Presedintele ANSVSA, Radu Roatis Chetan, a dispus structurilor teritoriale ca, incepand de luni si pana la sfarsitul anului, sa desfasoare un Plan National de Control care va avea ca tematica determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena (E.coli - n.r.), de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud, se arata intr-un comunicat al ANSVA, potrivit News.ro.

Potrivit Autoritatii, vor fi prelevate, in total, 1.096 de probe, dintre care 572 de probe din unitati de abatorizare (316 de pe suprafata carcaselor de bovine si 256 de pe suprafata carcaselor de ovine). Alte 254 de probe vor fi prelevate din unitatile de vanzare cu amanuntul carne si produse din carne (44 de probe din carne transata de bovine si ovine, 100 din carne tocata bovine, ovina sau amestec si 111 probe din carne preparata).

De asemenea, 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat). Toate probele recoltate vor fi transmise Institutului de Igiena si Sanatatea Publica Veterinara pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA, mai scrie in comunicat.

Citeste si:

Decizia presedintelui ANSVSA a fost luata pe baza unei analize de risc, elaborata si finalizata recent de catre specialistii Autoritatii. Un argument in plus il constituie si apropierea sezonului estival, atunci cand pe litoral sau in alte zone de interes turistic din tara va creste rulajul de marfa al unitatilor din industria alimentara si afluxul de turisti aflati in concediu si copii aflati in vacanta, in tabere scolare, precizeaza ANSVSA.

Autoritatea va anunta public, saptamanal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate in cadrul acestui Plan National de Control, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: PMKPIXS / Shutterstock