Mai multe crize, parca decat oricand, zguduie societatea romaneasca in ultima perioada. Fie ca vobim de Colectiv, de criza dezinfectantilor, de criza de la ONB sau de recenta si tragica moarte a fotbalistului Patrick Ekeng, toate par a avea un numitor comun: lipsa de profesionalism. Cum oare de am ajuns noi in aceasta situatie? Am fost neprofesionisti intotdeauna si ne loveste napasta doar acum, am devenit brusc neprofesionisti? Lumea vorbeste de lipsa de reguli, de lipsa de leadeship, de lipsa de responsabilitate...

Observ de o buna bucata de timp o dezbatere pe care eu o consider ipocrita si lipsita de substanta, legata mai ales de actiuni si nu de rezultate. Se arunca cu noroi cu o usurinta extraordinara, abordand superficial si cu dimensiune de spectaculos, probleme fundamentale. Se actioneaza, din pacate, mult mai putin eficient pe preventie si pe o atitudine rezervata, profesionala si proactiva.

Se poate intreba legitim, care este legatura intre crizele enumerate recunosc, cu generozitate, de mine mai sus.

Colectiv este o drama de dimensiuni nationale, atat prin salbaticia accidentului cat si prin pierderile rezultate. Tineri superbi, plini de viata si speranta. Avand radacini in reguli intortocheate si imposibil de urmarit, impus si asigurat, accidentul poate fi considerat criminal. Sunt sigur insa, ca o parte din vina revine celor care, inconstient, au reglementat metodele de asigurare a spatiilor publice impotriva incendiilor si a altor dezastre.

Criza de la Opera Nationala pare un amanunt in comparatie cu drama Colectiv, dar a reusit totusi sa ne puna pana si pe paginile New York Times prin absurditatea situatiei, managementul defectuos al conflictului si aberantele declaratii conform carora, intr-o institutie de cultura precum Opera Nationala ar trebui sa se vorbeasca doar limba romana. Poate am avantajul unei intelegeri mai bune a situatiei din balet, dat fiind faptul ca fetita mea studiaza baletul intr-una dintre cele mai prestigioase scoli din lume. Va pot spune insa ca Alina Cojocaru si Johann Koborg sunt doua mari nume ale baletului mondial, ca ceea ce ei au reusit la ONB este extraordinar. Cu atat mai mult, amanunte administrativ-birocratice nu ar trebui sa aseze pe institutiile culturale ale Romaniei umbre atat de intunecate.

Criza dezinfectantilor este in plina desfasurare si inainte de a trage concluzii pripite inaintea celor care investigheaza, trebuie sa recunoastem ca acuzatiile sunt de o gravitate care socheaza deja o lume intreaga. Avem un talent desavarsit in a ne afisa in topul stirilor globale cu unele dintre cele mai socante si umilitoare intamplari. Sunt sigur ca o sa aflam adevarata dimensiune a acestei crize, dar trebuie sa recunoastem ca gravitatea faptelor care se afla in ancheta depaseste cu mult orice imaginatie.

Patrick Ekeng. Pana zilele trecute un sportiv plin de viata. Cade secerat pe teren din cauze necunoscute pana la data in care scriu aceste randuri si este lipsit de orice sansa de resuscitare, din nou...din cauze nelamurite pana la aceasta data. Inainte de a ne gandi la ce va spune o lume intreaga despre noi, sa ne gandim la ce simt familia si apropiatii lui despre decizia de a juca fotbal in Romania. Cati jucatori de valoare vor mai avea curajul sa ia o asemenea decizie, sa joace pe terenurile unde au jucat mari sportivi, precum Hagi sau Gica Popescu. Curajul de acest tip nu ar trebui sa fie un criteriu in astfel de decizii...

Recitind randurile de mai sus, as dori sa pun o pauza si sa ne uitam la aceste crize din alt unghi, de pe alt palier, comun: constiinta sociala. In ultimul timp, iese la iveala doar ca o consecinta a unor tragedii, a unor crize. De ce sa nu preceada astfel de situatii? De ce sa nu fie un pilon de baza, de dezvoltare, al societatii in care traim si sa o simtim nu ca pe o consecinta nefasta?

Si pentru a nu ma inscrie in lista lunga a celor ce doar comenteaza, va supun atentiei o serie de aspecte pe care le consider de interes in eliminarea aparentei de neprofesionalism, a neprofesionalismului in sine si a lipsei de leadership in reforma.

Excesul de reglementare

Legi, reglementari, proceduri aflate parca intr-o intrecere pe viata si pe moarte arbitrata de responsabili aflati la randul lor intr-o competitie pentru un loc in cartea celor care schimba Romania. Romania este schimbata cu atata convingere si avant de orice curent care se considera nou, incat se zguduie din temelii si asteapta cu disperare pe cineva care sa clarifice, sa aseze valorile la locul lor, sa taie imprejurul lor iedera plina de ipocrizie si falsitate. Sa repuna responsabilitatea, recunoasterea si respectul fata de rezultat in randul virtutilor cele mai inalte.

O analiza profunda pe majoritatea legilor privind securitatea si siguranta cetateanului, sanatatea si alte domenii fundamentale este esentiala in sensul coroborarii intre legi si al claritatii si pragmatismului reglementarilor secundare.

Responsabilitatea si respectul pentru rezultat

Pana cand criteriile dupa care sunt selectati si mentinuti in functii responsabilii de la diverse niveluri, nu se bazeaza pe competenta demonstrata, degeaba vom atrage responsabilitatea lor. Competenta se demonstreaza prin rezultate peste medie obtinute in mod repetat in domeniul relevant.

Leadership

Contextul general bazat pe responsabilitate, respect pentru valorile fundamentale, pentru regula si lege, este principala responsabilitate a liderilor. Este poate vag definit, este poate dificil de cuantificat in masuri si actiuni, dar este atat de evident cand exista...si cand nu exista sau este gresit inteles. Ganditi-va la o institutie. Din momentul primului contact, in care vezi atitudinea portarului, a oamenilor pe care-i intalnesti, realizezi daca acest context exista acolo si daca un lider puternic ii da energie.

Sunt multe lucruri care s-au schimbat in bine in Romania si directia europeana ferma pe care suntem inscrisi este sincera si totodata o garantie de progres pentru ziua de maine. Avem insa in fata noastra momentul in care schimbarile nu mai trebuie masurate in cantitate, ci in calitate, in care trebuie sa intelegem ca responsabilitatea trebuie sa fie o masura a competentei, ca rezultatul este masurabil si concret: unii contribuie la dezvoltarea societatii, altii nu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri