Greva japoneza in sistemul medical, aproximativ de 20.000 de medici si asistenti medicali au apelat la aceasta forma de protest, actiunea fiind solicitata de oamenii din sistem, a declarat presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romana (CFSMR) , dr. Victor Esanu.

Revendicarile angajatilor din sanatate tin de aplicarea Legii salarizarii unitare, acordarea sporurilor si asigurare in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului din sistemul unitar, conform News.ro

Actiunea de protest este organizata de Federatia Sindicala "Hipocrat" si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania.


Presedintele CFSMR a spus ca organizatia sindicala pe care o reprezinta are ca membri 2.200 de medici, iar liderul Federatiei "Hipocrat", Ion Cotojman, a precizat ca structura sindicala pe care o reprezinta are alti 12.000 de membri.

Cotojman a mai spus ca, in plus, pentru prima data, actiunilor de protest initiate de cele doua federatii se alatura Societatea Nationala a Medicinei de Familie si Alianta Medicilor, astfel ca se estimeaza ca numarul angajatilor din sistemul sanitar care vor participa la greva japoneza ajunge la 20.000.

Cei doi lideri sindicali au precizat ca actiunile de protest au fost solicitate de angajatii din sistem, iar greva japoneza este o forma de a atrage atentia asupra revendicarilor pe care oamenii le au, in acest context fiind posibil ca si angajati care nu sunt membri de sindicat sa poarte banderola alba.

Printre revendicari se numara aplicarea Legii salarizarii unitare, acordarea sporurilor si asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate.

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania sustin acest demers, au precizat organizatorii.

Reprezentantii Federatiei Solidiaritatea Sanitara au declarat, pentru News.ro, ca sustin greva japoneza, dar membrii sai nu participa, in aceasta perioada, la nicio actiune de protest, pentru ca sunt in continuare negocieri la Ministerul Sanatatii. Acestia au precizat ca, la finalul negocierilor, in functie de rezultatele obtinute, vor anunta daca vor organiza sau nu actiuni de protest.

Liderul Federatiei Sanitas Marius Sepi a spus ca membrii organizatiei sindicale nu sustin nicio astfel de actiune de protest pe durata negocierilor cu Ministerul Sanatatii.

"Nu avem nicio actiune de protest, membrii Sanitas nu sunt in greva japoneza, nu poarta banderole. Suntem in negocieri la Ministerul Sanatatii si asteptam rezultatele acestora", a mai spus Sepi.

Organziatorii grevei japoneze au precizat ca decizia de a protesta a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni au avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, la inceputul saptamanii trecute.
”Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme”, spun sindicalistii.

Solicitarile Federatiei ”Hipocrat” si CFSMR vizeaza: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat, respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca), asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate si cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

”Cu toata disponibilitatea aratata de reprezentantii Ministerului Sanatatii, revendicarile celor doua organizatii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidentiat solutii concrete. In concluzie, tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care vom demara actiuni de protest incepand cu 21 martie 2016”, mai spun cele doua organizatii.

Astfel, in perioada 21 – 27 martie, protestatarii vor fi in greva japoneza si vor purtea banderole la serviciu, pe 28 martie isi vor sustine revendicarile la Camera Deputatilor, in Comisia de Sanatate, iar pe 31 martie si 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii si respectiv Ministerul Sanatatii.

Intre 11 si 17 aprilie se organizeaza greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore, iar pentru 18 aprilie se anunta greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea urgentelor.

Sursa foto: adriaticfoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri