Televiziunea Romana (TVR) a fost retrasa dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor de 16 milioane de franci elvetieni, acumulate inca din 2007, a anuntat, vineri, EBU pe site-ul oficial, una dintre consecinte fiind eliminarea din competitia muzicala Eurovision, conform Mediafax.

Televiziunea Romana nu va mai putea participa in editia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision. Televiziunea va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numara Eurovision News si Sports News Exchanges, precum si drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiza legala, tehnica si de cercetare, precum si servicii de lobby.

Decizia a fost luata dupa ce a expirat termenul limita dat guvernului Romaniei pentru a face aranjamentele necesare in vederea efectuarii platii datoriilor.

Directorul General EBU Ingrid Deltenre a declarat: ”Este regretabil ca am fost nevoiti sa apelam la aceasta masura. Am fost dezamagiti ca toate demersurile de a rezolva aceasta chestiune nu au primit niciun raspuns din partea guvernului Romaniei. In ultimele saptamani, EBU a luat cunostinta de sugestia Ministerului de Finante ca TVR va intra in procedurile de insolventa care vor rezulta la o restructurare profunda a televiziunii. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de tari. Datoriile acumulate succesiv de TVR pun in pericol chiar stabilitatea EBU.”

EBU considera ca statul roman este obligat legal sa contribuie la plata datoriile TVR care au fost acumulate incepand cu luna ianuarie 2007.
Inca din 2010 EBU a anuntat ca au existat mai multe negocieri pentru reesalonarea platii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio intelegere fiscala. EBU a adresat o cerere scrisa Guvernului Romaniei in patru ocazii in 2016, dar demnitarii romani nu au dat niciun raspuns.

Intr-o scrisoare oficiala adresata Ministrului de Finante Anca Dragu, transmisa de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elvetieni, suma ce ar fi trebuit virata de statul roman printr-un act de finalizare a platii pana la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit sa primeasca, de asemenea, o garantie bancara irevocabila si neconditionata pentru suma restanta din datorie, 6 milioane de franci elvetieni. Acest rest de plata ar fi trebuit sa fie platit pana la sfarsitul anului, conform unui act de previziune financiara.

Data limita pentru plata datoriei a fost extinsa pana la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuata.

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune a demarat o campanie in ultimii ani pentru un model sustenabil de finantare pentru TVR. Reprezentatii EBU s-au intalnit oficial cu inati oficiali ai Statului Roman, inclusiv cu Ministrul de Finante si Ministrul Culturii. In cadrul intalnirilor, EBU a promovat insistent conceptul de "servicii media cu adevarat independente" pentru Romania, in vederea asigurarii pluralismului in media pentru o informare corecta a cetatenilor si o coeziune informationala in tara.

Sursa foto: DenisFilm / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri