Premierul Dacian Ciolos a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, in care sustine necesitatea de a depasi anumite tendinte care s-au manifestat, in unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii, afirmand ca exista "regretabile umbre" in istoria Romaniei si Europei.

"Salut cu prietenie comunitatea roma din tara noastra, care sarbatoreste astazi doua evenimente de identitate: Ziua Internationala a Romilor si Sarbatoarea Etniei Romilor din Romania. Apreciez in mod sincer ca istoria noastra in comun, pe teritoriul actualului stat, numara peste sapte secole de convietuire pasnica, in care au existat – si exista, in continuare - reciproce imprumuturi lingvistice, culturale sau mestesugaresti. Pacea si diversitatea sunt castiguri nepretuite pentru comunitati, pe care Europa le-a inclus intre valorile sale", se arata in mesajul premierului, scrie Mediafax.

Totusi, Ciolos aminteste si despre "umbrele" din istoria Romaniei si Europei. "Exista, in acelasi timp, si regretabile umbre in trecutul Romaniei si al Europei cu nomazii romi, de care trebuie sa ne reamintim pentru a evita judecatile sumare care hranesc intoleranta: sclavia romilor si deportarile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieti. Sper sa depasim anumite tendinte care s-au manifestat, in unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii. Migratia saraciei si excluziunea sociala sunt realitati carora trebuie sa le gasim solutii, nu pe care sa le respingem ca indezirabile, din dorinta unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujeste vreunui ideal sau principiu, a adaugat primul ministru.

Dacian Ciolos a amintit si de marile talente pe care le-a dat aceasta etnie cu vadite inclinatii artistice, dar si de capodoperele literare, muzicale si cinematografice pe care le-a inspirat. "Guvernul acorda atentie minoritatilor din Romania si speram ca Pachetul anti-saracie sa contribuie substantial la rezolvarea unor probleme in zona incluziunii sociale si accesului la educatie, la dezvoltarea nivelului de trai al tuturor comunitatilor si etniilor din tara noastra, se arata in incheierea mesajului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri