Fosta resedinta a familiei Ceausescu, aflata acum in administrarea RAAPPS, a fost deschisa sambata oficial publicului, intrand astfel in circuitul muzeal al Bucurestiului.

In Bulevardul Primaverii, la numarul 50, sambata dupa-amiaza zeci de oameni stau la coada pentru a vedea fosta resedinta a familiei Ceausescu. Desi au facut rezervare inainte pentru a putea vedea casa in care cuplul de dictatori si cei trei copiii au locuit inainte de '89, oamenii sunt nervosi ca nu pot intra imediat, scrie Mediafax.

Vicepremierul Vasile Dincu si mai multi ministri din Cabinetul Ciolos au tinut o conferinta de presa pentru a marca deschiderea oficiala catre public a imobilului, lucru care a decalat putin rezervarile. Un domn imbracat cu o haina groasa de lana tipa la staff-ul de la poarta, nemultumit ca a vazut oficialii intrand fara sa stea la rand.

Palatul Primaverii, aflat in administrarea RAAPPS, este deschis publicului, dupa 26 de ani de la caderea comunismului in Romania. Tot dupa 26 de ani, la resedinta fostilor dictatori a venit si Cristian Gheorghiu, care lucra aici inainte de '89. Ultima data cand a vazut resedinta a fost in 22 decembrie 1989, cand oamenii au luat cu asalt "palatul Ceausestilor" pentru a vedea daca au robinete de aur sau nu. Mai tarziu s-a dovedit ca robinetii din "aur masiv" de fapt erau doar auriti. O data pe an venea o persoana care ii aduna pe toti din casa si ii ducea la Trezorerie pentru fi suflati cu un gram de aur.

Gheorghiu, desi nu era un apropiat al familiei, i-a cunoscut pe acestia suficient cat sa afirme ca "ea era rea, nu el". Nicolae Ceausescu era prietenos si chiar se amuza de bancurile al caror personaj principal era, pe care i le spuneau cei de la Securitate, sustine Gheorghiu. Palatul nu s-a schimbat in ultimii 26 de ani, insa "nu e intretinut". De asemenea, in ceea ce priveste arhitectura si decoratiunile, deciziile au fost luate de arhitecti, singura "pretentie" a familiei Ceausescu fiind ca pe terase, mozaicul sa fie cu motive oltenesti, isi aminteste fostul angajat al familiei.

Pentru turisti, turul in imobil incepe din vestibul, unde este o garderoba pentru vizitatori. De aici se pot cumpara bilete de intrare cu 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru elevi studenti si pensionari. Veteranii de razboi si eroii revolutiei pot intra gratuit. Din vestibul se intra in holul principal, cu mobilier in stil Renastere si decoratiuni abundente "aurite". Tot din vestibul, prin partea stanga, se intra in biroul lui Nicolae Ceausescu, cu mobilier din lemn masiv de nuc si pereti acoperiti in intregime cu lambriuri de lemn, decorati cu arabesc sculptat. Urmatoarea incapere, care comunica cu holul principal si biroul dictatorului, este un salon cu o tabla de sah.

Ghidul spune ca lui Nicolae Ceausescu ii placea sa joace sah, insa in aceast salon lua si lectii de matematica, limba romana, politica. Cele doua incaperi au cele mai pretioase covoare ale palatului, primite cadou de la ultimul monarh al Iranului, Mohammed Reza Sah Pahlavi, iar in salon sunt expuse mai multe fildesuri africane, probabil cadouri primite de la omologii sai din Africa.

Tot la parter este si living-room-ul familiei, sufrageria si incaperea pentru micul dejun. Desi "legenda" spune ca familia Ceausescu era cumpatata in luatul mesei, sufrageria este expusa publicului cu masa pregatita pentru 12 musafiri, cu tacamuri argintate, pahare din cristal. In living-room Ceasusescu o asculta pe cantareata sa preferata, Ioana Radu. Familia fostului presedinte american Richard Nixon a fost primita la resedinta cuplului Ceausescu, de altfel fiind singurii musafiri importanti din Primaverii 50.

Fiecare din cei trei copii aveau cate un apartament in resedinta, cel al lui Valentin Ceausescu este situat la parter, iar al Zoei si al lui Nicu sunt la etaj. Tot la etaj este si apartamentul de zi al Elenei Ceausescu si apartamentul de noapte, impartit de cuplul de dictatori. In dormitorul comun al sotilor Ceausescu este si o canapea pe care dormeau cei doi labradori negri, cainii avand si o canapea speciala pentru stat pe timpul zilei.

In apropierea apartamentului prezidential sunt un dressing si o camera de proba, unde acum sunt expuse unele din hainele dictatorilor. In timpul iernii, familia Ceausescu se putea bucura de o sera cu plante exotice, din care a mai ramas un palmier si un mandarin. Alaturi de gradina de iarna este un salon de meditatie. Familia Ceausescu avea la dispozitie un centru de tratament si doua incaperi doar pentru ingrijirea parului. De asemenea, cuplul prezidential se uita la filme, cele mai multe romanesti, din sala de cinema aflata langa crama.

Resedinta este dotata cu piscina, cu peretii decorati cu mozaic monumental. Piscina gazduieste momentan o expozitie cu fotografii ale familiei, in posturi mai relaxate decat in pozele oficiale. De la piscina, turistii sunt indrumati catre gradina de vara, unde inca mai sunt trei pauni. La teminarea turului, care dureaza in jur de 45 de minute, turistii gasesc si o cafenea, apoi trebuie sa treaca prin pergola pentru a ajunge la locul de pornire.

Fostul angajat al Ceausestilor, Cristian Gheorghiu, isi aminteste ca pe vremea cand el lucra la resedinta, sobolanii mai misunau pe proprietate, iar in fiecare vara, cat erau Ceausestii la Neptun, angajatii faceau eforturi titanice sa scape familia de gandacii care misunau mai mereu prin bucatarie.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri