Artmark spune ca intr-o actiune de perchezitie desfasurata joi, la sediul sau, au fost ridicate mai multe artefacte pentru care reprezentantii casei de licitatii propusesera Ministerului Culturii clasarea si solicitasera Politiei lamuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde.

"Casa de Licitatii Artmark, infiintata in 2008, organizeaza licitatii de arta si de obiecte de colectie din varii domenii colectionistice. Cu incepere din septembrie 2010, cand a organizat licitatia 'Romania Regala', se preocupa si de promovarea in mediul cultural a tematicilor istorice - ultimul eveniment dintr-aceasta serie fiind expozitia si licitatia 'Transilvania', din 23 februarie 2016", spune Artmark, potrivit Mediafax.

Totodata, Artmark declara ca, in conformitate cu planificarea agendei de expozitii si licitatii din 2016, comunicate public cu circa un an inainte, prin afisare pe site-ul artmark.ro si mentionare in cataloagele de licitatie, casa a dorit sa organizeze si sa dedice un eveniment similar istoriei Daciei. "Intr-acest scop am anuntat tematica de consignare colectionarilor si galeriilor cu care suntem in relatie profesionala, propunandu-le sa puna in vanzare, in cadrul evenimentului nostru de licitatie publica, obiecte de colectie in legatura cu istoria Daciei".

"Am primit in custodie numeroase obiecte, arme, unelte, monede, carti, harti, afise, ceramica etc., selectand aproximativ 120 in vederea consignarii si punerii in vanzare prin licitatie. Atat custodia, cat si consignarea s-au facut, precum intotdeauna, in baza unor contracte scrise, cu obligatii reciproce specifice; totodata obiectele consignate au fost mentionate in registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligatia sa il tina", spune Artmark. Casa de licitatii precizeaza ca a sesizat cu privire la aceste obiecte si institutiile abilitate.

"Conform legii, sesizand valoarea speciala a multora dintre aceste obiecte, expertii specializati in istorie antica cu care Casa colaboreaza au intocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte in categoriile patrimoniului national cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care Casa de Licitatie le-a depus la Directia pentru Cultura Bucuresti. Mai mult decat atat, pentru a ne asigura ca ni se permite legal sa punem in vanzare aceste antichitati, am inregistrat la Inspectoratul General al Politiei doua adrese: nr. 1396/29.12.2015, respectiv 51/16.02.2016, care descriu toate aceste obiecte, atasand fotografiile si rapoartele de expertiza, si solicita: sa ni se comunice 'daca vreunul dintre acestea figureaza in evidentele IGP ca fiind obtinut ilicit', respectiv 'daca pentru vreunul dintre obiecte exista vreo interdictie de comercializare'. Deocamdata nu am primit raspuns la aceste adrese", afirma Artmark.

Totodata, Artmark precizeaza ca in cursul zilei de joi, intr-o actiune de perchezitie domiciliara, unitati diverse de Politie au sechestrat si ridicat toate artefactele cu privire la care casa de licitatii a propus Ministerului Culturii clasarea, respectiv a solicitat lamuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde catre IGP. "Din nefericire insa, in cadrul aceleiasi actiuni, au fost indisponibilizate si toate celelalte obiecte de arta si de colectie gasite, depozitate, la sediu (mii de tablouri, sculpturi, carti, arta decorativa etc.)".

"Oferind Politiei tot sprijinul in vederea investigarii corecte si eficiente, ne exprimam speranta ca Politia sa revina asupra masurii de indisponibilizarea obiectelor de arta si de colectie aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activitatii legale si legitime de piata de arta (livrarea obiectelor cumparate si achitate, organizarea expozitiilor viitoarelor licitatii din 22 si 24 martie, activitatile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.)", mai spune Artmark. Reactia Artmark a venit dupa ce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia a anuntat ca a facut joi si vineri perchezitii la doua galerii de arta din Bucuresti si la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date ca ar detine bunuri sustrase din situri arheologice romanesti protejate.

Perchezitiile au fost facute de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia intr-un dosar privind infractiuni in dauna patrimoniului cultural national, potrivit unui comunicat de vineri. Totodata, procurorii au anuntat ca pe 24 februarie, prin cooperare judiciara internationala, "a fost recuperata de la un agent comercial din Olanda o moneda Lysimach din aur", iar ulterior au fost facute perchezitii la doua galerii de arta din Bucuresti si la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date ca ar detine bunuri sustrase din situri arheologice romanesti protejate.

In urma perchezitiilor au fost ridicate "3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint, 102 artefacte din metal, 12 statuete si vase ceramice (inclusiv apartinand culturii Cucuteni)" si 2.000 de tablouri puse la vanzare de catre casele de licitatii, conform comunicatului. Potrivit sursei citate, bunurile ridicate au fost depuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

De asemenea, in comunicatul procurorilor Curtii de Apel Alba-Iullia se mentioneaza ca sunt urmarite prin Interpol mai multe bunuri, respectiv "un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese, tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese, un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur; tezaure de denari romani ", aceste obiecte fiind cautate in alte cauze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri