunii februarie.

Ministerul Sanatatii amintea ca acorda "o atentie deosebita transpunerii Directivei 2014/40/UE in legislatia nationala, avand convingerea ca prevederile actului normativ vor veni in sprijinul reducerii prevalentei consumului de tutun, fiind vizati, in special, adolescentii si tinerii".

Punctele fierbinti din proiectul de act normativ sunt interzicerea tigarilor mentolate si a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun si eliminarea posibilitatii de achizitionare a tigaretelor de pe internet, dar si instituirea unor limite mult mai stricte si in ceea ce priveste comercializarea tigarilor electronice sau a produselor de fumat din plante.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii in ultimele zile ale lunii decembrie 2015 si atragea atentia asupra ingredientelor pe care le contin tigaretele aflate la raft si prevedea interzicerea produselor din tutun care sunt imbogatite cu arome deosebite ce se diferentiaza de cea a tutunului simplu, fie ca acestea se gasesc in compozitia tigarii sau in filtre, hartie, ambalaj, pentru cele din urma fiind interzis sa contina nicotina. Mai mult, se preciza ca producatorii de tigari vor raporta Ministerului Sanatatii date precum emisiile tigarilor si ingredientele folosite in procesul de fabricatie a produselor din tutun.

In afara legii erau scoase si substantele numite ''aditivi speciali'', de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei. ''Se interzice punerea pe piata si a tuturor produselor din tutun care contin aditivi “speciali” (precum vitamine, cofeina, taurina, aditivi care creeaza impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru sanatate, sau care sunt asociati cu energia si vitalitatea, care coloreaza fumul, care faciliteaza inhalarea sau absorbtia nicotinei'', se arata in expunerea de motive.

Textul legii reglementa si nivelul emisiilor per tigara, astfel ca cea mai mare valoare nu are voie sa depaseasca 10mg de gudron, 1mg de nicotina si 10mg de monoxid de carbon.

Chiar daca legea se estimeaza ca va intra in vigoare incepand cu data de 20 mai 2016, lansarea pe piata a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisa timp de un an in plus, pana in 2017. De asemenea, potrivit proiectului initial ''interzicerea punerii pe piata a produselor din tutun cu o aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii Uniuni reprezinta 3 % sau mai mult intr-o anumita categorie de produse se aplica de la 20 mai 2020''.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri