Inscrierile la gradinita au parte de o modificare realizata de Guvern in ceea ce priveste acordarea tichetului social. Guvernul a decis sa extinda categoria copiilor inscrisi in invatamantul prescolar care sa poata beneficia de Programul "Fiecare Copil in Gradinita", eliminand limitele de varsta pentru acordarea tichetului social.

Privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate, executivul a modificat, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea 248/2015, eliminarea varstei minime de la care se poate acorda acest drept (3 ani), precum si a varstei maxime pana la care se poate acorda (6 ani)


Astfel, de tichetul social destinat sa incurajeze copiii din familiile defavorizate sa urmeze gradinita vor beneficia si copiii sub varsta de 3 ani, daca urmeaza cursurile invatamantului prescolar, precum si copiii care depasesc varsta de 6 ani si care continua sa mearga la gradinita ca urmare a recomandarilor specialistilor (copii cu dizabilitati si/sau cu dificultati de invatare).

Ce copii beneficiaza de acest drept

Beneficiaza de acest drept copii ce provin din familii al caror venit lunar pe membru de familie este de pana la de doua ori venitul minim garantat pentru o singura persoana (venituri de pana la 284 lei, in cursul anului 2016), se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Prin eliminarea acestor limite de varsta se estimeaza ca vor putea beneficia de tichetul social acordat prin Programul ”Fiecare Copil in Gradinita” inca 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate. Pentru copiii inscrisi in invatamantul prescolar in anul 2015-2016, termenul de depunere a cererilor de solicitare a acestui stimulent este de maximum 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri.

Cate cereri au fost inregistrate pana in prezent

Pana in prezent, au fost inregistrate circa 60.000 de cereri de acordare a acestui tichet social, sub numarul estimat initial de 111.400 copii.
Legea privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar promoveaza prezenta la gradinita a copiilor, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acorda familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Tichetele sociale acordate in baza Legii privind incurajarea copiilor sa urmeze invatamantul prescolar - ”Fiecare Copil in Gradinita”- vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracaminte si/sau rechizite.

Acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva.

Pentru 2016, pentru finantarea Programului ”Fiecare Copil in Gradinita” a fost alocata suma de 55,5 milioane de lei, asigurata de la bugetul de stat.

Sursa foto: Olesia Bilkei / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri