Dacian Ciolos a admis ca Romania este saraca , dar spune ca fara "Cumintenia pamantului" ar fi si mai saraca. Acesta a avertizat ca trebuie sa reactionam rapid, deoarece daca statul nu isi exercita acum reptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna.

Pretul pentru care echipa de negociere condusa de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a pus de acord cu proprietarii operei de arta este de 11 milioane de euro, pentru care statul isi poate exercita dreptul de preemtiune, a declarat Dacian Ciolos, conforn News.ro


Sunt sanse foarte mari ca Statul roman sa reintre in posesia «Cuminteniei Pamantului» a lui Constantin Brancusi", a scris Ciolos pe pagina sa de Facebbok.

”Guvernul va pune o parte din suma iar pentru restul intentionam sa organizam o subscriptie publica. Ministerul Culturii va veni in curand cu detalii in acest sens”, a mai precizat premierul.

El a raspuns si unor comentarii, o persoana scriindu-i ca poporul roman este prea sarac pentru o asemenea achizitie.
”Va inteleg punctul de vedere: suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta a lui Brancusi (care s-a inspirat din strafundul Sufletului Neamului Romanesc) e «acum sau niciodata». Daca statul nu-si exercita acum dreptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna, si atunci am fi si mai... saraci. Cred ca avem datoria sa incercam tot ce ne sta in putinta sa ne pastram valorile. Cele vii, dar si cele patrimoniale”, a raspuns Dacian Ciolos.

Premierul a dat asigurari ca negocierea a fost facuta de profesionisti, oameni care cunosc foarte bine piata de arta a lucrarilor lui Constantin Brancusi, experti recunoscuti la nivel international.

Sculptura "Cumintenia pamantului", celebra opera a lui Constantin Brancusi, va ramane in proprietatea statului roman, a anuntat, miercuri seara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul sau de Facebook, precizand ca statul roman va plati proprietarilor lucrarii 11 milioane de euro.

”Proprietarii «Cuminteniei Pamantului», lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala”, a scris, miercuri seara, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colectie privata si a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Statul a facut, pana in prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu si Alina Serbanescu, n.r.), insa, pana la anuntul de miercuri seara al ministrului Culturii, sumele inaintate nu au fost acceptate.

Realizata in 1907, in calcar crinoidal, "Cumintenia Pamantului" este, alaturi de opere ca "Sarutul" si "Rugaciunea", una dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri