ANPC a gasit nereguli la doar 8 la suta din alimentele analizate in laborator, in urma controalelor efectuate in 2015, desi ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat ca Romania este o "piata in care importatorii aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit".

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) in urma celor 4.620 de controale la supermarketuri si hypermarketuri, desfasurate in 2015 s-au incheiat 1.607 procese verbale de constatare a contraventiei. Asta in conditiile in care ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca Romania este „o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”, scrie Mediafax.

„ANPC a desfasurat 56 de controale tematice la nivel national, respectiv 30 de controale in domeniul produselor si serviciilor alimentare (54%), 26 de controale in domeniul produselor si servicii nealimentare (46%). Pe langa aceste controale au fost efectuate si controalele la nivel local (regional sau/si judetean), controale in cadrul comandamentelor de vara si iarna, cercetarea reclamatiilor primite de la consumatori, precum si extinderea controalelor in urma abaterilor constatate. In cadrul actiunilor tematice de control au fost verificati peste 41.788 operatori economici din care au fost sanctionati 25.000 de operatori economici, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milionae lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusa masura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei”, se arata in sursa citata.

Potrivit ANPC au avut loc 30 de actiuni de control cu privire atat la conformitatea, modul de comercializare si etichetare a produselor alimentare, cat si cu privire la calitatea serviciilor de alimentatie publica si colectiva. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte si produse lactate, orez, pasta de tomate, cacao si ciocolata etc), iar la circa 8% dintre acestea s-a constatat neincadrarea in prevederile legale in vigoare in ceea ce priveste umiditate, continutul de grasimi si continutul de sare, informeaza ANPC.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri ca „Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate. Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datotria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“.

Producatorii locali spun ca nu sunt surprinsi de afirmatiile ministrului Agriculturii, insa reprezentantii marilor supermarketuri spun ca nimeni nu si-ar asuma sa puna pe rafturi astfel de produse fiindca si-ar pierde imediat credibilitatea si clientii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri