Modificarea legii privind indemnizatia de crestere a copilului este o masura pe care sute de mii de mame o asteapta deja de ani buni. Intre cele mai importante noutati, odata cu promulgarea de catre seful statului, se numara eliminarea plafonului maxim, posibilitatea acordata tuturor parintilor de a ramane acasa doi ani si prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului. Principalele efecte asteptate sunt cresterea natalitatii si majorarea perioadei in care parintii raman alaturi de copii acasa.

Seful statului a anuntat ca a semnat decretul de promulgare a legii privind indemnizatia de crestere a copilului. Legea prevede printre altele ca indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui pentru o perioada de doi ani si elimina plafonul de 3.400 de lei.

"Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit 2 prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara”, se arata in propunerea de act normativ trimisa la promulgare.

Principalele modificari la indemnizatia de crestere a copilului

  • eliminarea plafonulului maxim al indemnizatiei de 3.400 lei/luna;
  • parintii vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara;
  • indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
  • daca decid sa se intoarca la locul de munca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
  • prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la trei ani pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani,
  • nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Modificarile se vor aplica dupa intrarea in vigoare a legii (1 iulie) si vor avea efect asupra tuturor mamelor aflate la acea data in concediu de crestere a copilului, in concediu fara plata sau sunt in perioada in care primesc stimulent de insertie.

"Mi-as dori ca efectul principal al acestor modificari sa fie depasirea mediei de 1,4 copiii per femeie activa si sa avem o crestere a numarului nou-nascutilor in Romania. Sper, de asemenea, ca si femeile concentrate pe cariera vor avea mai multi copii, deoarece aceasta este categoria in randul careia simtim o reticenta in ultimii ani", a declarat pentru wall-street.ro Cristina Pocora, vicepresedintele Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor.

Ea a adaugat ca este important faptul ca se va elimina "discriminarea" intre mamele care aleg sa stea un an acasa si cele care opteaza pentru doi ani.

"Este linistitor pentru o mama sa stie ca poate sta acasa doi ani, timp in care poate gasi o solutie pentru a-l lasa pe cel mic cu cineva", a precizat Pocora.

Specialistii in resurse umane considera ca noile prevederi vor incuraja mamele sa ramana mai mult timp acasa cu copilul.

"Daca se aproba aceste modificari (n. red - pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial) va fi un plus pentru viitoarele mamici. Mai ales pentru cele cu salariu mai mare, care sunt incurajate sa ramana mai mult acasa, alaturi de copii. Din datele noastre, mamele cu salarii mari aleg in general sa stea acasa un an, in timp ce parintii cu salarii mai mici de 1.500 de lei aleg in procent de 90% optiunea celor doi an", a declarat pentru wall-street.ro Laura Gheara, managing director al companiei de resurse umane General Human Resources.

Peste 100.000 de dosare de indemnizatii pe an

Intr-un an calendaristic in Romania se nasc in jur de 180.000-190.000 de copii, iar anual sunt depuse in jur de 100.000 de dosare pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala in 2014 au depus dosare circa 104.000 de parinti, iar in 2015 au fost primite 101.000 de dosare.

Din datele Agentiei se observa ca majoritatea parintilor opteaza pentru doi ani de concediu de crestere a copilului, insa un numar deloc neimportant de mame se intorc dupa un an la munca.

De exemplu, in luna mai 2015, se aflau in plata circa 135.000 de beneficiari, dintre care aproximativ de 10.000 optasera pentru concediu de crestere a copilului pana la varsta de un an, in timp ce aproximativ 125.000 au ales varianta de concediu pana la doi ani.

"Aceasta modificare a fost una foarte dorita si asteptata de mult timp. Unul dintre cele mai importante puncte este cel legat de faptul ca nu mai exista acea conditionare a optiunilor parintilor privind perioada in care raman acasa, alaturi de copii. Este important ca ei pot sta neconstransi in primii doi ani, aceasta perioada fiind extrem de importanta pentru dezvoltarea imunitatii si intelectului viitorului adult", a explicat Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame, care s-a implicat a sprijinit aceasta initiativa.

"Companiile nu vor fi foarte fericite"

Potrivit Anei Maita, procentul mamelor care vor sta mai mult timp acasa cu copiii ar putea creste cu 20% dupa aplicarea modificarilor.

"Va fi important sa se reflecte acest procent si in cazul clasei de mijloc, cea din care fac parte o multime de romani care fac copii foarte tarziu. Este vorba despre acele persoane care isi doresc sa faca copii, vor sa le ofere tot ce este mai bun, insa nu isi permit pana abia dupa 35 de ani, iar atunci fac doar un copil", a mai spus Maita.

Companiile nu vor fi fericite, insa oamenii de HR nu trebuie sa-i mai judece pe parintii care vor sa petreaca timp cu copiii lor

Si Laura Gheara, General Human Resources (foto), considera ca noua forma legislativa le incurajeaza pe mame sa creasca perioada concediului de ingrijire a copilului. Efect mai redus ar putea avea in randul mamelor cu pozitii importante, care vor reveni in continuare mai devreme la locul de munca.

"Daca posturile pe care le ocupa sunt importante, in companii importante, nu cred ca vor sta acasa. O perioada lunga petrecuta acasa, departe de locul de munca, te «scoate din mana» si nu cred ca isi doresc asta. Aceasta categorie va ajunge sigur la o intelegere avantajoasa cu angajatorii", a adaugat Gheara.

Ea a adaugat ca o situatie neplacuta pentru companii ar putea fi cea in care angajata se intoarce la serviciu mai devreme, iar in locul sau este angajata o persoana pe perioada determinata.

"Angajatorul va fi trebui sa le pastreze pe amandoua, ceea va insemna costuri in plus", a explicat Gheara.

Potrivit legii, parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenire.

Pe de alta parte, Cristina Pocora considera ca angajatorii cunosc efectele negative asupra economiei generate de scaderea natalitatii si vad beneficiile pe termen lung ale cresterii natalitatii.

Modificarile legii privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.

Sursa foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri