Romanii care au apa curenta in gospodarii, insa nu dispun de o baie propriu-zisa, ar trebui sa primeasca o subventie de 200 de euro pentru amenajarea unei incaperi cu acest scop, potrivit unui proiect al deputatului PSD Aurelia Cristea, initiatoare proiectului "Prima baie", destinat mediului rural.

Obiectivul programului este dotarea minimala cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3,4 milioane de gospodarii care, conform ultimului recensamant, nu beneficiaza de o baie functionala. Aceste gospodarii sunt situate in special in mediul rural si supuse unor riscuri uriase de sanatate, din cauza lipsei unei bai functionale in interiorul locuintei si implicit a igienei corespunzatoare.

Potrivit Aureliei Cristea (foto), beneficiarii principali ai unei astfel de masuri sunt gospodariile unde exista apa curenta si mai trebuie doar convertita o incapere in baie.

Este vorba de aproximativ 17% din gospodarii, acest procent insemnand aproximativ 186.000 de romani, la o medie de 2,8 persoane/gospodarie

O estimare a costurilor minime de achizitie pentru obiectele sanitare si de igiena intima necesare echiparii unei bai functionale se situeaza intre 190 si 215 euro.

"Prima Baie" ar putea aduce o subventie de 200 de euro

"Ca atare, un program de tipul «Prima Baie» (similar cu programe de tip Prima Casa, Primul Laptop) prin care sa fie acordata o subventie de 200 euro pentru astfel de achizitii ar fi o abordare oportuna si cu rezultate concrete. Suma mentionata a luat in considerare bunurile care asigura functionalitatea unei bai", se arata intr-un comunicat.

Un astfel de program ar contribui sinergic la cresterea nivelului de trai, gradului de sanatate si indicilor privind igiena in mediul rural.

Initiatoarea a adaugat ca programul ar putea fi etapizat pentru o acoperire optima si o incadrare corespunzatoare in constrangerile bugetare, incepand cu anul 2017.

Aurelia Cristea, deputat PSD de Cluj, este cea care a initiat si legea de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, care se aplica incepand din 17 martie.

Foto articol: contul personal de Facebook al Aureliei Cristea

Sursa foto: Signature Message, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri