Senatorul PSD Serban Nicolae a initiat un proiect potrivit caruia profesorii din invatamantul preuniversitar se bucura de protectie juridica, au dreptul de a aplica sanctiuni, faptele sesizate de acestia se prezuma a fi reale, iar pedepsele pentru agresarea lor cresc.

"Internetul e plin de articole si chiar filme in care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care isi umilesc in fata clasei profesorii, altii care ii injura de mama focului sau ii iau de-a dreptul la pumni. Pana in 1989, adica in plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci cand totusi, asa ceva se intampla intr-un oarecare colt al tarii, urmarile erau drastice pentru elevul in cauza. Pana si in anii negri ai dictaturii, dascalul era respectat, iar demnitatea lui era aparata", sustine Serban Nicolae in expunerea de motive, scrie Mediafax.

Proiectul de lege, aflat in dezbatere publica la Senat, prevede ca personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este "investit cu exercitiul autoritatii publice" in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului in invatamant.

Senatoul PSD vrea sa impuna prin lege "respect si consideratie" fata de cei din invatamantul preuniversitar, "un climat de ordine, disciplina si respect", "dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare" potrivit regulamentului fiecarei unitati de invatamant, "protectie juridica adecvata pentru indeplinirea sarcinilor" si sprijin de la autoritati pentru "asigurarea consideratiei si respectului cuvenit functiei".

De asemenea, initiatorul mai prevede in proiect ca faptele sesizate in scris de personalul didactic in exercitarea atributiilor specifice functiei "se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare".

In sfarsit, proiectul de lege introduce pedepse mai mari pentru agresiuni sau omor comise impotriva unui cadru didactic preuniversitar aflat in exercitarea functiei sau in legatura cu aceasta. Pedepsele in aceste cazuri se majoreaza cu o treime fata de cele prevazute in legea in vigoare. Reglementarile referitoare la pedepse protejeaza si membrii familiilor cadrelor didactice.

"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, aflata in exercitarea atributiilor se serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime" se arata in proiect.

De asemenea, initiativa legislativa stabileste ca "savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru aceasta infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime".

Senatorul Serban Nicolae mai spune, in expunerea de motive, ca este necesara aceasta schimbare legislativa pentru ca "realitatea ultimilor ani a demonstrat scaderea tot mai accentuata a respectului acordat corpului profesoral de care elevi si parintii sau reprezentantii legali ai acestora".

Totodata, senatorul citeaza un studiu "efectuat anii trecuti pentru Ministerul Educatiei", care arata ca peste 70.000 de profesori au fost agresati cel putin o data. Din studiul invocat mai reiese ca 2.400 de copii au recunoscut ca si-au jignit profesorii, iar aproape 200 au recunoscut ca i-au lovit.

Proiectul de lege se afla in dezbatere publica pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Sursa foto: goodluz, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri