La finalul anului trecut, 56,5% dintre somerii Romaniei aveau peste 40 de ani, iar dintre acestia, mai bine de jumatate sunt trecuti de 50 de ani, angajatorii fiind reticenti in angajarea lor pe motiv ca invata mai greu lucruri noi, se misca mai incet si au mai multe pretentii, arata datele unui studiu publicat, luni, de Coalitia anti-discriminare.

Piata fortei de munca din Romania nu acorda prea multe sanse persoanelor trecute de prima tinerete, care se confrunta cu somajul intr-o perioada in care s-ar astepta ca valoarea, experienta si priceperea deprinsa de-a lungul anilor sa le fie rasplatite. Statisticile arata ca peste jumatate din somerii Romaniei sunt trecuti de 40 de ani, conform News.ro

”Societatea functioneaza pe baza de stereotipuri si prejudecati. Ar fi mult prea simplu, insa, sa fie doar atat. Societatea discrimineaza, nedreptateste, pune la zid fara drept de apel. Pe de o parte se considera ca o persoana este apta de munca pana la 65 de ani, varsta de pensionare pentru barbati in Romania si in majoritatea statelor europene, iar pe de alta parte, atunci cand se fac angajari, companiile resping candidatii peste 40-50 de ani fara a le mai testa calitatile”, se arata in comunicatul Coalitiei anti-discriminare.

"Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul da voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale si chibzuite", mai spun autorii studiului.

Specialistii spun ca, in conditiile in care gasirea unui loc de munca nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atat mai dificil pentru cei ai caror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, multi angajatori privind varsta mai inaintata ca pe un punct slab.

Tocmai de aceea, cei aflati la varsta a doua se confrunta cu situatii discriminatorii reale legate de serviciu - sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, le este refuzata formarea profesionala pe motiv ca nu reprezinta o investitie pe termen lung sau nu mai sunt reangajati daca raman fara locul de munca.

Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in anul 2015. In mai putin de 10 decenii, mai mult de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani si un sfert va depasi varsta de 65 de ani.

Legislatia romaneasca interzice discriminarea pe criterul varsta in domeniul muncii. Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si incurajeaza sesizarea online a cazurilor de discriminare pe site-ul sau.

Discriminarea se plateste cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica sau cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca vizeaza un grup de persoane sau o comunitate, potrivit legislatiei in vigoare.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri